Čović o reformama u Evroligi: Zvezda je spremna, ovo je faza resetovanja na putu ka krajnjem cilju

Vreme čitanja: 2min | čet. 11.07.19. | 22:11

"Moram da naglasim da ABA liga ovim formalno ništa nije izgubila jer ABA liga umesto ugovora ima zagarantovan vajld-kard, a on će se dodeliti prema ostvarenom rezultatu", poručio prvi čovek crveno-belih

Potresi u regionu zbog najnovijih reformi u sistemu Evrolige.

Šta će biti od 2020? Da li ABA liga zaista gubi mesto uz eliti, što je epilog današnjeg sastanka u Minhenu, odnosno šta zapravo znači da će "prioritet prilikom dodele jedne od tri vajld-karte imati regionalno takmičenje" i u kom pravcu ide razvoj evropske klupske košarke?  

Izabrane vesti

Sve su to pitanja na koja javnost čeka da čuje odgovore. U kratkom saopštenju potpredsednik ABA lige manje više samo je ponovio zaključke sa sastanka u Nemačkoj, ali se zato Nebojša Čović, prvi čovek Crvene zvezde, potrudio da pobliže objasni situaciju koja je nastala. U izjavi za Sportklub on je poručio:
"Što se tiče Crvene zvezde odluke Skupštine Evrolige su očekivane. Mi dugo pratimo razvoj Evrolige i to u smislu dva najveća evropska takmičenja – Evrolige i Evrokupa. Za nas nije neočekivano da je Skupština Evrolige na predlog menadžmenta Evrolige ukinula ugovore sa tri lige – nemačkom, VTB ligom i ABA ligom. Moram da naglasim da ABA liga ovim formalno ništa nije izgubila jer ABA liga umesto ugovora ima zagarantovan vajld-kard, a on će se dodeliti prema ostvarenom rezultatu. Sve druge priče su mistifikovanje od strane onih koji ne razumeju šta se dogodilo. To je reorganizacija i faza resetovanja Evrolige, na putu ka krajnjem cilju, a krajnji cilj je uspostavljanje piramidalnog takmičenja, koje će na vrhu piramide imati Evroligu, ispod toga Evrokupa, a na dnu piramide nacionalna prvenstva“.

ABA šampion ne mora da brine za mesto u Evroligi

Čović je otišao korak dalje i predočio kako bi čitav sistem trebalo da izgleda kroz neku godinu...
"U dogledno vreme iz nacionalnih prvenstava (u koje se ubrajaju i regionalna takmičenja - ABA i VTB) ići će se u Evrokup, iz Evrokupa u Evroligu, a iz Evrolige ispadati u Evrokup. To je krajnji cilj. Ipak, postoje i novine. To su Udruženje igrača, Udruženje trenera i preuzimanje ingerencija vezanih za arbitražu“.

Čović je objasnio i šta sve to znači za odnose FIBA - ULEB...
"Sve to govori da Evroliga formira sistem koji će biti paralelan sistemu FIBA. Razlog za to je veoma prost – FIBA se godinama ne snalazi u vremenu i prostoru. Glavni razlozi za to su kadrovi u FIBA i organizacija FIBA, gde je FIBA Svet svela kontinentalne FIBA na kancelarije i stavila ih u potpunu finansijsku zavisnost“.

Oglasili se iz ABA lige: Imamo garancije...

Zvezda, podvukao je Čović, nema razloga za brigu, baš kao ni njeni navijači.
"Crvena zvezda je spremna za ove promene. Mi studiozno bavimo trendovima evropske košarke. Ne mislim da je umanjen značaj ABA lige jer ne zaboravite - iz ABA lige se ide u Evroligu, kao što se iz ABA lige ide u Evrokup“, zaključio je Nebojša Čović. 

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara