Čović: Ako dostignemo budžet od 8.000.000 do 10.000.000 možemo da budemo konkurentni u Evroligi

Vreme čitanja: 5min | sre. 01.05.19. | 15:05

"Videćemo za iduću godinu. Ako ne bude para, rasprodaće se ekipa, pa će se praviti nova. Videćemo, još nisam sredio utiske posle burnog finala ABA lige”

Završila se ABA liga, ali je košarka i dalje u fokusu javnosti. Posle vaskršnjih praznika Nebojša Čović je gostovao u emisiji “Dobro jutro sa Đukom” i tu odgovarao na brojna pitanja vezana za aktuelna dešavanja u košarci.

Da ne dužimo…

Izabrane vesti

Da li će Zvezda sledeće sezone u Evroligi biti epizodista ili konkurentna?
"To zavisi koliko para budemo imali, ne moramo da budemo epizodisti. Ali ako dostignemo budžet negde, hajde, od osam do 10 miliona evra, mislim da možemo da budemo konkurentni kao što smo i bili u nekim sezonama" rekao je Čović u emisiji “Dobro jutro sa Đukom”.

Zašto je Zvezda rasprodala celu ekipu pre sezone kada se igrao Fajnal for u Beogradu?
"Tvrdim i ja da smo mogli do Fajnal fora sa onom ekipom, ali nije bilo para. Zvezda je u tom momentu dugovala preko dva miliona evra. Toliko o priči da je Zvezda državni projekat i da nam stalno država daje pare. Ne sporim, država pomaže koliko može i zahvalni smo na tome. Ali ne možete da idete dalje ako dugujete. Tada je došlo do određenih transfera i time smo pokrili određene dugove. Videćemo ovu sezonu. Trenutno nismo u dugovima, ali ne znači da nećemo biti", rekao je Čović.

Da li Zvezda može do četvrtfinala sa dva dobra pojačanja?
"Nemamo mi taj strah, ali ne možemo da angažujemo igrače koji oni mogu. Jedno je budžet od 22 miliona evra, a drugo od pet ili šest, ako bi se popeli na osam do 10... S tim što mi imamo dobru bazu domaćih igrača. Što se videlo u ABA ligi. Naša filozofija je da se uvek oslanjamo na domaće igrače, iako je ove sezone bilo sedam stranih igrača, ako brojimo Cirbesa i Odža koji su uklopljeni. Videćemo za iduću godinu. Ako ne bude para, rasprodaće se ekipa, pa će se praviti nova".

Da li će biti novca?
"Videćemo, još nisam sredio utiske posle burnog finala ABA lige u kome nam se svašta dogodilo, ušli smo u praznike. Još je rano…" rekao je Čović, nakon čega je dobio pitanje o tome da li veruje da će "zatvoriti budžet" bez rasprodaje tima.
"Nadam se. Zvezda ima tri, četiri miliona navijača. Šta bi bilo kad bi po navijaču svako dao po 10 evra. Eto skupismo ne jedan budžet. Organizovali smo i sakupljanje novca. Puklo je negde na 25.000 navijača. Probali smo, ali slabo ide".

Generalno finansijsko stanje u košarci?
"Košarka kao sport ne može da pravi pozitivu. Kada gledate klub... Osvajač Evrolige dobija milion evra, 37.000 evra dobiješ za pobedu. Evroliga nešto i vrati, ali Evrokup se ne isplati. Svako putovanje košta 15.000 evra, još se kompenzuje. Nemamo ni čarter, a svaki košta 50.000. Košarka je dotiran sport. Nema stepen konvencijalnosti. Fudbal može da bude samofinansirajući. To je druga dimenzija".

Bojkot navijača u ABA ligi?
"Nije ni organizovano navijanje, ni organizovani bojkot, ali oni ne dolaze za utakmice ABA lige, nisu organizovani za te utakmice. Nije baš racionalno, ali tako je, nismo mogli ni hteli da se svađamo oko toga. Objašnjavao sam im nekoliko puta kada smo pričali o tome, da je to neracionalno i čudno, jer put do Evrolige ide preko ABA lige, i ona nam je bitnija od domaće lige u smislu plasmana i puta za Evropu, jer domaća liga ne donosi ništa".

A u Superligi?
Cilj nam je da budemo prvaci Srbije, stalo nam je do toga”.

Da li postoji priča da se ojača takmičenje?
KSS nema veze sa ligom u suštini. Ali nesloga vlada u celom region. Nacionalni košarkaški savezi ne priznaju ABA ligu. Oni su se poveli za Fibom, klubovi za Evroligom. I tu se plaća cena sukoba Fibe i Evrolige. Nadam se da će biti pametni”.

Zvezda ove sezone nije uzela Kup.
Pa i Partizan mora nešto da osvoji. Nek se beleži. Ovako zato što ima mnogo dušebrižnika, nije Zvezda bila planirana da uzme ni ABA ligu. Najbolje bi bilo da uzmemo sve svake godine što nije realno. Uzeo je Partizan prošle godine, uzeo je ove, OK. Neću da komentarišem šta se sve dešavalo ove godine jer sam Kup nazvao Kup Milivoja Jovčića”.

Ima li šanse da dođe do normalnog odnosa s Ostojom Mijailovićem, normalnih odnosa dva naša najveća kluba.
Što se mene tiče ima, ali…”.

Malo - malo pa idu saopštenja.
Hajde da budemo realni. Vi ste u Upravi Crvene zvezde, a ja u upravi Partizana. I ja okačim transparent sa vašom slikom i ružnim porukama. Hoćete li da sarađujete sa mnom?  I onda pričamo o saopštenjima i poistovećujemo. Nema transparenata sa naše strane o bilo kom članu uprave, suprugama…”.

Pevalo se i Dušku Vujoševiću svašta…
I Vujoševiću svašta i meni svašta… Vi znate da tu ima malo i političkog. Nismo naivni. Ali kada se skloni  ´političko´ ili da sednemo da se dogovorimo i rešimo - rešiće se. Ako se ne reši, tući ćemo se i dalje”.

Ko politički stoji iza Partizana? A ko iza Zvezde?
Zvezda je svakako izvikana kao državni projekat. Mislim da je normalno da država pomogne i Zvezdi i Partizanu. Ali da to bude napravljeno na osnovu određenih pravila igre i principa”.

Da li mogu Mijailović i Čović da sednu i da reše problem?
Kada me bude zvao Ostoja, prvo stariji sam i da ne nabrajam sve drugo - tu sam. Nemam nikakav problem”.

Kada će se rešiti situacija da se sklone navijači pored terena uz liniju? Da li će se to zabraniti?
Pa to je mimo sveta. To je svuda, pogledajte NBA. To su plemenita mesta, najskuplja. Nemojte da sudite po petoj utakmici u Beogradu. To je bila blaga reakcija na treću utakmicu u Podgorici. Ja ono u životu nisam video. To su uradili tatini i mamini sinovi. To je bilo za zabranu i kaznu od godinu dana”.

Kakvi su odnosi Čovića i Bokana?
Nikakvi. Trenutno ne postoje teško i da će postoje. Kako da postoje bre čovek napravio one poruke i meni i mojoj porodici”.

Nekada ste bili u korektnim odnosima, kako je došlo dovde?
To govori o njemu kakav je čovek. Kako je došlo do sukoba? Ako se sećate prošle sezone kada su Zvezdini košarkaši došli na treću utakmicu bili smo napadnuti u hotelu”.

Zašto ste izašli da igrate tu utakmicu?
Zato što smo pogrešili. Mislili smo da čuvamo ligu. Trebalo je da se spakujemo i vratimo u Beograd. Nismo to uradili, odigrali smo, doživeli svašta, upali su sudijama u svlačionicu i pored svega izgubili pola koša, promašaj Lesora”, rekao je Čović između ostalog u pomenutoj emisiji i dodao da Voli nikada nije bio sponzor Zvezde.

Neki najavljuju da neće igrati sledeće sezone ABA ligu, tačnije to je učinila Budućnost.
"Ako neće da igraju ne moraju. Nikakav problem. Ako misle da im je bolje u nekim drugim ligama... U slučaju da nema ABA lige jedino Srbija može da napravi dobru ligu. Može i Hrvatska...”.

Gostujući navijači na derbiju, da li je izvodljivo ponovo  pola-pola?
Nudili smo pre dve godine, tri godine, da podelimo halu po pola. Parteri bi bili prazni. Nismo se dogovorili. Da tako prodajemo karte i prihodujemo. Nismo se dogovorili”.

Celu emisiju možete pogledati ispod…

Foto: Star Sport


tagovi

Nebojša Čović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara