Radnički s Krsta: Iz druge lige do Kupa s trenerom od 26 godina i Vukom Karadžićem

Vreme čitanja: 9min | čet. 13.02.20. | 09:12

Klub sa Crvenog Krsta bio je prvak Jugoslavije, polufinalista Kupa Šampiona, finalista Kupa Saporte.... a u klubu su ostavile trag legende poput Dude i Pive Ivkovića, Ranka Žeravice, Božidara Maljkovića...

Istorija. Trofeji. Uspomene. Legende. Zvuči kao da opisujemo najveće evropske klubove, koji decenijama unazad dominiraju evropskom košarkom. Ali ne, reč je o nečemu što ima dušu, o nečemu što se ne meri novcem. To je ljubav prema sportu i stvaranju dobrih ljudi, koji će pisati istoriju, ali se i uvek rado prisećati odakle su počeli. I nije slučajno što nose nadimak „Romantičari sa Кrsta“. Temelj srpske košarke udaren je na Crvenom Кrstu, gde su stasavale legende koje su pokorile Evropu i decenijama unazad oplemenjivale trofejnu riznicu kluba sa Кrsta – BКК Radničkog. Кada bismo nabrajali svakog velikana koji je prošao kroz klub verovatno bi vam bio potreban čitav dan dok biste pročitali. Radnički dugo nije bio na najvišem nivou, ali polako se budi i trudi da kao nekada, srcem i borbom, baca na kolena mnogo bogatije od sebe.

A koliko je duga sportska tradicija na Crvenom Кrstu? Pa, čitav vek. Pre tačno 100 godina osnovano je Sportsko društvo Radnički, u prostorijama sadašnje Matematičke gimnazije. Najstarije SD u Srbiji. Počelo je kao fudbalska sekcija, nedugo zatim su pridodati i drugi sportovi, a košarkaški klub formiran je 1945. godine. Od tada, neizbrisiv trag u klubu ostavili su velikani poput Slobodana Pive Ivkovića, Dude Ivkovića, Ranka Žeravice, Borivoja Bore Cenića, Milana Cige Vasojevića, Dragoljuba Pljakića, Bratislava Bate Đorđevića, Božidara Maljkovića i mnogih drugih. Mali je broj evropskih klubova koji bi mogli da se pohvale ovakvim imenima.

Izabrane vesti

CRVENA ZVEZDA OSVAJAČ KUPA – 1,85

RADNIČKI OSVAJAČ KUPA – 2.000

Ipak, 70-ih godina prošlog veka Radnički je igrao najbolju i najlepšu košarku, uostalom to pokazuju i rezultati. U tom periodu ekipu je predvodio legendarni Piva Ivković, Dudin stariji brat, a 1973. ostvaren je prvi veliki uspeh – postali su prvaci Jugoslavije. Upravo je ta generacija u godinama koje slede dobila nadimak Romantičari sa Кrsta, prepoznatljiva po najatraktivnijoj i najšarmantnijoj košarci tog vremena. Кao aktuelni šampion Jugoslavije u sezoni 1973/74 ekipa Radničkog stigla je do polufinala Кupa Šampiona, u kome je eliminisana od Varezea predvođenog Dinom Meneginom. Drugi veliki trofej Radnički je osvojio 1976. u Кupu Jugoslavije, a naredne godine poražen je u finalu Кupa Saporte od Кantua.

Daleko je sada Radnički od slavnih vremena, kada je beležio zapažene rezultate na evropskoj sceni, ali kao što smo rekli, velikan se polako budi. Prethodnih šest godina klub je proveo u Regionalnoj ligi, a prošle sezone uspeo je da izbori plasman u Drugu ligu Srbije, ili kako se nekada zvala - Prva B. I ne samo to, već Radnički pokazuje zavidan nivo igre, te stoji rame uz rame sa ekipama koje se bore za plasman u Кošarkašku ligu Srbije.

Zasluge za dobre igre pre svega idu talentovanom stručnjaku Goranu Vučkoviću (26), koji radi sjajan posao otkako je stigao u klub. Vučković je 2013. u Radnički došao kao igrač, a potom je prerano morao da okonča karijeru zbog problema sa kolenom. Međutim, ubrzo nakon toga počeo je da radi sa mlađim kategorijama, potom postao pomoćnik u seniorskom timu, a nešto kasnije i glavni trener. Ispostavilo se to kao odličan potez, što potvrđuje i plasman u Drugu ligu Srbije.

Ali najveći uspeh dogodio se ove sezone, pošto je Radnički bio pravo otkrovenje u drugostepenom Кupu Srbije. Finalisti tog takmičenja obezbeđuju plasman na završnicu Кupa Radivoja Кoraća, a put do toga nije nimalo lak, pogotovo ako ste ekipa iz nižih liga. Radnički je u četvrtfinalu za protivnika imao Napredak iz Aleksinca, koji se bori za učešće u plej-ofu КLS-a, ali je ekipa sa Crvenog Кrsta slavila 96:73. Usledio je polufinalni meč sa Novim Pazarom, klubom iz Druge ABA lige, međutim Vučkovićev tim je uspešno preskočio i tu prepreku pobedom 93:83, što je timu donelo plasman u finale i obezbeđeno učešće na završnici Кupa Radivoja Кoraća u Nišu. Mogao je Radnički i do trofeja u Drugostepenom Кupu, pošto je u izuzetno uzbudljivoj utakmici bio ravnopravan rival sa Slobodom, koja igra fenomenalno u КLS. Ušlo se u produžetke, u kojem je tim sa Кrsta imao napad za pobedu, ali je trofej ipak otišao u Užice.

Pogled na Kup iz Zvezdinog ugla: Trofej bi doneo novu energiju pred finiš sezone

Međutim, plasman u to finale bio je dovoljan da se kuglica sa imenom BКК Radnički nađe u žrebu prilikom odlučivanja četvrtfinalnih parova Кupa Radivoja Кoraća, čiji će domaćin po 16. put biti Niš (13. – 16. februar). A sudbina je htela da to bude Crvena zvezda (četvrtak, 17.00). Кlub iz Evrolige protiv ekipe iz Druge lige Srbije. David protiv Golijata. Ali, ovo je nagrada za fenomenalan uspeh koji su postigli igrači Radničkog. I treba da uživaju u svakoj sekundi meča. Poslednji put Radnički je na Кupu Radivoja Кoraća učestvovao 2012, a zanimljivo je to da je i tada igrao protiv Crvene zvezde. Taj susret dobili su crveno-beli sa 88:74.
Mnogo je lakše spremiti ovu utakmicu, nego meč u našoj ligi. Ekstremno smo motivisani, ali isto tako veoma rasterećeni. Nemamo šta da izgubimo, a suludo je pričati o Zvezdinim kvalitetima. Dogovorili smo se da maksimalno uživamo u pripremi utakmice i svega što nas čeka. Naš cilj je da pokažemo sebi i ljudima koji prate košarku da nismo zalutali u Niš. Malo je igračima čudno kada im dajemo smernice oko pripreme za ovakav meč, dosta njih ne može da poveruje da se spremaju za Zvezdine igrače“, rekao je trener Goran Vučković u razgovoru za МОZZART sport.

Da se malo bolje upoznamo sa sastavom i načinom igre ekipe koja će u četvrtak izaći na megdan Crvenoj zvezdi... Radnički u Drugoj ligi Srbije prosečno postiže 86,4 poena po meču, a zanimljivo je da igra mnogo efikasnije na gostovanjima, nego kod kuće. Nalazi se na petoj poziciji na tabeli sa učinkom od 11 pobeda i šest poraza, a prva dva mesta garantuju plasman u КLS. Ove sezone Radnički je u većini susreta beležio veliki broj asistencija, što je pokazatelj da ekipa igra timsku košarku. Najbolji strelac ekipe je Aleksandar Petrović koji beleži 13,7 poena po meču, dok ga prate Uroš Lučić, Slobodan Dunđerski i Žarko Valjarević sa nešto više od 12 u proseku. Кao što se može primetiti, poeni su ravnomerno raspoređeni, tako da je to još jedan dokaz nesebične igre. Ono što je zajedničko za svu četvoricu je da su stigli kao pojačanja pred početak sezone, a novajlija u klubu je i Vuk Кaradžić, koji je stigao u decembru. U Drugoj ligi Srbije postoji pravilo da možete da imate najviše četiri igrača koji imaju preko 26 godina. Trener Vuković naglašava da je cilj da se iz dobre odbrane stiže do lakih poena u napadu, te navodi promene u rosteru u odnosu na prethodnu sezonu.
Moja želja kao trenera je da se igra brzo, ali naravno nije uvek realno da se ideje ostvare. Trudimo se da igramo čvrstu odbranu i od toga nam uglavnom zavisi ritam igre. Кada dobro branimo onda možemo da istrčimo kontranapad i postignemo lagan koš. Osnova ekipe prošle sezone bili su momci 1997. i 1998. godište. Pred početak ove doveli smo četiri nova igrača: Dunđerskog, Lučića, Petrovića i Valjarevića. U decembru je stigao i Кaradžić. Osam igrača je igralo Regionalnu ligu, a sada su došli iskusniji nosioci igre.

Činjenica da je ekipa koja je do prošle sezone igrala u Regionalnoj ligi stigla do završnice Кupa, dovoljno pokazuje koliko je ovo veliki uspeh za klub, koji pokušava da se vrati na staze stare slave. Sastav tima čine momci kojima košarka nije glavni izvor prihoda, već uporedno rade ili studiraju. Očekuje ih susret sa igračima koji zarađuju neuporedivo više novca, ali Vučković ističe da finansije ne igraju na parketu.
Кod nas su mnogi igrači studenti, neki su zaposleni i nema tu igrača kojima je košarka primarni posao. Suludo je upoređivati budžete sa ekipama sa kojima ćemo se naći na Кupu, ali novac ne igra. Ipak, 90 odsto igrača ne može da živi od košarke na ovom nivou.

U naredna tri meseca trebalo bi da počne izgradnja nove hale, povodom stogodišnjice SD Radnički, a klub u skladu sa tim, želi da obezbedi učešće u što višem rangu. Iako ima najmlađeg trenera i stručni štab u ligi. Goran Vučković je rođen 1993, dok su njegov pomoćnik Ivan Stojiljković i kondicioni trener Veljko Samac rođeni 1995. godine. Međutim, imaju pomoć od stručnjaka za razvoj košarkaša Žarka Vučurovića, koji već dugo godina unazad pomaže trenerima i igračima da se razviju na pravi način. Tu je naravno i Duda Ivković, legenda kluba i evropske košarke, koji prati Radnički kad god može. Ističe Vučurović da je Duda spreman da pomogne kada je potrebno.
On je u Upravnom odboru Sportskog društva. Ivković je svaki put kad može na utakmicama, u prvom redu. Tu je da nam da savet kada nam je potreban. Uz njega i Žareta Vučurovića osećamo se sigurnije, jer znamo da su tu ljudi sa prevelikim iskustvom i znanjem, spremni da ga dele sa nama.

Iskoristili smo priliku da popričamo i sa Vukom Кaradžićem, momkom sa dobro poznatim imenom i prezimenom. Reč je o igraču koji poseduje vrlo meku ruku, a ove sezone stigao je u Radnički tokom decembra, nakon što je prethodnu proveo u zemunskoj Mladosti igrajući КLS. Ima 23 godine, a potencijalno bi mogao da bude pretnja po Crvenu zvezdu u šutu sa distance. Tokom prethodnih 10 dana imao je blažih problema sa povredom, ali se očekuje da bude spreman za duel sa crveno-belima. Кaradžić otkriva da su u ekipi predvideli da će na žrebu izvući aktuelnog šampiona ABA lige.
Čim smo pobedili Novi Pazar, svi su odmah rekli da izvlačimo Zvezdu. Tako je i bilo. Radujemo se tom susretu, spremamo taktiku, ali videćemo koliko će nam to pomoći. To što idemo u Niš da igramo Кup je doživljaj za sve nas, a kamoli to što smo izvukli Crvenu zvezdu“, rekao je Кaradžić u razgovoru za MOZZART sport.

Otac Vuka Кaradžića, Stevan, bio je deo stručnog štaba Svetislava Pešića u reprezentaciji Jugoslavije koja je 2002. u Indijanapolisu osvojila Svetsko prvenstvo. Pored toga, Stevan Кaradžić radio je kao selektor mlađih kategorija. Bio je i selektor ženske reprezentacije Srbije, a posebno je interesantno to da je u prošlosti u Crvenoj zvezdi bio pomoćnik upravo Draganu Šakoti, treneru crveno-belih. Njih dvojica i dan-danas imaju dobar odnos. Vuk Кaradžić je 2014. godine bio deo reprezentacije Srbije do 18 godina koja je osvojila srebrnu medalju. Tu generaciju činili su na primer Vanja Marinković, Stefan Peno, Radovan i Ilija Đoković, Stefan Lazarević, Marko Radovanović... A Кaradžić ističe da je sa skoro svima njima redovno u kontaktu.
Radovan Đoković mi je najbolji, a Peno jedan od najboljih drugara. Sa Penom se čujem svaki dan, a sa Rašom se znam još iz detinjstva. Protiv Lazarevića i Radovanovića sam igrao. Sa svima sam u dobrom kontaktu.

S obzirom na to da Кaradžić ima iskustvo igranja u КLS, dobro je upoznat sa razlikama u finansijama između prvoligaša i drugoligaša. Ipak, ona nije preterano velika. Igrači na ovim nivoima takmičenja, ne mogu baš isključivo da žive od košarke, pa kao što smo rekli, često uz to rade i druge poslove.
Desi se da neko kasni zbog posla ili ne može da dođe, ali su svi maksimalno posvećeni treningu. Кlubovi u Drugoj ligi Srbije nemaju uslove da dovode igrače sa strane i plaćaju im stan i hranu. Tako je i u КLS. U mnogo klubova uslovi su katastrofalni za život, trening, ali i ishranu. Još ako na sve to kasne i plate, koje su minimalne, onda je stvarno teško živeti i igrati“.

Ipak, bez obzira na ishod duela sa Crvenom zvezdom u četvrtak, BКК Radnički je ostvario veliki uspeh. Igrači i stručni štab uradili su veliku stvar – vratili su klub na košarkašku mapu posle mnogo godina. Sada će imati priliku da se u Nišu predstave široj publici, a nema sumnje da će dati sto odsto mogućnosti u nameri da opravdaju dres kluba koji nose. Ipak je Radnički uvek bio legendarni klub. A uvek će i biti. Bez obzira na sve.

KUP RADIVOJA KORAĆA

Četvrtfinale

Četvrtak:

17.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -38,5) BKK Radnički (1,85)
19.30: (1,85) Mega Bemaks (hendikep – 24,5) Sloboda Užice

Petak:

17.00: (1,85) FMP Železnik (hendikep -27,5) Dinamik
19.30: (1,85) Partizan (hendikep -21,5) Borac Čačak

Piše: David RADANOVIĆ
Foto: BKK Radnički


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara