Gde Poljaci šiju, mi smo davno proštepali: Pao rekord u Ekstraklase, najskuplji igrač lige plaćen 1.500.000 evra

Vreme čitanja: 4min | sub. 29.02.20. | 12:12

Crvena zvezda i Partizan daju veći novac nego Legija

Kudimo ovdašnji fudbal. Često s razlogom. Nekad, vala, i po automatizmu. A ispada da nije ni loš kakvim ga predstavljamo. Ne samo što je jesenas imao predstavnike u Ligi šampiona i Ligi Evrope i što je sposoban da stvori igrače za lige petice, nego što u Superligi kruži više novca nego, na primer, u elitnom rangu Poljske, koja nam je u jednom trenutku delovala kao svetionik. Koliko god čudno delovalo na prvi pogled.

Dokaz: Legija iz Varšave je u finišu zimskog prelaznog roka dovela Bartoša Sliša iz Zaglebja i platila ga 1.500.000 evra. Reklo bi se, beznačajna vest za naše podneblje. Suštinski, mnogo toga govori i o poljskom i o srpskom fudbalu, jer je 20-godišnji zadnji vezni postao najskuplje plaćeni fudbaler u istoriji Esktraklase. Prethodni rekorder bio je Lehov Mecej Zuravski, za koga je Visla iz Krakova izdvojila okruglo 1.000.000 davne 1999. Otad do petka niko u Poljskoj nije nadmašio granicu od „miliončeta“.

Izabrane vesti

Sve do Sliša, koji se u Lubinu dokazao pre svega izdržljivošču (na nekim mečevima trčao i po 13 kilometara), radijusom kretanja, sprintevima, igrom iza lopte, pa je Legija u nameri da vrati šampionsku krunu rešila da plati otkupnu klauzulu koju je nekadašnji Partizanov rival u kvalifikacijama za Ligu Evorpe (2016) postavio aprila 2019. potpisivanjem novog ugovora sa mladim reprezentativcem.

Sliš je stigao u transferu vrednom 1.500.000 evra, koji može da naraste na 1.800.000 zavisno od toga da li će se aktivirati bonusi, ali kako je Legija trenutno lider prvenstva i ima dobre šanse da vrati titulu, možda Zaglebiju već do kraja sezone kane još koji evro na račun.

Bilo kako, vest pokazuje da Poljaci drže „zmiju u džepu“ kad dovode fudbalere. Uglavnom se oslanjaju na besplatne prelaske iz kluba u klub ili simbolična obeštećenja od po nekoliko stotina hiljada evra. Čak ni kad su stranci u pitanju, pa je tako Aleksandar Prijović – da uzmemo njega kao parameter, jer je dokazan napadač – doveden za svega 375.000 evra.  

A u Superligi?

Vojvodina i Čukarički, kao iole konkurenti večitima, svakako ne mogu da izdvoje više od po nekoliko stotina hiljada evra na ime obeštećenja – i to ne svake godine – ali zato Crvena zvezda i Partizan, ma šta mislili o njima, daju više i od Poljaka. I time privlače strance u srpski fudbal. Naravno, i zbog imena, tradicije, sad već kontinuranih plasmana u UEFA takmičenja, ali i spremnosti da nekog igrača plate, da ne bude sve za „dž“.

Konkretno: crveno-beli su otkupili Miloša Degeneka od Al Hilala iz Saudijske Arabije baš za 1.500.000 evra, a da maltene nisu trepnuli, s obzirom da su posle drugog plasmana u Ligu šampiona u dve godine imali ozbiljan priliv sredstava iz Niona. Letos su doveli Matea Garsiju iz Las Palmasa za obeštećenje od 1.800.000 evra, godinu dana pre toga vratili iz Kine Ričmonda Boaćija u transferu zvanično zavedenom na 2.500.000 evra. Kao najskuplji posao u istoriji Superlige, pak, vodi se Nemanja Radonjić, cifra je 3.000.000 evra, mada je javna tajna da taj novac nije plaćen u trenutku kad je hitronogi krilni napadač dolazio na Marakanu, već je prebačen na račun Rome onog časa kad je već bio dogovoren odlazak u Marselj za četiri puta veći iznos.

I Partizan može da se pohvali da daje veći novac za transfere igrača nego što su spremni da izdvoje Poljaci, s obzorom da Legiju iz Varšave i Vislu iz Krakova (trenutno u finansijskoj krizi) posmatramo kao pandane večitima po broju titula i rivlastvu. Crno-beli su leta 2017. iz Slovana doveli Sejdubu Sumu za 1.650.000 evra (sa bonusima taj posao je nadmašio 2.000.000 evra), da bi ovog januara aktivirali klauzulu i kupovinom Umara Sadika za 1.750.000 evra učinili Nigerijca najskupljim fudbalerom u istoriji kluba.

Zanimljivo je da su topčiderski giganati još u prethodnoj deceniji, dok su Poljaci igrače kupovali za sitniš, izdvajali milionske iznose za pojačanja. Crvena zvezda je za vreme predsedničkog mandata Dragana Stojkovića Piksija platila Japanca Takajukija Suzukija 2.500.000 evra, dok je Partizan na račun kulskog Hajduka prebacio 1.200.000 evra za Ljubomira Fejsu, što je i dalje rekrod kad je reč o transferu fudbalera iz jednog u drugi superligaški klub.

Listu od deset najvrednijih transfera srpskog fudbala generalnog kompletiraju još Mirko Ivanić i Radživ van la Para, plaćeni tek nešto manje od najskpljem igrača u Poljskoj ikad.

Nije baš da u svemu zaostajemo za belim svetom.

 

Foto: Legia Warszava


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara