ABA šampion ne mora da brine za mesto u Evroligi

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.07.19. | 21:48

Šta se to dešavalo danas u Minhenu i kakva je konačna verzija

Vest da će ABA liga od leta 2020. godine ostati bez mesta u Evroligi ligi izazvala je paniku na košarkaškoj teritoriji bivše Jugoslavije koji je pretio da poprimi ozbiljnije razmere. Zbog toga su se ubrzo i oglasili čelnici regionalnog takmičenja, pre svih potpredsednik Lige Domagoj Čavlović koji je bio prisutan na sastanku u Minhenu i uverio da nema razloga za paniku.

Njegove reči da će ABA liga imati prioritet u odnosu na ostala takmičenja kod izdavanja specijalne pozivnice jeste umanjila brigu, ali su u međuvremenu počele da se pojavljuju netačne ili nepotpune informacije o odnosu Evrolige prema Jadranskoj ligi i razlozima zašto je prvi čovek takmičenja Đordi Bertomeu doneo ovakvu odluku. 

Izabrane vesti

Oglasili se iz ABA lige: Imamo garancije...

ABA liga izgubila mesto u Evroligi!

Zato se redakciji MOZZART Sporta javio direktor Crvene zvezde Filip Sunturlić, inače i sam prisutan na razgovorima u srcu Bavarske i upoznat je sa svim detaljima istog. On nam je objasnio da je cela situacija jasna, da je već bilo najavljivano ranije, kao i da je Crvena zvezda bila spremna za ove promene. Njegova glavna zamerka bila je usmerena na priče da ABA liga neće imati mesto pošto istekne dvogodišnji period u kojem će, kako je ranije navedeno, Evroliga staviti Jadransku ligu na listu prioriteta prilikom raspodele sezonskih propusnica. Ono što je istakao kao važno jeste da će "regionalno takmičenje i posle isteka tog perioda biti u mirnim vodama i da Evroliga i te kako gleda na prostor bivše SFRJ kao važnog partnera za dalji razvoj košarke"

Naravno, za to će biti potrebno da se ispune određeni uslovi. Pre svega poštovanje finansijskog fer-pleja - koji će u narednim godinama dodatno ograničiti mogućnost vlasnika da u klub ulažu sopstveni novac na 40 odsto u sezoni 2022/23 -, kao i to da transparentnost timova bude maksimalna, uz adekvatne dvoranske uslove kao i dobru navijačku bazu. Sunturlić nam je takođe rekao da "nisu tačne priče da Evroliga zadržava pravo da u odabrani krug pozove klub iz regiona koji je finansijski najstabilniji", već da će u "takmičenje ulaziti isključivo šampion". Naravno, pod uslovom da prethodno ispuni sve potrebne obaveze i da posluje po pravilima sistema. U slučaju da potrebni uslovi ne budu ispunjeni, onda dolazi do određenih pomeranja...

Kako nam je objasnio, činjenicom da su ugovori od šampiona ACB, VTB, ABA i Bundeslige pretvoreni u specijalne pozivnice "više razloga za brigu imaće druge lige" i da će ABA liga i u budućnosti biti visoko kotirana zbog činjenice da neće imati potpisan višegodišnji ugovor. ACB liga se već javno oglasila i osudila model koji je odobrila Evroliga, a koji prema mišljenju stručne javnosti predstavlja potpuno zatvaranje takmičenja. 
"ACB liga odlučno odbacuje model prohodnosti jednostrano usvojen od strane Evrolige. Naglašavamo potrebu za očuvanjem sportskog ekosistema, u kome se za glavna evropska takmičenja timovi kvalifikuju kroz državna prvenstva. Tako je bilo kroz istoriju evropske košarke i tako je i danas u većini najpopularnijih sportova na kontinentu", stoji u saopštenju ACB lige.

Sunturlić nam je na kraju rekao i da će Evroliga od sada imati svoje disciplinsko telo koje će se baviti rešavanjem slučajeva u klubovima, odnosno da se neće voditi postupci preko FIBA BAT (Sud za košarkašku arbitražu), jer ni dosad nije bilo logike da klubovi iz takmičenja pod okrilje ECA vode postupke preko zasebnog tela. Unija trenera će takođe imati svog predstavnika koji će se boriti za njihova prava u takmičenju...

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara