ABA liga izgubila mesto u Evroligi!

Vreme čitanja: 2min | čet. 11.07.19. | 15:43

Šampion regiona od 2020. imaće prioritet kada je reč o dobijanju specijalne pozivnice

ABA liga od 2020. godine neće davati direktnog učesnika za Evroligu. To je epilog današnjeg sastanka čelnika elitnog takmičenja u Minhenu, gde se raspravljalo o tekućim pitanjima, ali i promenama koje će stupiti na snagu počev od narednog leta. Regionalnoj ligi na kraju predstojeće sezone ističe ugovor sa Evroligom, a kako stvari stoje novi joj neće biti ponuđen. 

To znači da će 18 licenci počev od 2020. godine biti raspoređeno na potpuno drugačiji način. Njih 11 odlaziće na standardno licencirane klubove, dva mesta idu Asvelu i Bajernu, dva tima dolaziće iz Evrokupa, dok će tri ekipe dobiti „godišnji vajld kard“, što je verovatno i najveća promena. Napominje se da će šampion ABA lige ipak imati prednost pri dobijanju ove specijalne pozivnice, jer se u njoj ne nalazi nijedan licencirani klub. Naravno, tek treba videti kako će to izgledati u praksi.

Izabrane vesti

Kako navode čelnici Evrolige, novim odredbama žele da omoguće svim klubovima, ma u kojoj ligi učestvovali, podjednaku šansu da dođu do mesta u najjačem košarkaškom takmičenju na starom kontinentu. Time će ujedno biti eliminisano ograničenje vezano za broj klubova po državi.

Timovi koji dolaze iz Evrokupa imaće poseban motiv da se dokažu među najboljima, pošto će bolje plasirana ekipa (od dve koje obezbede učešće za datu sezonu), koja se pritom plasira u plej-of, obezbediti učešće u Evroligi i naredne sezone. U tom slučaju, finalista Evrokupa naredne sezone ne bi išao direktno u elitno takmičenje.

Evroliga je takođe potvrdila da će svi njeni učesnici morati da nastupaju i u domaćim šampionatima, osim ukoliko se dogovorom ne utvrdi drugačije ili postoje objektivne prepreke koje mogu sprečiti tim da ispuni ovaj zahtev.

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara