Nemanja Gudelj (© Reuters)
Nemanja Gudelj (© Reuters)

Zašto baš on!? Gudelj kao Mijatović 1998: Prečka donela Sitiju trofej Superkupa Evrope (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.08.23. | 23:11

Srpski reprezentativac jedini neprecizan u penal seriji koja je odlučila pobednika duela Sevilja - Mančester Siti

Sjajan je bio Nemanja Gudelj u tandemu sa Loikom Baldeom. Potpuno su neutralisali Erlinga Halanda u meču Superkupa Evrope, ali na kraju je Norvežanin taj koji se raduje. Posle 1:1 nakon dva poluvremena, Mančester Siti je penalima savladao Sevilju 5:4 i poneo kući prvi međunarodni trofej u sezoni.

Jedini neprecizan sa bele tačke, nažalost, bio je srpski reprezentativac. Šutirao je nešto slično Peđi Mijatoviću 1998. na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, kada je takođe okvir gola omogućio Holanđanima prolaz u četvrtfinale, a nas ostavio da tugujemo i, evo decenijama kasnije, razmišljamo šta je moglo biti da je lopta išla koji centimetar niže.

Izabrane vesti

Bila je Sevilja duže od sat vremena bolji rival, ali kao što je Liga Evrope njeno takmičenje, tako mečevi evropskog Superkupa nikako nisu. Ostali su Andalužani na samo jednom trofeju od sedam mogućih.

Mnogo toga bilo bi drugačije da je Jusef En Nesiri iskoristio makar jednu od dve šanse u kontranapadima početkom drugog poluvremena. Prethodno je Marokanac u 26. minutu skočio između Joška Gvardiola i Nejtana Akea kao da će preskočiti obližnji Akropolj, ali na kraju je ostao u atinskoj prašini. Možda i nezasluženo, međutim, šampionski gen Sitijevih igrača ovaj put je doneo prevagu. Iako je osim golmana Edersona jedini raspoložen tokom meča bio mladi Kol Palmer, strelac gola za 1:1 u 61. minutu, kada su penali došli na red svi koji su šutirali bili su hladnokrvni. Postojala je pretnja da Bono odbrani šut kapitenu Kajlu Vokeru, ali je i tada lopta završila u mreži. Prethodno su redom pogađali Haland, Alvarez, Kovačić i Griliš. Prvi i poslednji gotovo neprimetni u igri, ali nepogrešivi kada je bilo najpotrebnije.

Za Sevilju su precizni bili Okampos, Rafa Mir, Rakitić i Montijel. Ne i Nemanja Gudelj.

Žaliće reprezentativac Srbije zbog toga nekoliko dana, ali ne bi trebalo duže. Trofej Superkupa osim finansijskog (5.000.000 evra pobedniku, 3.000.000 evra poraženom) i nema neki poseban značaj. Više je reč o revijalnom meču koji nagoveštava početak velikih međunarodnih takmičenja (uz dužno poštovanje klubovima koji učestvuju u kvalifikacijama).

Pored pehara koji dosad nije imao u svojim vitrinama, Mančester Siti je večeras dobio i 21-godišnjeg Kola Palmera. Ofanzivni vezista koji je na desnoj strani zamenio bolesnog Bernarda Silvu sjajno je iskoristio šansu i pokazao da su Građani bili u pravu kada su odbili predlog Vest Hema da ga iskoriste u trampi za Lukasa Paketu.

I sam je Palmer insistirao na ostanku, verujući da može da se izbori za veću minutažu kod Pepa Gvardiole. U odsustvu povređenog Kevina De Brujnea, kog ove godine teško da ćemo ponovo gledati na terenu, mogao bi upravo Palmer da dobije veće poverenje i slobodu trenera. Iako najneiskusniji večeras u oba tima, nije podlegao pritisku. Štaviše, imao je hrabrosti i za atraktivne poteze u pojedinim momentima.

Od početka je momak ponikao u Mančester Sitiju bio najuporniji igrač svog tima. Prvi je i zapretio Bonu udarcem sa distance, a nakon promašenih šansi En Nesirija svojim prodorima signalizirao saigračima da je vreme za buđenje. Oko 70. minuta Građani su krenuli po ono zbog čega su doputovali u Atinu. Stezali su obruč oko rivala, kog je stizao umor i ponestajalo mu koncentracije. Radovali su se igrači Sevilje kada su čuli poslednji sudijski zvižduk koji je značio da će pobednika rešiti penali. Ali, ni ovaj put - kao ranije protiv Bajerna 2020, Real Madrida 2016, Barselone 2015, Real Madrida 2014. i Milana 2007. nisu uspeli. Savladali su jedino Barselonu 2006.


SUPERKUP EVROPE

MANČESTER SITI – SEVILJA 1:1 (0:1), penalima 5:4

/Palmer 61 - En Nesiri 26/

Atina

Stadion: Jorgos Karaiskakis

Sudija: Fransoa Leteksje (Francuska)

Startne postave:

MANČESTER SITI (4-2-3-1): Ederson – Voker, Akanđi, Gvardiol, Ake – Kovačić, Rodri – Palmer, Foden, Griliš – Haland.

SEVILJA (4-2-3-1): Bono – Hezus Navas, Bade, Gudelj, Akunja – Žordan, Rakitić – Okampos, O. Tores, Lamela – En Nesiri.

SUPERKUP EVROPE

Mančester Siti - Sevilja 1:1 (0:1), penalima 5:4

/Palmer 61 - En Nesiri 25/


tagovi

Superkup EvropeMančester SitiSevilja

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara