Visoka škola srpskog fudbala za narednu deceniju

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.10.18. | 17:07

Protiv Rumunije startna postava Srbije u proseku je imala 24,54 godina

Štošta se može zameriti Mladenu Krstajiću. Štošta, ali ne i da je dosledno – neki bi rekli poslušnički – u delo sproveo ideju Fudbalskog saveza Srbije da podmladi reprezentaciju i u vatru gurne momke koji su nam donosili toliko radosti prvo na U19, pa na U20 nivou. I mada to jeste urađeno nasilno, prevremenim sklanjanjem igrača koji bi mogli još mnogo da pruže i pomognu ovim mlađima, utisak je da Krstajić barem nije izmišljao toplu vodu kao Siniša Mihajlović kada je sekao preko kolena tvrdoglavo insistirajući na radikalnim rezovima koji tada nisu imali potporu u realnosti.

Mihajlović je naime ekipu podmlađivao i igračima kakvi su Alen Stevanović, Aleksandar Ignjovski, Srđan Mijailović... Svaka čast svakome od njih, ali to objektivno nije bio potencijal kakva ima ova nova generacija srpskih fudbalera. I baš zato, čini se da će Krstajić – mnogo više nego Mihajlović, iako je on pred kraj mandata hvaljen zbog uočljive ideje u igri – svom nasledniku ostaviti čvrste temelje na kojima će moći da gradi neku novu, nadamo se bolju Srbiju.

Izabrane vesti

Uz važnu napomenu: nije ovo tekst o Krstajiću, još manje hvalospev. Ovde pričamo o momcima koji bi mogli da čine reprezentaciju Srbije u narednoj deceniji. Naime, prosek godina srpske startne postave u meču sa Rumunijom iznosio je svega 24,54 godine! Poređenja radi, najmlađi tim na Mundijalu u Rusiji imala je Nigerija sa prosekom od 25,9 godina. Srpska reprezentacija – ako računamo i klupu – u Bukureštu je imala u proseku 25 godina.

Istina, tim koji je Mihajlović izveo na Maksimiru – sećate se svi toga ma koliko pokušavali da zaboravite – imao je prosečno 24,1 godinu. Ali već u sledećem meču protiv Velsa Nevena Subotića je zamenio pet godina stariji Milan Biševac, umesto Alena Stevanovića bio je tu Dušan Tadić, na gol se vratio Vladimir Stojković i preselio Željka Brkića na klupu... Kad je Mihajlović otišao niko više nije ni pomišljao na poneke njegove “izume“.

Sada – obećava. Nikola Milenković je pre tri dana proslavio 21. rođendan, njegov partner na štoperu Miloš Veljković ima 23 godine. Vršnjaci su mu, to je ona čuvena klasa 95, Sergej Milinković Savić, Mijat Gaćinović, Nemanja Maksimović i Predrag Rajković. Nemanja Radonjić, Andrija Živković i Saša Lukić su godinu mlađi. Aleksandar Mitrović je sa tek svršene 24 godine tu još i džomba. Tačno 25 ili manje godina imaju i Aleksandar Jovanović, Uroš Spajić, Filip Kostić, Branko Jovičić... Sve skupa dakle 14 igrača iz tima koji je igrao u Podgorici i Bukureštu ima do 25 godina. A da ne zaboravimo da iz senke šansu vrebaju pre svih Luka Jović, pa i Marko Grujić, Danilo Pantić, Milan Gajić... Novi štoperski tandem Milenković – Veljković. Novi tandem centralnih veznih Maksimović – Lukić. Po krilima prvo Gaćinović i Živković, ovog drugog je u Rumuniji odmenio Radonjić...

Tokom Svetskog prvenstva u Rusiji desio se i jedan neformalan razgovor novinara i pojedinih funkcionera Saveza. Potpredsednik Savo Milošević tada je na papiru novinarima crtao tim koji bi 2022. godine, na Mundijalu u Kataru, mogao da napadne polufinale. Možda je i preterao, ali nemojmo ni da unapred širimo defetizam. U ova dva oktobarska meča samo je Antonio Rukavina ušao u četvrtu deceniju. Od zaista iskusnijih igrača bio je tu još i Dušan Tadić. Milan Rodić nije baš klinac, ali sa 27 godina ima i on još mnogo sezona ispred sebe. Isto važi i za Nemanju Miletića, koji sada važi za prvog favorita da jednog dana nasledi Rukavinu. Toliko ima i Luka Milivojević, trenutni izgnanik iz reprezentacije, ali i dalje se nadamo da će neki naredni selektor ispraviti tu grešku. Marko Dmitrović je 26-godišnjak.

A i sa tako malo pomoći starijih, pa i sa tako neiskusnim selektorom, Srbija je dominirala i u Podgorici i u Bukureštu. Da pomenemo još: rumunska startna postava u proseku je imala 26,1 godinu, crnogorska 26,7.

I možemo sad da tražimo hiljadu mana u onome što su Orlovi pokazali u poslednja dva meča. Možemo i treba to da radimo, jer samo se uz dobronamernu kritiku može napred. Ali da ne bude da je baš sve tako crno. Za ovako mlad tim bio je to sasvim solidan fudbal, a sa godinama može da bude samo još bolji. Mnogo bolji no što smo gledali u poslednjih 15-ak godina. 

(FOTO: Star Sport)


tagovi

fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara