Vagner Lav
Vagner Lav

Vagner Lav vodi Resife ka promociji, Fenerbahčeova legenda uzela Avai, Mirasol potencijalno iznenađenje

Vreme čitanja: 6min | pet. 14.04.23. | 16:30

Nema više velikana u Seriji B, što garantuje uzbudljivu trku u brazilskoj Seriji B koja startuje okršajem Guaranija i Lavova iz Santa Katarine

Nema velikih imena, ali će borba da bude paklena. Počinje drugi rang prvenstva Brazila, koji će u narednih osam meseci tokom 380 mečeva da definiše četiri putnika u elitu nacionalnog fudbala. Velikana ove sezone neće biti u Seriji B, pa se očekuje veća konkurentnost u vrhu.

Dva od četiri tima koja su stigla iz Serije A - Seara i Atletiko Gojaniense - izgledaju sposobni da se odmah vrate. Sport Resife se, takođe, smatra velikim favoritom za jednu od četiri glavne nagrade, a od novajlija, Vitorija ima "najteži" dres, dok je Mirasol sastav koji može da bude prijatno iznenađenje. Na kraju krajeva, vrlo često timovi koji dolaze iz Serije C vode bitke za ulazak u društvo najboljih. To se desilo i prošle godine sa Ituanom, koji je zamalo napravio podvig.

Izabrane vesti

Posle ispadanja u Seriju B, Seara se reorganizovala u cilju prevazilaženja krize sa kojom se suočila 2022. Klub je ove godine izabrao novog predsednika i počeo sezonu pod komandom Gustava Moriniga. Pojačao se u svim sektorima i stigao do finala državnog šampionata Searense i Kopa do Nordestea. Trener je takođe poboljšao napad Vovoa, što je segment koji je prošle sezone dobio mnogo pritužbi. Do sada je Seara u 2023. odigrala 20 utakmica, ostvarivši 13 pobeda, četiri remija i samo tri poraza.

Atletiko Gojaniense kao glavni cilj ima povratak u Seriju A, a godinu je počeo na uspešan način titulom šampionata Gojano. Drugu godinu zaredom, Dragao je bio šampion pobedivši Gojas u finalu. Crveno-crni put u 2023. već je imao nekoliko nezgoda, poput eliminacije u drugoj fazi Kupa Brazila i smene trenera Eduarda Souze. Ipak, Mocart je preuzeo kormilo i odveo tim do drugog državnog prvenstva. Luiz Fernando, najbolji strelac ekipe sa 11 golova, i Šejlon su glavni aduti tima, koji je pretrpeo tri poraza u 19 do sada odigranih utakmica.

23.55: (2,15) Guarani (3,05) Avai (3,45)

Sport Resife proživljava najbolji trenutak u sezoni. Iza Lavova je najuspešniji početak godine od 2009. Pod komandom trenera Endersona Moreire Sport ima najbolji napad u Brazilu sa 55 postignutih golova i nalazi se u finalu dva takmičenja, Pernambuko i Kopa do Nordeste. Nije ni čudo što mu nedostaje mesta u kalendaru i početak Lavova u Seriji B je morao da bude odložen. Asovi ekipe su Vagner Lav i Vanderson, a ekipa je u 2023. zabeležila 18 pobeda, četiri remija i jedan poraz.

CRB ulazi u brazilsko prvenstvo sa visokim apsoracijama. Uspeo je da nagovori trenera Umberta Louzera, šampiona Serije B 2020. sa Šapekoenseom, da sedne na klupu i sakupio je iskusnu grupu igrača. Nedavno je angažovao i defanzivca Andersona Konseisaa iz Vaska koji bi trebalo da "zategne" odbranu. Ispadanje u četvrtfinalu Nordetea protiv Sporta, uzeo je danak u vidu samopouzdanja, ali je oporavak bio brz. Prošle subote je osvojio prvenstvo Alagoano, a pre tri dana je savladao Atletiko Paranaense sa 1:0 u prvom susretu šesnaestine finala Kupa.

Mateja Kežman i Aleks dok su igrali u Fenerbahčeu (©Reuters)Mateja Kežman i Aleks dok su igrali u Fenerbahčeu (©Reuters)

Avai je napravio hrabar potez postavivši na kormilo Aleksa, nekadašnju zvezdu Fenerbahčea, kojem će ovo da bude prvi posao trenera. Bivši reprezentativni ofanzivni vezista komandovaće Lavovima u godini kada proslavljaju vek postojanja. Uz finansijska ograničenja, Avai je podlegao u uvodna dva takmičenja u sezoni. Ispao je u prvoj fazi Kupa Brazila i eliminisan je u četvrtfinalu Katarinensea. Za Seriju B klub se pojačao angažovanjem Ksavijera iz Korintijansa i Velingtona, bivšeg igrača Fluminensea, koji bi trebalo da promene profil tima.

Krisijuma je postala prvak Santa Katarine posle deset godina i na krilima tog uspeha kreće u Seriju B. Tigrovi su zadržali većinu igrača od prošle godine, obnovili su ugovor sa trenerom Klaudijem Tenkatijem koji tri sezone na čelu kluba, i doveo je jaka pojačanja za godinu, poput napadača Edera i Fabinja, bitnih delova za titulu prvaka države.

02.30: (2,60) Ituano (2,95) Seara (2,80)

Iako dolazi iz suverene kampanje u Pauliste A2, sa jakim pristupom i titulom, Ponte Preta se može smatrati nepoznanicom zbog razlike u nivou između takmičenja. Na primer, kada je igrala na nacionalnom turniru 2023. godine, Makaka je eliminisana u drugoj fazi Kupa Brazila od Brazila RS, koji igra u Seriji D. Trener Elio dos Anžos, koji je na čelu kluba više od godinu dana, istakao je nedavno da je timu potrebno najmanje pet potpisa da bi mogao da se bori za nešto više u Seriji B. Ponte Preta stiže sa konsolidovanom startnom postavom i ima Mateusa Žezusa i Elvisa među najvažnijim igračima, a do sada je zabeležila 15 pobeda, šest remija i dva poraza u 23 utakmice u 2023.

Fenjeraš minule kampanje Serije A nije oduševio u uvodnim mesecima. Žuventud u prvenstvu Gaušo završio učešće na petom mestu, sa četiri pobede, pet remija i dva poraza, van polufinalne faze. Pored promenljive kampanje u državnom šampionatu, Alviverde je eliminisan u prvoj fazi Kupa Brazila od Sao Luiza (RS). Neočekivani kiks doveo je do razlaza sa strategom Selsom Rotom, a Verdao se za nastavak godine kladi na starog znanca, trenera Pintada i na iskusniju grupu igrača, uz dolazak pojačanja na svim pozicijama. Među novajlijama je i Ze Markos, nekadašnji štoper Crvene zvezde, Rada i Grblja.

Ze Markos (©Star sport)Ze Markos (©Star sport)

Vitorija počinje Seriju B posle lošeg početka sezone, sa eliminacijama u prvim fazama Kopa do Nordestea, Kupa Brazila i šampionata Bajano. Trener Žoao Burse i sportski direktor Edgar Montemor nisu "preživeli". Otpušteni su, a čak je i predsednik Fabio Mota razmišljao o ostavci. Sada pod komandom Lea Kondea i sa više od deset angažovanih pojačanja u povratničkoj kampanji, Vitorija nastoji da podigne nivo kako bi mogala da se bori za gornji dom.

Posle titule u Seriji C Mirasol stiže kao jedan od jakih kandidata da se bori za vrh brazilske Serije B. Leao će debitovati u nacionalnoj drugoj ligi, ali ima zavidnu strukturu i jak tim. Glavni izostanak će biti napadač Ze Roberto, koji je napustio tim da bi se takmičio sa Koritibom u Seriji. Mirasol se kotira kao tim koji može da napavi iznenađenje, ali u 2023. je zabeležio pet pobeda, četiri remija i pet poraza.

Zadržavanje statusa drugoligaša biće opsesija Londrini, Tombenseu, Botafogu SP, Sampajo Korei i ABC Natalu. Prošle godine Londrina je počela godinu znatno ispod očekivanja. Odmah je eliminisana u prvoj fazi Paranaensea, sa samo dve pobede u 11 utakmica, i izbačena je u Kupu Brazila, izgubivši od niželigaša. Otpuštena su dva trenera, prvo Edinjo, sin Pelea, koji je ostao do početka februara, a zatim Omar Feitosa, koji se zadržao samo četiri utakmice. Tubarao trenutno vodi Aleksandre Galo, koji je doveo 15 pojačanja za Seriju B.

Tombense prvi put u istoriji učestvuje u trećoj fazi Kupa Brazila, gde se suočava sa Palmeirasom. Sa šest pobeda, pet remija i tri poraza u sezoni, tim trenera Marsela Šamuske biće na mukama u drugom rangu.

Botafogo SP je ostvario pozitivne rezultate ove godine sa timom koji se plasirao u treću fazu Kupa Brazila i osvojio je osmo mesto u šampionatu Paulista. Pantera je krajem februara promenila trenera i dovela Adilsona Batistu.

Sampajo Korea proslavlja stogodišnjicu, ali je loše počela 2023. Ispao je rano u tri takmičenja, a dešavale su se i promena na kormilu. ABC je privukao pažnju eliminacijom Vaska u drugoj fazi Kupa Brazila, a strateg Fernando Markiori je za godinu dana na čelu osvojio pehar i pristup Seriji B. U 22 utakmice u godini ostvario je 15 pobeda, četiri remija i tri poraza, a adut ABC-a je stadion Fraskeirao, gde tek treba da izgubi pod vođstvom Markiorijem.

--------------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV: Pogodi bilo koji tip 1,30 i više sa utakmice PARTIZAN MOZZART BET - PANATINAIKOS

--------------

BRAZIL 2 – 1. KOLO

Petak

23.55: (2,15) Guarani (3,05) Avai (3,45)

Subota

02.30: (2,60) Ituano (2,95) Seara (2,80)

21.00: (2,35) Vila Nova (3,00) Novorizontino (3,10)

22.00: (2,20) Mirasol (3,05) Šapekoense (3,35)

22.00: (2,45) Sampajo Korea (3,00) Atletiko Gojaniense (2,95)

23.15: (2,10) Žuventud (3,10) Botafogo (3,50)

Nedelja

16.00: (1,70) Krisijuma (3,40) Tombense (5,00)

20.30: (2,25) Londrina (2,95) ABC (3,30)

23.00: (2,50) Vitorija (2,95) Ponte Preta (2,90)

***kvote su podložne promenama

Odloženo

CRB – Sport Resife

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

SearaBrazil 2Južna AmerikaAtletiko GojanenseAvaiŠapekoenseGuaraniKrisijumaMirasolLondrinaPonte PretaNovorizontinoSampajo KoreaSport ResifeItuanoŽuventudCRBABCVila NovaVitorijaTombense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara