Utakmica sezone

Vreme čitanja: 7min | sub. 13.04.19. | 11:33

Poraz ne dolazi u obzir

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Juventus ima priliku ovog popodneva da stavi tačku na šampionat Italije, šest kola pre kraja prvenstva. Bjankonerima je dovoljan bod da i matematički postanu nedostižni i osmi put zaredom zašiju skudeto za dres. Posle oborenih rekorda u Italiji, ovim skudetom Stara dama se izjednačila sa Lionom koji je u Francuskoj na početku ovog veka osam puta u nizu bio prvak Pete republike. I dok će Juventus u Ferari igrati u neponovljivom, šarenolikom sastavu, Roma će biti “italijanska” kakvu nismo videli još iz vremena pre slučaja Bosman. Čak sedmorica igrača u Ranijerijevom timu će biti Italijani, štaviše pored trenera će na terenu biti i tri Rimljana (Florenci, De Rosi i Pelegrini). Milan i Lacio igraju pravu majstoricu za ostanak u trci za Ligu šampiona i uzdaju se u svoje golgetere: Rosoneri u Pjonteka koji bi da postane prvi igrač u istoriji koji je sa dva kluba u istoj sezoni postigao više od deset golova a Imobile bi da prestane da pogađa stative i prečke, već ih ima sedam u rubrici.

Izabrane vesti

MIILAN - LAZIO 

Biće ovo izuzetno zanimljiv okršaj u kojem oba kandidata za plasman u Ligu šampiona imaju razloga za optimizam. Rosoneri su odigrali dobro protiv Juventusa u Torinu, ali su ostali bez ijednog boda. Lacio u poslednje vreme kilavi u gostima, mada je krajem marta ovde slavio protiv Intera te mu taj rezultat daje osnovu da se i sada nada pozitivnom ishodu.

Milanov trener Đenaro Gatuzo suočava se sa dosta problema poslednjih nedelja. Kako je krenula loša serija njegovih izabranika (četiri kola bez pobede, uz jedan osvojeni bod), tako su počele i sumnje u njega i njegov rad, a prema glasinama sa Apeninskog poluostrva on je spreman da napusti klupu italijanskog velikana, čak i ako ekipa uspe da uđe u Ligu šampiona. No, pitanje je da li je glavni problem ovog kluba u treneru pošto su od odlaska Masimilijana Alegrija 2014. kroz Milan prošla sedmorica. I Simone Inzagi susretao se (i susreće se) sa sličnim sumnjama, mada je u periodima dobrih partija Lacija slovio za Alegrijevog naslednika u Juveu.

Rosoneri ne znaju za pobedu više od mesec dana. Na poslednja četiri meča su osvojili samo jedan bod i samo zahvaljujući posrtanju svojih direktnih konkurenata su i dalje u trci za jedno mesto u Ligi šampiona. U odsustvu povređenih, Donarume i Pakete, Gatuzo je odlučio da pošalje na teren isti tim koji je ostavio pozitivan utisak, i pored poraza, sa Juventusom. Dakle, ispred golmana Rejne će igrati u postavci 4-3-3, Kalabrija, Musakio, Romanjoli i Rodrigez. Kaldara još uvek nije u potpunosti spreman i bio bi veliki rizik baciti u vatru defanzivca koji je praktično bio povređen tokom cele sezone. Na sredini terena Kesi, Bakajoko i Čalhanoglu daju veće garancije Gatuzu od Bilje, iako Argentinac ima bolju viziju i prefinjenija stopala od pomenute trojke. U napadu je potvrđen Borini sa Pjontekom i Susom. Gatuzo je posebno podvukao da mnogo očekuje od Susa i da želi da ga vidi u izdanju iz jesenjeg dela sezone. S druge strane Pjontek koji je postigao više golova nego svi njegovi klupski drugovi zajedno otkako je obukao dres Milana, želi da ostvari još jedan podvig: dvostruka cifra golova sa dva različita kluba u istoj sezoni. To nikome nije pošlo za nogom u istoriji Serije A.

Gatuzo priznao: Utakmica sezone protiv Lacija, moraćemo da budemo nemilosrdni; Toti? Nismo se čuli pet meseci...

Lacio želi da jednim udarcem ostvari dva cilja: bodove za Ligu šampiona i rušenje tridesetogodišnjeg tabua San Siro u Seriji A kada je protivnik Milan. Od 1989. godine i autogola Maldinija, Nebeskoplavi se nisu vratili kući pevajući sa gostovanja u Seriji A Rosonerima. Simone Inzagi ne želi više da eksperimentiše. Shvatio je da je pogrešio na utakmicama sa Spalom i Sasuolom i protiv Milana ćemo videti isti tim koji je pobedio Inter 1-0 pre dve nedelje. To znači da će ispred Strakoše igrati trio Luiz Felipe, Ačerbi, Bastos. U srednjem redu će biti Romulo, Milinković-Savić, Leiva, Luis Alberto i Lulić, a Korea će igrati iza Imobilea u napadu. Sve oči su uprte u Imobiliea koji ne želi da obori neslavan rekord u broju pogođenih stativa i prečki u jednoj sezoni, već je na kvoti sedam. Inzagija posebno brine veliki procenat promašenih stopostotnih šansi Imobilea što govori da italijanski reprezentativac ne prolazi kroz briljantan momenat u svojoj karijeri. 

Pjontek na dva gola od istorijskog podviga

Njihovih poslednjih nekoliko međusobnih duela što u prvenstvu, što u kupu bili su tvrdi, pa i sada 0-2 deluje kao najbolji izbor. Lacio odavno nije dobio ekipu Milana kao gost u Seriji A, zbog čega i kec deluje kao logičan izbor. 

ROMA - UDINEZE 

U najvažniji meč sezone Roma ulazi sa čak sedmoricom Italijana na terenu od prvog minuta. Reč je o raritetu od kada je stupilo na snagu pravilo Bosman. Izuzetno dobra vest za trenera Klaudija Ranijerija je da će moći da računa na dvojicu svojih mlađih sugrađana Rimljana, De Rosija i Florencija. Dvojica kapitena nisu skroz fit, ali će stegnuti zube i pokušaće da pomognu svom timu da ostane u trci za jedno mesto u Ligi šampiona. Aleksandar Kolarov ne može da igra zbog kartona i njegovo mesto će zauzeti Žuan Žesus. U formaciji 4-2-3-1 ispred golmana Mirantea, koji je definitivno uzeo mesto Olsenu na golu Đalorosih, uz Žesusa će igrati Facio, Manolas i Florenci. Par na sredini terena će činiti De Rosi i Kristante, dok će iza leđa Edina Džeka kružiti Zaniolo, Pelegrini i El Šaravi.

Igor Tudor je preporodio Udineze. Na poslednje tri utakmice Friulani su uknjižili sedam bodova, ali u Rim doalze desetkovani, pored Zegelara koji je suspendovan zbog kartona, povrede su onemogućile da doputuju u Večni grad Opokua, Nujtinka, Ter Avesta, Halfredsona, Behramija i Baraka.  Na travnjak Olimpika bi trebalo da istrče u startnoj postavi golman Muso, zatim odbrana sa triom De Majo, Ekong i Vilmot. Orkestrom Udinezea će dirigovati Mandragora, uz pomoće fantazije De Paula i mišića Fofane, dok bi po bokovima trebalo da deluju Samir i Striger Larsen. U napadu su Lazanja i Okaka pokazali da pružaju najbolje garancije, mada je Puseto spreman da uskoči u svakom momentu s klupe. 

 SPAL - JUVE 

U Spalu ne veruju da će im biti mnogo lakše protiv kombinovanog Juventusa. Štaviše, trener Sempliči je mišljenja da će rezerve i povratnici u tim biti silno motivisani da se nametnu za jedno mesto u timu Bjankonera koji piše novu istoriju kluba. Za tim iz Emilije je veliki hendikep što ne može da računa na Jasmina Kurtića. Na njegovom mestu u veznom redu će igrati Skjatarela. U režijskoj kabini će biti Misiroli između pomenutog Skjatarele i Murđe. Po krilima će dejstvovati Fares i Lacari. U napadu će Sempliči, po običaju, držati na iglama svoje napadače. Petanja je siguran, a za mesto pored njega su u konkurenciji Antenuči i Flokari. U defanzivnoj liniji, ispred golmana Vivijana bi trebalo da vidimo Vikarija, Bonifacija i jednog od Felipea i Čoneka.

Juve dolazi u Feraru sa sastavom koji nijednom nismo videli u ovoj sezoni, a formaciju koju ćemo videti biće unikatna i više je nikada nećemo videti. Od igrača koji su počeli meč u Amsterdamu protiv Ajaksa na terenu će biti samo Bentankur i Kanselo. Alegri će promeniti i formaciju u 3-5-2, kako bi mogao da odmori tandem Bonući-Rugani koji je odlično odradio posao protiv Tadića i društva u sredu veče. Posle duže pauze, zbog povrede, u tim se vraća 38-ogodišnji Andrea Barzalji i njemu će društvo praviti bek De Šiljo i jedan od dvojice igrača iz omladinskog pogona Kokolo ili Goci. Pored Barzaljija slast prvenstvene utakmice posle višemesečne pauze će osetiti i Kvadrado, ali u u ulozi desne polutke, pošto će Kanselo pokrivati desni bok u veznoj liniji sa pet elemenata. Bentankur će imati zadatak da organizuje igru, uz pomoć Kedire dok će Spinacola delovati po levoj strani. U napadu će biti par Ken-Dibala. Mladi Ken ima priliku da nadmaši Alesandra Del Pjera koji je sa 19 godina završio sezonu sa pet postignutih golova, kao i da svojim pogocima overi osmi uzastopni skudeto Bjankonera. U Ferari neće biti ni na klupi Pjanić, Matuidi, Kristijano Ronaldo, Mandžukić, Daglas Kosta, Rugani. Za svaki slučaj Alegri je poveo sa sobom Bonučija, Bernardeskija i Aleksa Sandra, ali će oni ući u igru samo u velikoj nuždi. 

SERIJA A - 32. KOLO: 

Subota

15.00: (3,90) SPAL  (3,10)  Juventus (2,10) 
18.00:  (1,50) Roma  (4,40)  Udineze (6,25) 
20.30:  (2,60) Milan  (3,20)  Lacio (2,80) 

Nedelja

12.30:  (1,85) Torino  (3,45)  Kaljari (4,50) 
15.00:  (1,65) Sasuolo  (3,80)  Parma (5,50) 
15.00:  (2,40) Sampdorija  (3,20)  Đenova (3,10) 
15.00:  (1,95) Fjorentina  (3,50)  Bolonja (3,90) 
18.00:  (10,00) Kjevo (5,50)  Napoli (1,30) 
20.30:  (6,50) Frozinone (4,10)  Inter (1,52) 

Ponedeljak

20.30:  (1,35) Atalanta  (5,30)  Empoli (8,00) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama 

Piše: Željko Pantelić
Foto:
Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara