URUGVAJ: Večiti favorit iz senke i ubitačni tandem Suarez - Kavani

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.06.18. | 09:56

Grupu A bi morali da prođu

Četiri dana do početka Mundijala. Videli smo u prijateljskim mečevima i šta sve na terenu znaju da urade. Ali to je samo jedan deo priče. U Rusiji će sve biti znatno drugačije. Pa da vidimo čime sve raspolažu učesnici Svetskog prvenstva 2018. U narednih nekoliko dana redakcija MOZZART Sporta će za vas analizirati svaku od 32 ekipe. Počevši od Grupe A. Rusija, Urugvaj, Egipat, Saudijska Arabija... Da krenemo.


Dvostruki šampioni sveta i večiti favoriti iz senke, mogli bi da imaju ovog leta u Rusiji jedan od boljih velikih turnira u poslednje vreme. Počevši od Grupe A, u kojoj se očekuje da bez problema budu prvi i pored domaćina Rusije, pa sve do nokaut faze u kojoj ih vrebaju ozbiljni rivali, poput Španije, Portugalije, Francuske ili Argentine, pulene prekaljenog Oskara Tabareza očekuje zanimljiva mundijalska avantura.

Izabrane vesti

Bili su drugi u grupi u južnomeričkim kvalifikacijama, iza neprikosnovenog Brazila, ali su poslednjih godina (ne idemo ovde toliko daleko do polufinala iz 2010) igrali nekako prosečan fudbal na velikim takmičenjima, uključujući tu i dva vrlo razočaravajuća nastupa na Kopa Amerika. Ali, kada mu krene, Urugvaj može često da bude težak rival kojeg je nemoguće pobediti. Na 18 mečeva u kvalifikacijama osvojili su 31 bod, pobedili devet puta, remizirali četiri i izgubili u pet navrata. Blistao je Edinson Kavani, koji je bio najbolji strelac u južnoameričkim kvalifikacijama sa 10 pogodaka, a koji će probati i u Rusiji da nastavi gde je stao.

Jedino što još ne znamo kakav će se Urugvaj pojaviti u ovoga leta. Hoće li to biti selekcija koja dosta trči, igra brz fudbal i daje mnogo lepih golova, ili će to biti tvrda ekipa koja igra sa dosta faulova i teško uspeva da pronađe rešenja i stvori prilike za fantastični napadački tandem koji ima? Odgovor na to pitanje predstavljaće i razliku između tima koji može da dođe do same završnice na Mundijalu i ekipe koja neće proći ni grupnu fazu.

MOZZART KVOTE
Urugvaj šampion - 35

Kod njih je prethodnih godina linija uspeha uglavnom bila tanka, a postaju naglo ranjivi i ukoliko opušteno uđu u utakmicu i dozvole rivalu da se razmahne. Tabarez je poznat kao stručnjak koji svoju igru bazira na snažnoj poslednjoj liniji, čvrstoj defanzivi koju je veoma teško probiti. Takođe, svetska klasa napadačkog tandema Kavani - Suarez problem je za aposlutno svaki tim koji se nameri na Urugvajce, pa njihovi navijači imaju čemu da se nadaju.

Luis Suarez

 

Prekaljeni 71-godišnji selektor nema ni razloga da išta drastično menja od onoga što je već uigrao, pa navijači ove selekcije mogu da očekuju solidnu defanzivnu liniju, bekove koji napadaju samo kada je to apsolutno neophodno i vezni red koji je više ratnički nego kreativni. Njihov fudbal je prost, ali efektan. Najvažnije je prvo zatvoriti sve napade protivnika, pre nego što se pokrene napad i počne sa stvaranjem šansi. Tabarez-stil je vertikalni fudbal sa jasnim ciljem - udri rivala na kontru. To je južnoamerički stil fudbala koji su prvi pre mnogo decenija igrali Englezi...

Bez obzira što se radi o maloj naciji, Urugvaj svake godine izbaci veliki broj talentovanih fudbalera. Mundijal u Rusiji biće i poslednja šansa za jednu iskusnu grupu igrača, predvođenu Kavanijem, Godinom i Suarezom, da probaju da osvoje najvredniji trofej u svetskom fudbalu. Ovo je njihova labudova pesma…

NAJBOLJI STRELAC REPREZENTACIJE
Luis Suarez (2,20)
Edinson Kavani (2,50)
Kristijan Stuani (15)

Urugvaj će u Rusiji nastupiti sa timom koji je zanimljiva mešavina mladosti i iskustva. Prve zvezde su u odličnoj formi, a čitava reprezentacija dugo već igra zajedno. Kostur selekcije, odnosno 13 fudbalera, nastupili su zajedno i na prehodna dva Mundijala i imaju gotovo 1.000 nastupa za reprezentaciju. Igraju najčešće u staromodnoj formaciji 4-4-2, sa plejmejkerom De Araskaetom iz brazilskog Kruzeira iza napadačkog tandema.

Između vodećeg para Atletiko Madrida u defanzivi Himenez i Godin i ubitačnog špica Kavani i Suarez, izdvajamo i čvrstu sredinu terena i solidne fudbalere iz italijanske Serije A Dijega Laksala (Đenova), Matijasa Vesina (Inter), Lukasa Toreiru (Sampdorija) i poslovođu Rodriga Bentankura (Juventus), kao i sjajnog vezistu Boke Juniors Nahitana Nandeza. Svi oni poseduju različite kvalitete, kako fizičke tako i tehničke, ali su ukomponovani u ekipu koja može da pobedi svakoga.

NAJBOLJI IGRAČ SP
Luis Suarez (35)

Fudbal je lep i nepredvidiv sport, ali bilo bi šokantno ukoliko se Južnoamerikanci ne bi plasirali u osminu finala iz Grupe A. Egipat je možda i najveća opasnost po njih u preliminarnoj fazi, ali je sreća za Urugvaj što će Mohamed Salah verovatno propustiti prvi meč na turniru zbog povrede ramena zarađene u finalu Lige šampiona.  

Nokaut faza je mesto na kojem će Tabarezova četa imati priliku da iskaže sav kvalitet i potencijal. Ili će da izbace Portugaliju ili Španiju koje vrebaju iz Grupe B, ili će preko njihovog skalpa ići skroz do završnice Mundijala. Vrlo su realna oba scenarija, a šanse su 50-50% da ovo bude jedno sjajno Svetsko prvenstvo za Urugvajce.

Projektovana startna postava

Spisak igrača

(FOTO: Action Images)


tagovi

Rusija2018reprezentacija Urugvaja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara