Umreću kao interista: Materacijev SMS, Murinjova pošiljka i govor pred finale

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.05.20. | 11:33

Samjuel Eto o sezoni Intera od pre 10 godina uz dosta zanimljivih pojedinosti i anegdota

Bivši napadač Intera, Samjuel Eto, toliko je vezan za Nerazure da kaže da će umreti kao navijač tog kluba, a u intervjuu za Gazetu delo Sport pričao je i o utakmici u Barseloni iz polufinala Lige šampiona 2010. godine, igranju na poziciji desnog beka, te osvajanju najelitnijeg takmičenja te godine.

Eto je prešao u Inter na leto 2009. godine kao deo zamene u sklopu odlaska Zlatana Ibrahimovića u drugom smeru. Dao je 53 gola za dve sezone u timu iz Milana, a osvojio je i tripletu 2010. godine.

Izabrane vesti

"Ako si jednom interista, umrećeš kao interista", ističe čuveni Kamerunac.

Sećamo se te sezone i 2010. godine, kako je tada izgledao Inter i kako ga je predvodio Žoze Murinjo. A pre svega objasnio je proces prelaska u tim iz Milana, te kako su tekli pregovori.

"Murinjo me je jednostavno ubedio: poslao mi je Interov dres sa brojem devet i napisao mi je: ´Tvoj je, čeka te´. Postojala je velika razlika u plati koju je nudio Inter i one koju sam tražio. Začudio sam mnoge kada sam rekao: ´Hajde da taj deo koji nedostaje pretvorimo u timski bonus, ako osvojimo Ligu šampiona u naredne dve godine´. Deset meseci kasnije bili smo prvaci Evrope“, prisetio se Eto u razgovoru za Gazetu.

Marko Materaci je odigrao veliku ulogu u dovođenju Etoa, koliko god to čudno zvučalo. Uradio je pravu stvar u idealnom momentu.

"Materaci mi je potom poslao poruku:´Ako dođeš u Inter sve ćemo osvojiti´. Nisam imao njegov broj u imeniku, tako da sam pitao Albertinija da li je njegova. Zaista je bio Markov broj. Tako nešto mi se nikada nije dogodilo u karijeri: ta poruka je imala veliku težinu u mojoj odluci. I tako se rodilo prijateljstvo".

Još jedan poziv je bio važan...

"Predsednik Morati me je malo posle toga zvao i na savršenom francuskom jeziku mi rekao: ´Eto, veruj mi! Imaćeš sjajno vreme u Interu, osećaj kao da si kod kuće´. I bio je u pravu", seća se Eto.

Iako je bio jedan od najboljih napadača, mnogi se Etoa sećaju po onoj sekvenci kada je igrao beka protiv Barselone u polufinalu Lige šampiona.

"Bio sam samo pristojan bek, ali to sam igrao zbog neophodnosti u toj situaciji. To što sam pomislio te noći mi je bilo u glavi cele sezone. Kada je Tijago Mota isključen, Murinjo je pozvao mene i Zanetija. Objasnio je kako da se postavimo na terenu: nisam imao vremena ni da mislim o tome koliko treba da trčim jer sam po strani. Rekao sam sebi: ´Hajde da dam sve od sebe i da vidimo šta će da se dogodi´. Na kraju meča, bili smo u finalu".

Iz te sezone može se izvući mnogo važnih momenata, a jedan je njegov gol na Stamford Bridžu protiv Čelsija.

"Uvek ću pamtiti dve stvari iz noći u Londonu protiv Čelsija. Murinjov govor pere utakmica: "Nijedan tim koji sam trenirao ne može da me pobedi´. Ušli smo na teren sa drugačijom vrstom odlučnosti. Nismo igrali samo za sebe već i za trenera. Potom prijem koji sam imao pre nego što sam dao gol. Lopta je pala i rekao sam sebi: ´Ako je dobro primiš, lako ćeš da daš gol´. Još imam tu kontrolu pred očima".

Inter je u finalu savladao Bajern sa 2:0, a oba gola je dao Dijego Milito na stadionu Santjago Bernabeu.

"Moj govor pred finale nije trajao dugo. Jednostavno sam rekao: Finale se ne igra, finale se pobeđuje. Umrećemo na terenu i odneti trofej u Milano ili ćemo umreti jer se nećemo vratiti u Milano. I zato, hajde da se vratimo tamo i ponesemo trofej sa nama".

FOTO: Reuters

 


tagovi

Samjuel Eto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara