Tumba deseti selektor za deset godina, za Evropsko prvenstvo mora da bude bolji i od Muslina

Vreme čitanja: 3min | sre. 12.06.19. | 12:05

Težak posao čeka novog stratega Orlova u nastavku kvalifikacija

To nije selektorska klupa, već – vrteška! Manjak dobrih rezultata u poslednjih 10 godina doveo je do toga da Srbija, u proseku, na svakih godinu dana promeni po jednog stratega u državnom timu. Reprezentacija će uskoro dobiti novog selektora, po svim informacijama to će biti Ljubiša Tumbaković, kojeg čeka nimalo lak posao.

Štaviše, premijera na takmičarskim utakmicama novom selektoru biće protiv Portugalije u Beogradu (7. septembar). Meč koji ne sme da se izgubi ni po koju cenu, kako bi se ostalo u trci za prva dva mesta do samog finiša kvalifikacija.

Izabrane vesti

*** Krstajić je bivši, vreme je za Tumbakovića! ***

Da bi novi selektor odveo Orlove na Evropsko prvenstvo, moraće da bude procentualno uspešan kao Radomir Antić, a bolji i od Slavoljuba Muslina. Posle debakla u Ukrajini, prosto, više nema prostora za kikseve.

Tim Andreja Ševčenka je odmakao i deluje kao da je jednom novom već na prvenstvu Evrope. A od Portugalije se tek očekuje da pokaže snagu u kvalifikacijama, pritešnjena sa dva neočekivana remija kod kuće sa Ukrajinom (0:0) i Srbijom (1:1), ali sada osnažena trijumfom i u Ligi nacija.

Lako bi moglo da se desi da Orlovima za osvajanje evropske vize bude potrebno bar 13 bodova od mogućih 15. To znači, obe pobede nad Luksemburgom, slavlje protiv Litvanije u gostima, barem bod protiv Portugalije na Marakani i svakako trijumf u poslednjem kolu protiv Ukrajine u Beogradu. Baš težak zadatak...

Jedina dva srpska selektora koja su imala ubedljivo pozitivan bilans u poslednjih deset godina bili su Radomir Antić i Slavoljub Muslin. I gle čuda, obojica su i, jedino oni, odveli selekciju na velika takmičenja, na Mundijale.

Antić je 2008. došao na klupu reprezentacije i ostao do početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2010. Ni on nije uspeo da sveže dva cela ciklusa, iako je imao izuzetno dobar skor od 17 pobeda, tri remija i osam poraza u 28 utakmica.

Muslin je izabran uoči starta kvalifikacija za Mundijal u Rusiji, odradio je sjajan posao, odveo je Orlove na Svetsko prvenstvo, a doživeo je samo dva poraza u 15 utakmica (osam pobeda, pet nerešenih).

Ako se splet okolnosti ne promeni i Srbija ne dobije na poklon neki kiks Ukrajine ili Portugalije, Tumbaković će morati obojicu da nadmaši da bi odveo Orlove na prvenstvo kontinenta. Doduše, ostaje kao džoker i finale Lige nacija, najpre u polufinalu sa Norveškom, a onda sa pobednikom duela Škotska – Finska. Osim ako se neka od te tri selekcije direktno ne plasira na šamponat, pa druga reprezentacija uskoči u baraž. Finci, recimo, trenutno drže drugo mesto u svojoj grupi...

Ukoliko bi uspeo da provede Srbiju kroz kvalifikacioni tesnac, Tumbaković bi bio veliki pobednik. Ne samo zbog situacije u kojoj preuzima reprezentaciju, već i zbog činjenice da na Evropskom prvenstvu nismo bili još od 2000. godine.

Ostali srpski selektori u poslednjoj deceniji se nisu proslavili rezultatima. Siniša Mihajlović je bio na klupi godinu i po dana i doživeo krah u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu (bilans 7–4– 8), Vladimir Petrović Pižon nije uspeo da posle dolaska na Antićevo mesto odvede selekciju na Evropski šampionat 2012. godine (5-3-5), Dik Advokat se zadržao samo četiri utakmice (1-2-1).

Radovan Ćurčić je bio vatrogasac u dva mandata, od aprila 2010. do februara 2012, pa od novembra 2014. do aprila 2016. godine (7-1-8), Ljubinko Drulović je bio tu za prijateljske utakmice (2-1-1) i na koncu, Mladen Krstajić odlazi sa pozitivnim skorom, ali „petarda“ u Lavovu će mu, na kraju, doći glave (9-5-5).

Čisto poređenja radi, Španci su za ovih deset godina promenili četiri selektora, Italijani pet, isto koliko i Hrvati, a Nemci imaju jednog još od 2006. godine.

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara