Navijači Šalkea (©Reuters)
Navijači Šalkea (©Reuters)

Treći najveći nemački klub završio na ivici

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.05.24. | 11:22

Samo tri dana pošto je proslavio 120 godina postojanja, Šalke ima priliku da okonča noćnu moru pobedom nad Osnabrikom i obezbedi opstanak u Cvajti

Treći najveći klub u Nemačkoj po broju članova - treći i po broju titula u ligi - završio je na ivici. Pretendent za povratak u Bundesligu tokom sezone je mutirao u kandidata za ispadanje, ali sada je jasnije da se u Šalkevoj horor sezoni, barem, može sprečiti najgori scenario. Postoje dobre šanse da se tim iz Gelzenkirhena ne sroza u treći rang i sledeće godine ponovo kroz Cvajtu pokuša da se domogne glavne nacionalne scene. Za okončanje noćne more Šalkeu je neophodna pobeda nad Osnabrikom u poslednjem duelu 32. kola Cvajte (18.30).

Od 31 odigrane utakmice, kraljevsko-plavi su zabeležili 10 pobeda i sedam puta igrali nerešeno. Sa ukupno 37 bodova Šalke je na 12. mestu. Prednost u odnosu na zonu direktnog ispadanja i Hanzu trenutno je šest bodova, a pozicija koja vodi u plej-aut je udaljena pet koraka.

Izabrane vesti

Sve ovo nije razlog da se u redovima Šalkea, tima koji je pre tri dana proslavio 120. rođendan, zavale i opuste. Međutim, poslednji nastupi ostavljaju navijače ovog kluba sa dobrim osećajem. Od poslednjih osam ligaških utakmica Rudari su izgubili samo jednom, u Berlinu. Ipak, pobedili su samo protiv Sankt Paulija sa 3:1 i Nirnberga sa 2:0.

18.30: (3,90) Osnabrik (3,70) Šalke (1,90)

Kako bilo, niz remija pomogao je Šalkeu da ostvari malu prednost u odnosi na ugrožene. Do sada je tim iz Gelzenkirhena postigao 47 golova. To je deseta najbolja vrednost u Cvajti. Najbolji strelac u redovima Šalkea je Kenan Karaman, koji je do sada postigao 11 pogodaka. Odbrana se stabilizovala u poslednjih nekoliko sedmica. Iako je 57 primljenih golova i dalje četvrta najgora cifra, u pet minulih duela golman Marijus Miler je samo tri puta morao da vadi loptu iz mreže.

Sve u svemu, Šalkeovi rezultati su se značajno poboljšali. Samo, nikako mu ne ide van Gelzenkirhena. Kraljevsko-plavi su i dalje najslabiji tim u gostima, a sada gostuju Osnabriku, koji je najslabiji domaćin i ujedno fenjeraš.

U utorak uveče kraljevsko-plavi će igrati protiv Osnabrika na stadionu Sankt Paulija. Razlog: Krov jedne od tribina stadiona Osnabrika je oštećen, pa je morala da se iskoristi ova alternativna lokacija i datum.

"Bio sam iznenađen kada sam čuo da igramo bez publike. Situacija je posebna", rekao je trener Šalkea Karel Gererts dan pre utakmice. "Do sada sam uvek bio oduševljen organizacijom u Cvajti. Zato ne razumem zašto nije moguće da se igra pred navijačima".

Šalkeu svakako ne odgovara što neće biti publike, jer ga na sva gostovanja tradicionalno prati nekoliko hiljada navijača. Sada, međutim, Rudari bez podrške ulaze u duel s ciljem da konačno izbegnu priče oko ispadanja u treću ligu. Za tako nešto im je neophodna pobeda, a njome bi izbacili Osnabrik iz lige, pa Ljubičasti sigurno neće dati ništa na poklon.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

CVAJTA - 32. KOLO

Utorak

18.30: (3,90) Osnabrik (3,70) Šalke (1,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

CvajtaŠalkeOsnabrik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara