Sergej i Kostić
Sergej i Kostić

SRBI U LIGAMA PETICE: Orlovi Ajntrahta i Lacija lete na krilima Kostića i Sergeja

Vreme čitanja: 6min | pon. 18.03.19. | 16:45

Odmah iza njih su i ostali vezni igrači Luka Milivojević, Mijat Gaćinović i Nemanja Maksimović. Radovanović, Lazović i Grujić su podelili mišljenja italijanskih odnosno nemačkih kolega

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Filip Kostić i Sergej Milinković Savić bili su najbolji srpski fudbaleri na evropskoj pozornici ovog vikenda. Naša dva reprezentativca su podelili odlučujuće asistencije za pobede svojih timova, stvorili i propustili nekoliko šansi, Kostić je pogodio i prečku. Odmah iza njih su i ostali vezni igrači Luka Milivojević (opet je dobio sedmicu), Mijat Gaćinović i Nemanja Maksimović. Ivan Radovanović, Darko Lazović i Marko Grujić su podelili mišljenja italijanskih odnosno nemačkih kolega. Pohvale je pobrao i Siniša Mihajlović za drugu uzastopnu pobedu sa svojom Bolonjom, a nešto lošiji vikend su imali naši defanzivci: nisu briljirali, a pojedini su prilično podbacili. 

Izabrane vesti

ENGLESKA 

LUKA MILIVOJEVIĆ je odigrao još jednu standardno dobru utakmicu u dresu Kristal Palasa. Srpski fudbaler je bio najbolji u redovima tima Roja Hodžsona zajedno sa Batšuajijem i Van Bisakom. Njih trojica su dobili od većine tabloida i dnevnika 7, ali to nije bilo dovoljno da Kristal Palas izbegne poraz u četvrt finalu FA Kupa od Votfoda 2:1. 

NEMANJA MATIĆ je od svih dobio prelaznu šesticu, što je pokazatelj da vezni igrač Junajteda nije ni briljirao ali nije ni podbacio. Pored Nemanje i drugi vezni igrači Junajteda, Pogba i Erera, su ocenjeni takođe sa šesticama. Kao i Kristal Palas i Junajted je izgubio 2:1 od Vulverhemptona, jednog od najprijatnijih iznenađenje ovogodišnje sezone u Engleskoj. 

ALKSANDAR MITROVIĆ je pružio još jedan meč na ivici prelazne ocene. Pa su se britanski mediji podelili neki su mu dali peticu (Dejli Ekspres), a drugi šesticu (San i drugi). U svakom slučaju, nije ostavio dublji trag na meču sa Liverpulom. 

NEMAČKA

FILIP KOSTIĆ je bio bolji od svojih zemljaka u pobedi Anjtrahta nad Nirnbergom. Kostić je od Bilda dobio dvojku dok mu je Velt dao trojku, ali su i jedni i drugi podvukli da je Filip odigrao još jedno utakmicu na zavidnom nivou potvrđujući svoju dobru formu. Filip je ubeležio još jednu asistenciju jer je njegovo dodavanje bilo prava bombona za Hinteregera koji je samo puturio nogu da zatrese mrežu. Kostiću je malo nedostajalo i da zatrese mrežu, pošto je pogodio prečku. 

LUKA JOVIĆ se posle pobedonosnog gola za Ajntraht protiv Intera u Ligi Evrope nije upisao u listu strelaca, ali je od njega počela akcija za pobedonosni gol Hineregera budući da je on lansirao Kostića po levom krilu. Luka je od Bilda i drugih dnevnika dobio dobru trojku. 

MIJAT GAĆINOVIĆ je po običaju “orao” po terenu i bio stalna pretnja za gol Nirnberga. Kostićeva prečka je stigla posle preciznog dodavanja Gaćinovića. Kao i Jović i Mijat je dobio trojke od Bilda i drugih medija. 

MARKO GRUJIĆ je podelio izveštače u Nemačkoj: od onih koji su ga videli kao najboljeg u redovima Herte protiv Borusije iz Dortmunda do onih koji su ga ocenili na granici između prelazne i nedovoljne ocene. Tako je za Velt bio najbolji uz Kalua i dobio je vrlo dobru dvojku, a Bild mu je dao mršavu četvorku. 

MATIJA NASTASIĆ je bio najbolji u timu Šalkea, uz golmana Nibela. Srpski defanzivac i čuvar mreže su jedini ocenjeni trojkom dok su ostali fudbaleri tima iz Gelzenkirhena dobili četvorke i petice pošto su uknjžili još jedan poraz, ovog puta od Lajpciga za 1:0. 

ITALIJA

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ se vratio u formu iz prethodne sezone i to se i te kako vidi u igri Lacija i na rezultatima. Naš reprezentativac je učesvovao u realizaciji tri od četiri gola Nebeskoplavih i gospodario je sredinom terena. Korijere delo Sport mu je dao 7,5 a Gazete 7 kao i većina drugih dnevnika. 

SINIŠA MIHAJLOVIĆ je imao svoju slatku osvetu na stadionu Grande Torino. Ne samo da je odneo bodove, nego je njegova Bolonja zasluženo pobedila i nadigrala Torino. Siniša je dobio pohvale od svih dnevnika jer je evidentan preporod Bolonje. Od dolaska Mihajlovića, konstatuje Korijere, Bolonja izgleda kompletno drugačiji tim. Siniša je od Korijerea dobio 7,5 dok mu je Gazeta dala 7. 

IVAN RADOVANOVIĆ je podelio izveštače sa meča Đenova-Juventus. Gazeta mu je dala 7 hvaleći inteligentnu igru i način na koji je dirigovao timom Grifona. Korijere ga je ocenio sa 6,5 ističući da je odlično distribuisao lopte, zatvarao prostor i pokazao šta znači biti iskusan igrač. Tutosport mu je dao 6 opravdavajući ocenu regularnom partijom bez uspona i padova. 

DARKO LAZOVIĆ je takođe dobio različite ocene: u rasponu od neprelaznih 5,5 do vrlo dobrih 6,5. Korijere je bio najstroži prema povratniku u reprezentaciju Srbije dajući mu 5,5 kritikujući ga da je bio “stidljiviji” nego obično. Tutosport mu je dao prelaznu 6 zbog, kako je navedeno, vrlo marljivog pokrivanja čitavog boka zbog čega nije bio uobičajeno prodoran u ofanzivnoj fazi igre. Gazeta mu je dala 6,5, između ostalog i zato što je, praktično, poništio Kansela. 

FILIP ĐURIČIĆ nije u formi u poslednjih par nedelja. Gazeta mu je dala 4,5 dok su drugi dnevnici bili malo “miilostiviji” pa su ga ocenili sa 5. Najtiražniji italijanski dnevnik mu je zamerio što se “krio” sve vreme dok je bio na terenu. 

NIKOLA MAKSIMOVIĆ je pružio partiju na ivici zadovoljavajućeg U tom rasponu su i ocene, od 5,5 do 6. Nikoli se zamera što mu je Lazanja nekoliko puta pobegao, ne samo kod primljenog gola. Korijere mu je dao 6 koristeći kao olakšavajuću okolnost činjenicu da su Maksimović i Kulibali često bili ostavljeni samo od svojih saigrača u duelima sa napadačima Udinezea. 

NIKOLA MILENKOVIĆ prolazi kroz malu krizu, izgubio je sigurnost i britkost koju je imao u prvom delu sezone. Protiv Kaljarija je zbog odgovornosti za prvi primljeni gol, par drugih propusta i grešaka koji, srećom po Fjorentinu,  nisu bili kažnjeni ocenjen sa 4,5 ili maksimalno 5. 

SAŠA LUKIĆ I FILIP ĐORĐEVIĆ su ušli u završnicama mečeva Torina i Kjeva protiv Bolonje i Atalante i nisu stigli da ostave značajniji pečat na mečeve da bi dobili ocene.

ŠPANIJA 

NEMANJA MAKSIMOVIĆ je odigrao dobar meč protiv Valensije, završen bez golova. Srpski veznjak je bio među najboljim akterima, potvrđujući nepisano pravilo da fudbaleri protiv svojih bivših timova, pružaju dobre ili odlične partije. Ovog puta je čak i Marka dala dve zvezdice Maksimoviću, kao i As i Mundo deportivo. 

MARKO DMITROVIĆ je primio dva gola protiv Valjadolida i dobio je prilično različite ocene. Za Marku je bio najlošiji akter meča, nije dobio čak ni jednu zvezdicu. As mu je, s druge strane dao dva pika, dok je Mundo deportivo bio na sredini ocenivši ga sa jednom zvezdicom. 

DARKO BRAŠANAC je pružio solidnu partiju za Alveš u pobedi na gostovanju proiv Ueske 3-1. Brašanac je proveo na terenu 78 minuta i dobio je od Mundo deportiva i Asa dve zvezdice odnosno pika a Sport mu je dao vrlo dobru sedmicu. Po običaju Marka je bila manje darežljiva prema našem fudbaleru ocenivši ga sa jednom zvezdicom.

FRANCUSKA

NEVEN SUBOTIĆ je posle dva loše odigrana meča, dirigovo pouzdano i autoritativno odbranom Sent Etjena u pobedi na gostovanju protiv Kaena od 5:0. Bivši srpski reprezentativac je dobio 6 ili 6,5 od francuskih medija. 

STEFAN MITROVIĆ je bio solidan na gostovanju Strazbura protivi Nima. Naš repezentativac nije bio odgovoran za remi Nima u sudijskoj nadoknadi vremena(2:2) i prema ocenama francuskih medija bio je najbolji u odbrani tima iz Alzasa. Njegove ocene su se kretale od petice do šestice. 

VUKAŠIN JOVANOVIĆ je bio najlošiji naš defanzivac ovog vikenda u Franckoj elitnoj ligi. Za razliku od Subotića i Mitrovića, Vukašin nije dobio prelaznu ocenu. Prema sudu Ekipa, Jovanović je bio najslabija karika u defanzivnoj liniji tima Paoula Souse i dobio je nedovoljnu “četvorku”. 

NEMANJA RADONJIĆ I MIHAILO RISTIĆ su ušli u poslednjih 15-ak minuta mečeva PSŽ - Olimpik i Lion - Monpelje, ali nisu uspeli da spasu svoje timove poraza i nisu ocenjeni.


SISTEMI OCENJIVANJA U PET LIGA

ENGLESKA - Uglavnom od 5 do 10 ( 6 je prelazna), 3 i 4 se retko daju, kao 9 i 10.
ITALIJA - Uglavnom od 5 do 10 ( 6 je prelazna), 3 i 4 se retko daju, kao 9 i 10.
FRANCUSKA - Od 3 do 10 ( 6 je prelazna ocena)
NEMAČKA - Od 5 do 1 (3 prelazna, 1 maksimalna ocena)
ŠPANIJA - Zvedice ili pikovi od jedne do do tri (dve su prelazna ocena)


Piše: Željko Pantelić 


tagovi

Ocene SrbaSrbi u EvropiFilip KostićSergej Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara