SRBI U LIGAMA PETICE: Kostić u elitnom klubu, bionični Sergej, Maksa strpao Džeka u džep! Slabi Kolarov, Matić i „španci“

Vreme čitanja: 6min | pon. 01.04.19. | 16:17

Maksimović stavio Džeka u džepu, Luka Milivojević je garancija, Jović i Bleki kao matori

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Odličan vikend za veliki broj srpskih fudbalera u najjačim evropskim ligama i Sinišu Mihajlovića koji vodi Bolonju ka luci spasa. Sergej Milinković Savić i Filip Kostić su briljirali ovog vikenda u Seriji A i Bundesligi. Tik uz njih dvojicu je i Luka Jović koji je još jednom otkucao svoj golgeterski karton. Standardno dobar je bio Luka Milivojević, dok su Nikola Milenković i Nikola Maksimović stavili u džep Belotija i Džeka. Prelazne ocene su dobili i drugi srpski defanzivci Miloš Veljković i Matija Nastasić u Bundesligi i Vukašin Jovanović u Francuskoj. Loš vikend su imali Aleksandar Kolarov, Darko Lazović i svi naši “Španci”.

Izabrane vesti

ENGLESKA

LUKA MILIVOJEVIĆ je garancija. Pouzdan, konstantan, smiren, rođeni kapiten. Kristal Palas je zabeležio još jednu pobedu u Premijer ligi, ovog puta nad Hadersfildom 2:0. Srpski fudbaler je pretvorio još jedan penal u gol. Stigao je do desetog gola u ovom prvenstvu, izjednačivši svoj rekord iz prethodne sezone. Luka će imati sedam kola da popravi svoj skor. Kao i toliko puta do sada u ovom šampionatu, Luka je od svih britanskih medija dobio sedmicu za svoju predstavu.

NEMANJA MATIĆ je bio na klackalici između prelazne i nedovoljne ocene. Stub veznog reda Mančester Junajteda, ruku na srce, nije briljirao protiv Votforda. San mu je čak dao peticu i proglasio ga za najslabijeg u redovima Crvenih đavola, ali su mu  ostali dnevnici i tabloidi dodelili prelaznu šesticu. Olakšavajuća okolonst za Matića je da se vratio na teren posle povrede.

ITALIJA

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ je ponovo onaj stari, fudbaler kome se divila Italije prošle sezone. Od svih medija u Italiji Sergej je dobio sedam ili 7,5 uz konstataciju da je pored Luis Alberta bio najbolji u redovima Lacija.  “Evo ga ponovo sa svojom atletskom supremacijom. Milinković je prototip bioničnog fudbalera novog milenijuma. Skače, razbija spaja. Vratilo se Njegovo veličanstvo”, opravdala je svoju sedmicu Gazeta. Korijere je istakao da je Milinković pojeo Brozovića i da je sa svojom igrom sa jednim, maksimalno dva dodira lopte, bio uvek korak ispred svih.

NIKOLA MAKSIMOVIĆ se još jednom potvrdio kao partner na visini Kulibalija u odbrani Napolija. Srpski reprezentativac je stavio u džep Edina Džeka koji praktično nije video lopto ceo meč. “Maksimović je spreman za Arsenal”, poručila je Gazeta. Korijere je istakao da je Nikola pokazao da podjednako dobro može da igra i kad se igra u defanzivnoj liniji sa tri ili četiri igrača.

ALEKSANDAR KOLAROV se utopio u jučerašnje sivilo Rome i bilo je evidentno da je van forme i bez snage da pokriva ceo bok u svojoj nadležnosti. Kolarov je dobio četvorku od većine medija. “Po običaju - piše Gazeta - Kolarov je odigrao najviše lopti u redovima Rome (68). Međutim bilo je očigledno da nije njegov dan, po delu terenu u njegovoj odgovornosti igači Napolija su radili šta su želeli”.

NIKOLA MILENKOVIĆ posle nekoliko utakmica ispod svog proseka, pružio je veoma dobru partiju i praktično je “poništio” najboljeg igrača Torina Andreu Belotija. Milenković je uz Veretua bio najbolji u redovima Fiorentine protiv Torina. Njih dovjica su jedini dobili vrlo dobrih 6,5. 

DUŠAN VLAHOVIĆ je ušao u igru sredinom drugog poluvremena. Zamenio je Murijela, ali sem par pokušaja nije uspeo da ostavi dublji trag na meču tako da je ostao i bez ocene.

SAŠA LUKIĆ je bio na granici između zadovoljavajuće šestice i nedovoljnih 5,5. Po mišljenju Gazete Saša je zaslužio prelaznu ocenu, odnosno 6 jer se trudio da ispoštuje sve taktičke zahteve Valtera Macarija, ali - savetuje ga Gazeta - morao bi da bude hrabriji i preduzimljiviji u svojoj igri.

IVAN RADOVANOVIĆ je bio najbolji u redovima Đenove protiv Udinezea i jedini među Grifonima koji je zaslužio prelaznu ocenu u porazu od Udinezea. Radovanović je čak dobio 6,5. Gazeta je objasnila da je Ivan bio jedini u redovima Đenove koji je pokušavao nešto da uradi i koji je stavljao na muke golmana Udinezea Musa.

DARKO LAZOVIĆ se uklopio u bezbojan dan većine igrača Đenove. Čačanin je uglavnom ocenjen sa 5,5 i konstataciju da je dobro počeo meč, ali da se ugasio već posle prvog dela prvog poluvremena.

SINIŠA MIHAJLOVIĆ je najbolje ocenjen Srbin u Seriji A. Trener Bolonje je razdrmao tim iz Emilije i nanizao tri pobede u Seriji A. Protiv Sasuola se videlo koliko je Mihajlović promenio mentalitet i stil igre Bolonje. Zato je ocenjen sa odličnih 7,5. Za pobedu u poslednjem minutu i 13 bodova na osam utakmica, više od 1,5 bodova po utakmici, sa tim prosekom Bolonja bi već osigurala opstanak u Seriji A.

NEMAČKA

FILIP KOSTIĆ je ušao u uzak krug fudbalera Bundeslige koji su u ovoj sezoni zaradili maksimalnu ocenu - 1 koja odgovara oceni 10 u našem sistemu. Srpski fudbaler, osim što je postigao dva gola Štutgartu, je pravio dar-mar po levom boku i izabran je za idealni tim prethodnog kola Bundeslige.

LUKA JOVIĆ je postigao svoj 16 gol u Bundesligi i učestvovao je u akcijama za oba Kostićeva gola. Srpski golgeter je dobio odličnu dvojku od nemačkih medija i uz Kostića je bio najbolji igač Ajntrahta.

MILOŠ VELJKOVIĆ je bio solidan u dresu Verdera iz Bremana u pobedi nad Majncom 3:1. Kao i svi ostali članovi defanzivne linije Verdera i Veljković je zaradio dobru 3.

MARKO GRUJIĆ je bio najmanje loš u timu Herte iz Berlina koji je doživeo debakl na gostovanju u Lajpcigu. Grujić je najmanje odgovoran za težak poraz u istočnonemačkom gradu i zaradio je najmanje lošu ocenu u odnosu na svoje igrače u izveštajima sa utakmice. Štaviše, Velt mu je dao i dobru trojku.

MATIJA NASTASIĆ je bio u timu Šalkea koji je prekinuo seriju loših rezulatata kluba iz Gelzenkirhena pobedom nad Hanoverom 0:1. Srpski defanzivac je ugavnom ocenjen trojkom, samo je Bild bio stroži i dao mu je mršavu 4.

ŠPANIJA

NEMANJA MAKSIMOVIĆ je odigrao jednu od lošijih utakmica u ovom prevnstvu kao i njegov Hetafe protiv Leganesa koji je odneo sva tri boda iz prestonice. Od madridskih i katalonskih sportskih dnevnika Maksimović je dobio po jednu zvezdicu ili pik.

DARKO BRAŠANAC nije ostavio pozitivan utisak ovog vikenda, kao i njegov Alaves koji je torpedovan sa četiri projektila od Atletiko Madrida.  Brašanac je ocenjen sa jednom zvezdicom ili pikom a Marka je sublimirala u jednoj rečenici njegovu igru: ”Puno rada, malo rezultata”.

MARKO DMITROVIĆ ne može sebi da pripiše velike zasluge za osvojen bod Eibara na gostovanju protiv Levanta (2:2). Srpskom reprezentativnom čuvaru mreže ne može da se pripiše odgovornost za prvi primljen gol, ali kod drugog je mogao više da uradi. Takođe, i prečka je spasila Dmitrovića da ne vadi treći put loptu iz mreže. Jedna zvezdica i pik mu dođu kao logična posledica.

FRANCUSKA

VUKAŠIN JOVANOVIĆ je odigrao solidan meč u dresu Bordoa protiv Amijena. Srpski fudbaler je uz golmana Kostila i kolegu u defanzivnoj liniji Kundea jedini dobio prelaznu šesticu.

SISTEMI OCENJIVANJA U PET LIGA

ENGLESKA - Uglavnom od 5 do 10 ( 6 je prelazna), 3 i 4 se retko daju, kao 9 i 10.
ITALIJA - Uglavnom od 5 do 10 ( 6 je prelazna), 3 i 4 se retko daju, kao 9 i 10.
FRANCUSKA - Od 3 do 10 ( 6 je prelazna ocena)
NEMAČKA - Od 5 do 1 (3 prelazna, 1 maksimalna ocena)
ŠPANIJA - Zvedice ili pikovi od jedne do do tri (dve su prelazna ocena)

Piše: Željko Pantelić  

(FOTO: Reuters)


tagovi

Luka MilivojevićNemanja MatićSergej Milinković SavićLuka JovićFilip KostićIvan RadovanovićSaša LukićAleksandar KolarovNikola MaksimovićDarko LazovićSiniša MihajlovićMarko GrujićMarko DmitrovićDarko BrašanacNemanja MaksimovićVukašin JovanovićMatija NastasićOcene Srba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara