Samo ga lova zanima: Đani Infantino
Samo ga lova zanima: Đani Infantino

Spremno je, postoji i mogućnost i logistika - Mundijal 2022. imaće 48 učesnika

Vreme čitanja: 2min | pon. 11.03.19. | 23:40

Odluka se očekuje u junu, a naravno novac je glavni motiv za Đanija Infantina i FIFA

Fifina Studija o izvodljivosti koju su čelni ljudi svetske kuće fudbala naručili prethodnih meseci ustanovila je da postoji prostor da se naredno Svetsko prvenstvo 2022. godine proširi sa 32 na 48 učesnika i da Katar sa još nekom okolnom zemljom podeli domaćinstvo jer, kako se kaže, "postoji mali pravni rizik", a zarada bi mogla da se poveća za čak 355.000.000 evra.

Agencija Asošiejted Pres došla je u posed kopije izveštaja otkucanog na 80 strana koji navodi da postoje političke, logističke i pravne osnove da se turnir proširi za još 16 učesnika, što bi bila značajna promena formata više od osam godina nakon što je Katar dobio domaćinstvo nad završnim turnirom sa 32 selekcije. Izveštaj je spremljen da bi o njemu uskoro raspravljao i Savet FIFA na sastanku u Majamiju u petak, pre nego što se u junu predlog stavi na glasanje.

Izabrane vesti

Za sada sve ide u smeru povećanja i proširenja Svetskog prvenstva, a pomenuta studija navodi i da stadioni u Bahreinu, Kuvajtu, Omanu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima ispunjavaju uslove i mogu da budu domaćini velikog takmičenja. Potrebno je, međutim, da Katar pristane na podelu domaćinstva.

To bi moglo teško da ide pošto su pomenute zemlje suspendovale saradnju s Katarom 2017. godine pa su avionski letovi između nekih zemalja i Katara zabranjeni. Studija takođe kaže i da je FIFA svesna političkih tenzija u regionu, koje sprečavaju sprovođenje plana o proširenju završnog turnira, ali se nada da će sve strane biti zadovoljnije podelom kolača koji bi bio znatno veći od planiranog ako bi se šampionat proširio.

Nema šta, ovakva odluka najviše bi prijala slabijim selekcijama poput Albanije, Kazahstana, Azerbejdžana i ostalih, koji bi mogli lakše da se domognu Svetskog prvenstva što je do sada bila misaona imenica za njih u starom sistemu kvalifikacija.

Foto: Reuters


tagovi

Katar2022Svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara