Fudbaleri Sparte (Reuters)
Fudbaleri Sparte (Reuters)

Sparta ima vunderkinda, još se oporavlja od Stramaćonija, a Vrba već zagorčao život Partizanu

Vreme čitanja: 6min | pon. 13.12.21. | 15:47

Predstavljamo Partizanovog rivala

Partizan je odlično prošao na žrebu za plej-of za osminu finala Lige konferencija. Crno-beli su izvukli prašku Spartu koja u konkurenciji Lestera, PSV Ajndhovena, Marselja ipak predstavlja poželjnijeg rivala. Jedino bi bečki Rapid bio bolja opcija.

Sparta je definitivno protivnik protiv kojeg može da se igra i koji može da se eliminiše.

Izabrane vesti

Najtrofejniji klub u istoriji čehoslovačkog, a potom i češkog fudbala, poslednjih godina nalazi se u najvećoj krizi u ovom veku. Krajem prošlog i početkom ovog veka, Sparta je dominirala češkim fudbalom. Od kada je Češka postala samostalna država i osnovala svoju ligu 1993. godine, Sparta je osvojila 14 od 18 titula prvaka države. Apsolutnu dominaciju je potvrđivala i u Evropi gde je bila redovan učesnik Lige šampiona i od 1997. do 2005. čak sedam puta bila učesnik grupne faze. A posebno impresivno je bilo što se klub uglavnom oslanjao na domaće igrače i dugo držao kostur na okupu. Menjali su se treneri ali je klupska politika uvek bila ista.

Ali tada polako počinje pad Sparte. U prethodnih 15 godina nijednom iz sedam pokušaja u kvalifikacijama nije ušla u Ligu šampiona. Igrala je grupne faze UEFA kupa i Evropa lige, a najdalje je dogurala 2016. kada ju je Viljareal zaustavio u četvrtfinalu.

Međutim, izgubila je dominantnu ulogu na domaćem tlu. U poslednjih 15 godina je osvojila samo tri titule prvaka Češke, poslednji put daleke 2014. godine. Potpuno su pali u senku Viktorije Plzenj i gradskog rivala Slavije.

Simptomatično je da se pad Sparte poklopio sa ulaskom najbogatijeg Čeha Danijel Kžetinskog u klub. Ovaj češki milijarder je 2004. godine postao većinski vlasnik kluba i od tada se Sparta sunovratila. Klub se sve više udaljavao od politike oslanjanja na domaće trenere i igrače i sve više se internacionalizovao. Kulminacija je usledila leta 2017. godine kada je za ugovor od 3.000.000 evra došao italijanski stručnjak Andrea Stramaćoni sa bulumentom svojih saradnika. I zakopao Spartu!

Andrea Stramaćoni (Star sport)Andrea Stramaćoni (Star sport)

Nikada nijedan trener u istoriji Sparte nije imao toliko odrešene ruke da bira i kupuje. Tog leta je doveo gomilu zvučnih i isluženih pojačanja. Stramaćoni je za izraelskog ofanzivca Tala Ben Haima platio Makabiju 2.900.000 evra. Galati je za Semiha Kaju plaćeno 2.000.000 evra, Mecu 1.300.000 za kamerunskog reprezentativca Manđeka, a Crvenoj zvezdi isto toliko za Srđana Plavšića. Dodajte tu i Marka Janka, Rija Mavubu i slovačkog reprezentativca Martina Dubravku koji su došli bez obeštećenja, ali sigurno ne za male plate. Nešto manje od 2.500.000 evra je isplaćeno za kupovine Čivića, Štetine i Vukadinovića.

Stramaćoni je potpuno restartovao tim i napravio rezultatsku katastrofu. Sve je počelo eliminacijom od Crvene zvezde u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope kada je Vladan Milojević sa objektivno jeftinijim i slabijim timom očitao lekciju Stramaćonijevoj Sparti i sa dve pobede započeo nešto što će se na Marakani ispostaviti kao jedna od najuspešnijih epoha u istoriji kluba. Pojačanja su se ispostavila kao promašaji, ekipa je ispala iz nacionalnog kupa, u prvenstvu je zauzimala tek peto mesto i Italijan je smenjen početkom marta.

Dugo vremena je još bilo potrebno Sparti da se oporavi od Stramaćonija i te ere. Od tada do danas su promenili šestoricu trenera za tri i po godine. Tri godine nisu uspevali da u prvenstvu završe bolje plasirani od trećeg mesta dok je gradski rival Slavija dominirala.

Godinu posle ispadanja od Zvezde su doživeli jednu od najvećih sramota u istoriji kluba i na startu evropskih kvalifikacija ispali od subotičkog Spartaka! I narednog leta su ispali na startu. Od Trabzona. Prošle sezone su igrali grupnu fazu Lige Evrope i eliminisani su u konkurenciji Lila, Milana i Seltika. Ali su uspeli da se u prvenstvu dočepaju drugog mesta i da zahvaljujući nacionalnom koeficijentu igraju kvalifikacije za Ligu šampiona. Do tog koraka napred ih je doveo Pavel Vrba, stručnjak koji je ranije pravio čuda sa Viktorijom iz Plzenja i u februaru 2018. eliminisao Partizan u šesnaestini finala Lige Evrope.

Pavel Vrba (Reuters)Pavel Vrba (Reuters)

Vrbina Sparta je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona izbacila Rapid iz Beča ali je u narednoj rundi glatko eliminisana od Monaka. Obezbedili su plasman u grupnu fazu Lige Evrope gde su u konkurenciji Liona i Glazgov Rendžersa kolo pre kraja ostali bez šanse za plasman dalje, ali su u poslednjem meču protiv Brondbija na svom terenu pobedom obezbedili prolaz u plej-of za osminu finala Lige konferencija.

U prvenstvu su i dalje iza Slavije i Plzenja ali imaju brutalan učinak na svom terenu. Otkako je Vrba preuzeo tim, Sparta na Letni ima 17 pobeda i jedan remi u prvenstvu. Letos su imali loš period igara i rezultata u gostima kada su poraženi od Plzenja, igrali nerešno protiv Bohemijansa i doživeli debakl protiv Slovackog (0:4) pa ni pobeda u gradskom derbiju nad Slavijom nije pomogla da priđu bliže prvom mestu i toliko čekanoj tituli. Trenutno za gradskim rivalom kasne pet, a za Plzenjom dva boda. Pored igara u gostima, problem je i odbrana. Sparta je primila čak 22 gola na 18 mečeva.

Vrba uglavnom igra u formaciji 4-2-3-1 sa varijacijama na 4-3-3 što je najčešće probao u evropskim utakmicama.

Na golu je standardan iskusni Rumun Florijan Nica. Desni bek Tomaš Vizner je najstandardniji igrač tima. Levi bek David Hančko koji igra kao pozajmljen igrač Fiorentine takođe je nezamenjiv, a opasan je iz prekida jer ima dobru levu nogu i već je dao šest golova u sezoni. U poslednje vreme su se u štoperskom tandemu stabilizovali domaći igrači Filip Panak i Ladislav Krejči koji je ranije igrao kao zadnji vezni.

David Hančko (Reuters)David Hančko (Reuters)

Kapiten David Pavelka je nezamenjiv u srcu veznog reda i najčešće uz njega igraju iskusni Borek Dočkal, Mihal Saček ili mladi Filip Souček.

A apsolutno prva zvezda Sparte je 19-godišnji Adam Hložek. Za njega kažu da je talenat kakav se u češkom fudbalu nije pojavio još od Tomaša Rosickog. Igra na poziciji desetke, ali može i kao krilo ili klasični napadač. Sve pozicije u napadu pokriva ovaj mladić čija se vrednost na tržištu trenutno procenjuje na oko 20.000.000 evra. Prvi je asistent Sparte sa 12 uspešnih gol-dodavanja, a Bajern, Borusija Dortmund, Lajpcig i Vest Hem se poslednjih meseci pominju kao zainteresovani za njega. Pitanje je da li će Hložek dočekati mečeve sa Partizanom. Borusija je njega i Adejemija iz Salcburga označila kao glavne mete u januaru, a velike šanse se daju i Vest Hemu čiji je jedan od vlasnika nedavno postao Spartin gazda Danijel Kžetinski.

Adam Hložek (Reuters)Adam Hložek (Reuters)

Na krilnim pozicijama su najčešće igrali Lukaš Haraslin (pozajmljen od Sasuola) i Jakub Pešek. U većem delu sezone je kao centarfor počinjao Bugarin Martin Minčev ali u poslednje vreme ga je iz tima izgurao Čeh Matej Pulkrab koji je prvi strelac tima sa sedam golova. Treba istaći da bi prvi izbor u špicu bio najbolji strelac iz prošle sezone Lukaš Juliš, ali on zbog povrede prepona nije odigrao nijedan meč ove sezone. I potpuno je nepoznato kada će opet na teren.

Od igrača sa klupe najčešće šansu dobijaju švedsko krilo David Karlson i domaći talenat Adam Karabec (18).

Ono što Partizanu ide na ruku jeste to što Sparta u februaru neće biti u nekom jačem takmičarskom ritmu od njega. Jesenji deo prvenstva u Češkoj se završava narednog vikedna, a prolećni kreće sedam dana ranije nego u Srbiji. Za razliku od klubova iz većine jačih liga gde zimska pauza traje kraće, ovo je svakako zanemarljiva razlika i nešto što ide u prilog crno-belima.


tagovi

Sparta Prag

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara