Avila slavi sa saigračima iz Osasune (© Reuters)
Avila slavi sa saigračima iz Osasune (© Reuters)

Španci imaju novog selektora i dva stranca u reprezentaciji: Debituju špic iz Argentine i štoper iz Francuske

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.03.23. | 14:19

A na spisku čak 70 imena...

Otvorili su Španci novo poglavlje reprezentativnog fudbala. Da li će, šta i kako menjati trebalo bi da postane jasnije u drugoj polovini marta kad počnu kvalifikacije za Prvenstvo Evrope u Nemačkoj 2024, a na debiju novog selektora Luisa de la Fuentea (posle Mundijala u Kataru zamenio Luisa Enrikea) naći će se nekoliko debitanata. Među njima i – stranci.

Špic iz Argentine i štoper iz Francuske.

Izabrane vesti

Na preliminarnoj listi doskorašnjeg stratega mlade reprezentacije za mečeve sa Norveškom u Malagi 25. marta i tri dana kasnije u Glazgovu protiv Škotske nalaze se Ćimi Avila i Robin le Norman. Iako nisu rođeni u Španiji, bez obzira što su se nadali pozivima matičnih saveza, prihvatiće opremu Crvene furije.

Reč je o proverenim fudbalerima, dugo prisutnim u Primeri, tako da je Luis de la Fuente sa saradnicima do tančina upoznat sa njihovim kvalitetima. Možda na prvi pogled nekog može da čudi zašto bi Avila, kao Argentinac, odabrao Španiju, u situaciji kad njegovu državu i dalje trese euforija posle uspeća na krov planete, ali odgovor je jednostavan. Ćimi je pre šest godina stigao na Iberijsko poluostrvo, posle ne baš pohvalnog učinka u San Lorensu (jedan gol na 30 utakmica), da bi energijom, požrtvovanošću, radom za ekipu i golovima stekao simpatije na novoj adresi. Najpre u opremi Ueske, poslednje četiri sezone kao član Osasune.

U Pamploni ga obožavaju i podržavaju, dvaput se vraćao na teren posle teških povreda kolena (oba puta prednji ukršteni ligamenti) i što je bilo slučajeva kad je doslovce nosio tim. Njegovih 26 pogotka na 93 utakmice možda nekom ne izgledaju blistavo, ali to je uradio na El Sadaru, u klubu koji do ove sezone i nije gajio velike ambicije. Sad je nadomak plasmana u finale Kupa kralja. Sam Avila priznaje da se više oseća Špancem, nego Argentinacem po fudbalskoj geografiji, iako je iz rodnog mesta Lionela Mesija (Rosario). Usput, nema administrativnih ograničenja da zaigra za Furiju, nikad nije bio član ni mlađih selekcija, a kamoli seniorske ekipe, novog prvaka sveta.

Igraću za Španiju, ako me pozove. Imam dokumenta koja mi bi to omogućila. Izbor bi bio težak da me istovremeno zovu Argentina i Španija, međutim, nema dilemu ukoliko je samo Španija u pitanju“, rekao je Ćimi Avila.

Le Norman i Morata uskoro u istom dresu (© Reuters)Le Norman i Morata uskoro u istom dresu (© Reuters)

Zajedno sa njim, Osasuna je dala još dva predstavnika na početnom spisku od čak 70 imena, tu su još vezista Đon Monkajola i štoper David Garsija, ujedno kapiten ekipe. A baš na mestu u odbrani Španija će, pošto više ne računa na Serhija Ramosa, dobiti dodatno osveženje u liku Robina le Normana. Poreklom Francuz, momak iz Bresta još 2016. stigao je u B tim Real Sosijedada, napredovao do seniorskog pogona i godinama unazad je oslonac ekipe koja redovno učestvuje u Ligi Evrope, a u ovoj je ozbiljan kandidat za plasman u Ligu šampiona. Između ostalog i zbog Le Normanovih uverljivih partija, koje je primetio i De la Fuente.

Nadao se Robin da bi možda mogao i da završi na spisku Didijea Dešana, međutim, pošto je poziv iz domovine izostao, a ne postoje pravne prepreke da se oproba u drugoj selekciji, predao je papire za dobijanje španskog državljanstva. Prosec se privodu kraju, a Španci se nadaju da će biti okončan do 17. marta kad bi novi selektor trebalo da objavi završan spisak za početak kvalifikacionog ciklusa.

Na taj način bi Robin le Norman prošao stazom kao Emerik Laport. Doduše, štoper Mančester Sitija je igrao za mladu reprezentaciju Francuske, pa se presvukao.


tagovi

Ćimi AvilaEzekjel AvilaRobin Le NormanOsasunaReal SosijedadSosijedadFudbalska reprezentacija ŠpanijeLuis de la Fuentekvalifikacije za EPkvalifikacije za ep

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara