Setjen Antićevim stopama: Barsa posle 17 godina smenila trenera usred sezone

Vreme čitanja: 2min | uto. 14.01.20. | 10:10

Pre Valverdea je Van Gal poslednji otišao u januaru

Odluka Barselone da smeni Ernesta Valverdea usred sezone bila je iznenađenje. Ne zato što trener španskog šampiona nije zaslužio smenu, mnogi mu ne bi prešli ni preko dva neshvatljiva ispadanja u Ligi šampiona od Rome i Liverpula, već zato što to godinama nije manir kluba.

Prošlo je punih 17 godina otkako je Barselona poslednji put primenila taj rez, da promeni prvog trenera usred sezone. Bio je to 26. januar 2003. godine, kada je Luja van Gala na klupi katalonskog giganta nasledio – Radomir Antić.

Izabrane vesti

U momentu kada je srpski trener preuzeo tim, Barselona je imala 20 bodova manje od lidera Real Sosijedada, na 12. mestu i samo tri boda je bila iznad crte, maltene u borbi za opstanak! Antić je do kraja sezone doveo Katalonce do šestog mesta na tabeli i plasmana u Kup UEFA. Na kraju i pored vrlo dobrih rezultata, Radomir nije ostao na klupi, nasledio ga je Frenk Rajkard.

Upravo tom promenom počela je era u Barseloni da se treneri ne menjaju usred sezone, već da po svaku cenu izguraju do kraja, pa šta bude. Posle Rajkarda su tim sa Nou Kampa trenirali Pep Gvardiola, Tito Viljanova, Herardo Martino, Luis Enrike i svi su izgurali sezone do kraja. I onda je došao Ernesto Valverde, dve i po godine je trajao kao trener Barse, ali nije uspeo da posao dovede do kraja.

Danas kada Kike Setjen preuzima uzde tima, situacija nije ni izbliza tako loša kao u danima kada je Radomir Antić bio „vatrogasac“ ili spasilac, kako god. Ipak, još jedna sezona bez trofeja Lige šampiona teško bi pala navijačima i igračima. Setjenu je ovo daleko najveći izazov u karijeri, do sada mu je Betis bio najdalje dostignuće. Sada će se videti od čega je sazdan, ima li u njemu šampionskog materijala da vodi jedan od najvećih klubova sveta u 21. veku.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara