Spektakl u Kupu Grčke: Polufinale bez Panatinaikosa i Olimpijakosa, za trofej se bore drugoligaš sa prosekom od 34 godine, Hečer, Lipovij, Lengford...

Vreme čitanja: 5min | sre. 12.02.20. | 13:40

Prvi put posle 21 godine u finalu neće biti nijedan od dva najveća grčka kluba

Da li možete da zamislite završnicu Kupa Grčke bez Panatinaikosa i Olimpijakosa? Priznaćete, vrlo teško. Međutim, čudne stvari događaju se u tamošnjoj košarci. Od toga da jedan od najvećih evropskih klubova igra u drugoj ligi, do toga da nema ni Olimpijakosa ni Panatinaikosa u polufinalu kupa. Ipak, postoji koliko-toliko razumno objašnjenje.

Zbog dobro poznatih dešavanja iz prošle sezone velikan iz Pireja je izbačen u niži rang takmičenja. Podsetimo, Olimpijakos je odbio da igra utakmice protiv Panatinaikosa zbog toga što su u klubu smatrali da domaće sudije neprofesionalno obavljaju posao, odnosno favorizuju ekipu Rika Pitina. Kazna za to bila je drastična, eliminacija u drugu ligu, a Olimpijakos je odlučio da u tom takmičenju nastupa sa rezervnim timom koji čine mladi igrači. Takva odluka o nastupu B tima važila je i za kup, pa je pirejski klub ispao već u prvom kolu od Anatolije. Sa druge strane, Panatinaikos je započeo takmičenje sa ciljem da se domogne novog trofeja, jubilarnog 20. u kupu, ali mu je planove pokvario Promiteas, koji ga je izbacio već u četvrtfinalu. Poslednji put finale Kupa bez Panatinaikosa ili Olimpijakosa igralo se u sezoni 1998/1999, kada je PAOK pobedio AEK. Ogromoj dominaciji dva velikana došao je kraj.

Izabrane vesti

No, da vidimo ko se nalazi među polufinalistima. 

Sredina februara obično je rezervisana za završnice nacionalnih kupova. Danas počinju odlučujući dueli u Grčkoj, a u njima ćemo gledati tri prvoligaša, uz jedno veliko iznenađenje iz druge lige, Dijagoras Driopideon. U polufinalu će imati težak zadatak pošto će igrati protiv AEK-a (19.00), dok će se u prvom meču dana sastati Promiteas i Peristeri (16.00). Treba napomenuti da je samo AEK od svih polufinalista osvajao kup, i to četiri puta. Pobednici ovih duela izboriće plasman u finale koje će se igrati u nedelju, 16. februara na Kritu, a to će biti treći put zaredom da se meč za trofej igra na tom ostrvu. Interesantno je to da će ovo biti i treći put zaredom kako će finale sa tribina moći da posmatraju samo deca, jer je odluka Košarkaškog saveza Grčke da nije dozvoljen pristup organizovanim grupama navijača. Kao što rekosmo u uvodu, čudna je košarka u Grčkoj. Najblaže rečeno.

Međutim, otkud Dijagoras Driopideon u polufinalu? Napravili su igrači ove drugoligaške ekipe tri uzastopna iznenađenja na putu ka završnici. Prvo su savladali Panionios na gostovanju (93:72), potom Larisu takođe u gostima (95:75), a onda i PAOK kod kuće (81:66). Primećujete da su bili izuzetno ubedljivi protiv prvoligaša. A ono zbog čega su pokupili simpatije neutralne publike je to što u ekipi igraju samo domaći igrači. Dijagoras trenutno zauzima drugo mesto na tabeli A2 lige, a ujedno je jedna od najstarijih ekipa u Evropi, sa prosekom godina 34,7. Međutim, sastav koji sa klupe od ove sezone predvodi Nasos Hubavlis, igra izuzetno atraktivnu košarku, sa mnogo šuteva za tri poena. I ono što je najbitnije realizacija trojki im je na visokom nivou (43%).

Posebno treba obratiti pažnju na dvojicu igrača, Vagelisa Karabulasa i Nikosa Lijakopulosa. Oni predstavljaju lidere tima, kombinovano postižu po 40 poena, s tim da se Karabulasova igra posebno zasniva na šutu za tri poena. Sada košarkaše Dijagorasa očekuje najteži zadatak, pošto će igrati protiv AEK-a, kluba sa velikim budžetom i ozbiljnim rosterom. Kit Lengford, Jonas Mačijulis, Nikos Zisis, Markus Sloter, Kendrik Rej, Mario Čalmers... I te kako poznata imena u sastavu Ilijasa Papateodorua. Boriće se AEK za najviši plasman u Ligi šampiona, ali i domaćem prvenstvu. Uostalom, tome u prilog ide i nedavni trijumf nad Panatinaikosom, kada su slavili u gradskom derbiju 100:97. Deluje da je Dijagoras udario u zid i da ovoga puta neće moći do senzacije...

Drugi polufinalni par čine Promiteas i Peristeri. Dve ekipe koje imaju izuzetno dobru sezonu. Ko je pratio Promiteas mogao je da vidi koliko njegovi igrači umeju dobro da izgledaju na terenu, ali povremeno postoje i neobjašnjivi padovi u igri. Doduše, nisu bili preterano česti ove sezone. Ekipa Makisa Gitrasa zauzima lidersku poziciju na tabeli Grupe F Evrokupa i gotovo izvesno obezbediće plasman u četvrtfinale. A odgovoran je ovaj tim i za to što Panatinaikosa nema u završnici kupa. U vrlo uzbudljivom meču Promiteas je pobedio aktuelnog šampiona Grčke u četvrtfinalu (81:79) i priredio jedno od većih iznenađenja u prethodnih nekoliko godina. Nosioci tima su Kris Beb i Lengston Hol. Nedavno su iz ABA lige stigli Džejms Bel i Marvin Džouns, dok se u sastavu nalazi i Oleksandr Lipovij, koji je pre nekoliko godina imao kratku epizodu u Crvenoj zvezdi.

Peristeri će biti tvrd orah, pošto okosnicu tima čine kvalitetni Amerikanci, a najnovije pojačanje je Diandre Kejn, koji je pre nekoliko dana stigao iz Mege posle samo jedne odigrane utakmice u beogradskom klubu. Tu je i bivši igrač Partizana Vilijam Hečer, zadužen za poentiranje. Janik Moreira, reprezentativac Angole, koji je pružao dobre partije na SP u Kini, ali i prethodne sezone u dresu Virtusa kod Aleksandra Đorđevića. Trener Nikos Papanikolopulos forsira nešto čvršći stil igre, na manji broj poena, pa treba očekivati neizvesnu borbu do kraja, pošto sličan pristup ima i Promiteas. Prava bitka viđena je u prvom delu sezone kada su se sastali u Patri, pošto je Promiteas u meču sa izrazito čvrstim odbranama slavio 64:60. I ovoga puta će tim iz Patre imati ulogu favorita, ali umeo je Peristeri ove sezone da pokvari planove znatno jačim ekipama od sebe. 

Bez obzira na to što nećemo gledati dva velikana u polufinalnim duelima, očekuje nas zanimljiva košarka u završnici Kupa. I to nije fraza. Stalno se u Grčkoj nešto događa, na parketu ili van njega. Ova sezona naučila nas je da nema unapred upisanih pobeda, što je na koži mogao da oseti i Panatinaikos. Počinje borba za trofej. AEK, Dijagoras, Promiteas ili Peristeri?! Jedno je sigurno – trofej će promeniti vlasnika.

Piše: David RADANOVIĆ
Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara