Umar Sadik u dresu Nigerije
Umar Sadik u dresu Nigerije

Sadik po ukusu šefa: Ono što sam hteo - visok igrač kog možemo dobro da prodamo

Vreme čitanja: 5min | sre. 03.07.19. | 12:08

Partizan do kraja priprema dovodi još dva stranca, Suma mora da „grize“, jer ulazi u poslednju godinu ugovora

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Slovenije)

Investicija za budućnost. Nije vreme za velike reči, ni za obećanja, često bez pokrića u srpskom fudbalu. Još manje ima potrebe za glorifikacijom poslednjeg Partizanovog novajlije, posebno ako se zna da je imao mršav učinak u prethodnim klubovima, međutim... U Partizanu su uvereni da su potpisom Umara Sadika dobili igrača koji bi u perspektivi mogao da im donese dvostruku berićet.

Izabrane vesti

Sportsku i ekonomsku.

Takav stav zastupa Savo Milošević, ocenivši pozajmicu napadača Rome kao dobar poslovni potez crno-belih.
"Na njegovom dovođenju smo radili mesec i po dana. Zadovoljan sam što smo sve završili, dobra je to vest i za mene i za klub", raspoložen je šef stručnog štaba Parnog valjka, jer je rešio još jednu poziciju u timu.

Sadik je stigao u aranžmanu koji podrazumeva 100.000 evra na ime pozajmice i šansu da narednog leta, ako zadovolji kriterijume, Nigerijac bude otkupljen za 1.600.000 evra. Samim tim jasno je da bi trebalo da ostvari brojke nalik Rikardovim, kako bi njeogov prodajom crno-beli zaradili u perskektivi.
"Po profilu je sličan Rikardu. Možda nema Gomešovo iskustvo, ali s obzirom da su mu 22 godine ima veći potencijal. Verujemo da je dobra investicija za Partizan, da odigra godinu ili dve, pa da ga dobro prodamo. Apslolutno se uklapa i po ljudskim osobinama u profil kakav sam tražio. Gledali smo dosta utakmica, mada je nezahvalno kupovati igrače preko video snimaka. Morate da posvetite pažnju mnogo više nego kad nekog gledate uživo. Zadovoljan sam Sadikom, jer ima sve osobine koje sam hteo da poseduje špic. U planu je prodaja Rikarda i morali smo da jurimo nešto što će nam odgovarati. Pre svega sam tražio visokog igrača, da ne objašnjavam razloge, a verujemo da sve što smo smatrali neophodnim Umar može da donese".

Sadik je u utorak postao šesti novajlija Partizana ovog leta. Prethodno su stigli Dominik Dinga, Igor Vujačić, Periša Pešukić, Aleksandar Lutovac, čeka se papir iz Malage za Rajka Brežančića, a biće još pojačanja.
"U pitanju su dani. Plan je da do 10. jula, kad igramo protiv Bordoa, angažujemo još dva, tri igrača, pošto je potrebno vreme za njihovo uklapanje, 20. jula kreće prvenstvo, a pet dana kasnije kvalifikacije za Ligu Evrope. Sami sebi smo postavili zadatak da dotad završimo dovođenje. A to su stranci".

Milošević i Rikardo

Na suprotnoj strani vage, pod vinjetom "odlasci" još nijedno ime. Mada je pitanje trenutka kad će se to promeniti, a Rikardo Gomeš otisnuti u arapski svet.
"Prelazni rok je počeo, ali ni u Evropi, ni u istočnim zemljama se nije zahuktao, što nam stvara mali problem. Želimo da razjasnimo situaciju. Rikardo je veliki profesionalac i fokusiran je na trening. U tom smislu ne da nemamo nevolje, čak je juče ujutru tražio dodatni rad i istrčavanje posle vežbi. Fenomenalan momak. Grešio bih dušu kad bih rekao drugačije“.

Osim od golgetera sa Zelenortskih Ostrva, u Partizanu se nadaju i prodajama dvojice štopera, Strahinje Pavlovića Juventusu i Svetozara Markovića Olimpijakosu, ukoliko Grci podebljaju lične uslove saradnje mladom reprezentativcu.
"Sve je tu, blizu, sigurno će se desiti u nekom trenutku. Znam da je kod vas veliko nestrpljenje, verujte da je i klubu, a što se mene tiče – ne. Učestvovao sam u mnogim prelaznim rokovima, promenio devet klubova i dobro poznajem ove situacije. Nikad se nije desilo da sve teče prema planu. Uvek se produži iz nekog razloga. Vremenski je teško sve uklopiti".

Jedino pogubno bi bilo da neko ode, na primer, 22. jula, tri dana pre gostovanje u Velikoj Britaniji. A bilo je sličnih primera u prošlosti.
"Trudićemo se da izbegnemo situaciju u kojoj bismo neposredno pred početak sezone ostali bez uigravanog igrača. Kokretan sam prema ljudima iz kluba, svestan da je novac neophodan, a ako se to već dešava, rekao sam još pre tri, četiri sedmice da može da ide bilo ko ako će nam obezbediti novac, koji bi nam obezbedio mir. Svesni su čelnici da ne možemo prodavati igrače tri dana pred jednu od bitnijih utakmica u sezoni".

Da li je ekipa mirna ili oseća posledice teške finanasijske situacije, pitanje je na koje Milošević uzvraća uverljivim glasom.
"Uvek ima malog nezadovoljstva, ali se ono ne oseća na treninzima. Prvih 10 ili 15 dana smo radili na snazi i fizici, imali su momci i dodatni rad posle kontrolnih utakmica , moram da budem prezadovoljan. Disciplinovani su, povećeni, daju maksimmu, a ovo su sve prateći problemi. Ja sam tu tri meseca, a većina njih je duže i zna celu situaciju".

Sejduba Suma

Milošević kaže da su su se u početne dve sedmice novajlije pokazale "u granicama očekivanog" i dodaje da Sejdubu Sumu vidi na potpuno drugačijoj poziciji u odnosu na one gde su ga forsirali Miroslav Đukić i Zoran Mirković. Prethodva dvojica Partizanovih trenera Gvinejca su gurala na stranu, a on vapi da mu je mesto u sredini.
"Moram u ovoj situaciji da se složim sa Sumom. Vidim ga na poziciji iza špica, jer njegova fizionomija, stil igre i profil govore da se tu najbolje snalazi. S obzirom na njegovu defanzivu, mislim da ni zadnji, ni ofanzivni vezni ne dolazi u obzir, te ostaje samo mesto iza napadača. Suma može da bude baš opasan ako mu donesete loptu u opasnu zonu. Tek onda možete da očekujete ekstra kvalitet".

Najveći motiv najskupljeg pojačanja u istoriji Partizana jeste taj što ulazi u poslednju godinu ugovora, te mora da "kida" da bi sebi obezbedio bolje uslove narednog leta.
"Razgovarali smo i objasnio sam mu da bi trebalo da grize, baš iz navedenog razloga. Baš je tako. Nadam se da će Sejduba to shvatiti, a da ćemo mi imati koristi od njega. Na osnovu ovoga što smo videli, kažu oni što ga gledali i ranije, da nikad ovako nije radio. Sve pohvale", zaključio je Savo Milošević.

ZAŠTO IGRAMO PLEJ-OF?

Ne dopada se nikome u Humskoj pormena sistema takmičenja Superlige. Ostao je plej-of, posle 30. kola, ali više nema krajcovanja bodova.
"Promenili smo, a ne znam šta? Ne shvatam promenu, niti se slažem s njom. Zašto igramo plej-of? Besmisleno je, bez polovljenja bodova. To je imalo logike. A sad ne zna šta dobijamo", skaže ramenima Milošević.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara