Revolveraški okršaji u Seriji A

Vreme čitanja: 7min | sub. 18.01.20. | 11:00

Imobile - Kvaljarela u Rimu, Insinje - Kjeza u Napulju

 

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Izabrane vesti

Današnji program u Seriji A otvara meč na Olimpiku Lacio -Sampdorija, neka vrsta derbija za Klaudija Ranijerija. Statistika i memorija kažu da je naš Sergej Milinković Savić po pravilu veoma raspoložen za igru kada je na drugoj strni terena Samp. U Ređo Emiliji bi trebalo da vidimo i mali sprski debrbi između Filipa Đuričića i Saše Lukiča. Sasuolo je osokoljen mogućnošću da pošalje na teren Berardija kome je prepolovljena kazna suspenzije sa dva na jedan meč dok je Valter Macari ponovo u epizodi “sam protiv svih”. U Napulju se sudaraju dva tima koji su promenili trenere krajem prošle godine. Zamena je bila berićetnija za Fjorentinu nego za Napoli, ali bi Gatuzo večeras mogao konačno da ubere i prve plodove svog rada u Seriji A na San Paolu. Nikola Maksimović je i dalje povređen, Bleki Milenković će biti standardan u timu Fjorentine dok se mladi Vlahović nalazi u baražu za mesto startera sa Kutroneom. 

LACIO - SAMPDORIJA 

Svoju vatrenu nedelju, koja će se završiti derbijem sledećeg vikenda, Lacio počinje sa utakmicom protiv Sampdorije. Tim Simone Inzagija je nanizao nekoliko rekorda, od 10 uzastopnih pobeda u Seriji A do niza utakmica na Olimpiku na kojima postiže golove koji traje već 15 meseci. Granice pomeraju i Ćiro Imobile sa golovima, Luis Alberto sa asistencijama, Ačerbi po minutaži i broju utakmica, Milinković Savić po dobijenim duelima a tradicija kaže i da je Sergej uvek posebno inspirisan protiv Dorijana ( tri gola i dve asistencije ima na kontu sa Sampdorijom) 

Protiv Sampdorje Inzagi neće moći da računa na suspendovanog kapitena Lulića (kartoni). Umesto Senada će igrati Džoni koji je protiv Kremonezea, sa tri asistencije, pokazao da u ofanzivnoj fazi može da bude dostojna zamena. Ostaje problem njegove neuverljivosti kada su u pitanju odbrambeni zadaci. Osim Lulića, Inzagi neće moći da računa ni na Koreu, ili bolje rečeno, ne želi da ga rizikuje imajući u vidu da dolazi derbi. Budući da je Kaisedo sasvim prihvatljiva alternativa nema razloga za preuzimanje rizika. Van stroja je i Kataldi i on se neće oporaviti ni za utakmicu sa Napolijem u Kupu Italije ni za derbi sa Romom. 

I kad smo kod derbija, Ačerbi i Radu moraju da budu veoma oprezni na popodnevnom meču jer će žuti karton koštati i jednog i drugog izostanka sa derbija zbog akumuliranog broja javnih opomena. Jedina dilema oko sastava se odnosi oko trećeg defanzivca pored pomenute dvojice: Luiz Felipe ili Patrik. 

LACIO 3-5-2: Strakoša; Luiz Felipe, Ačerbi, Radu; Lacari, Milinković, Lejva, Luis Alberto, Džoni; Imobile, Kaisedo

Sampdorija je odlično počela 2020. godinu: remi sa Milanom na San Siru, uz veoma dobru partiju,  i trijumf protiv Breše na Marasiju 5-1 su pokazatelj da je Klaudio Ranijieri pronašao dobitnu formulu za svoj tim. Samp je doputovala u Rim bez Ramireza i Depaolija koji će se vratiti na teren tek početkom februara i na Olimpiku bi trebalo da vidimo klasičnu postavku 4-4-2. Tandem Kvaljarela-Gabijadini koji je proradio prošle nedelje je glavna uzdanica tima iz Đenove. Sampdorija već gotovo četiri godine ne zna za pobedu protiv Lacija, mada je poslednjih godina na Olimpiku znala propisno da namuči ili preznoji izabranike Simonea Inzagija. 

Ne treba smetnuti s uma i da je Klaudio Ranijeri u srcu veliki navijač Rome i da je za njega meč sa Lacijom ima uvek dodatnu vrednost, baš kao što Kvaljarela u direktnom dvoboju sa Imobileom želi da pokaže da je on i dalje najbolji strelac u Seriji A od igrača koji su i dalje aktivni. Popularni Kvalja je zatresao 158 puta mrežu u najjačoj itlijanskoj ligi dok Imobile, koji ima i šest godina manje, stigao do kvote 119 golova. 

SAMPDORIJA 4-4-2: Audero; Berežinski, Šabo, Koli, Muru; Torsbi, Ekdal, Vijera, Lineti; Gabijadini, Kvaljarela.

SASUOLO - TORINO

Sasuolo nastavlja da igra toplo-hladno i da se igra sa živcima svojih navijača. Protiv Torina, Sasuolo ima obavezu da osvoji bodove kako ne bi dozvoli da bude uvučen u borbu za opstanak. Trener De Zerbi je u poslednje vreme često igrao sa formacijom 4-2-3-1 i tako će najverovatnije biti i pored Torina. Juče je stigla jedna dobra i jedna loša vest za tim iz Emilije: Berardiju je smanjena kazna sa dve na jedan meč suspenzije i biće na terenu od prvog minuta večeras u Ređo Emiliji dok se stub odbrane Ferari povredio. Sasuolo takođe ima nekoliko igrača u “ambulanti”, od Marlona i Dankana do Defrela i Kirikeša. De Zerbi ima par nedoumica oko sastava tima. U odbrani razmišlja da li da stavi Romanju ili Peluza a na sredini terena su u konkurenciji Manjaneli i Obijang. Naš Filip Đuričić i pored slabijih predstava na startu nove godine bi trebalo da bude potvrđen među starterima mada mu ozbiljnu konkurenciju pravi mladi Traore. 

SASUOLO 4-2-3-1: Konsilji; Toljan, Romanja, Peluzo, Kirjakopulos; Manjaneli, Lokateli; Berardi, Đuričić, Boga; Kaputo 

Valter Macari ponovo vodi svoje ratove protiv vetrenjača: sam protiv Svih. Trener Granata je u zavadi sa navijačima, predsednikom kluba, svađa se sa igračima (Verdi i Zaza su poslednja dva sveža primera), ali na neki volšebni način uspeo je da počne veoma obećavajuće 2020. godinu. Torino se sa dve vredne pobede protiv Rome i Bolonje vratio u zonu Lige Evrope na tabeli i obezbedio je prolaz u četvrt finale Kupa Italije. Vidne su promene u solidnosti odbrane Torina. Tome je svakao doprineo Saša Lukić sa kojim vezni red bolje i konstantnije štiti zadnju liniju i samim tim prilaze golmanu Siriguu. Lukić i Rinkon će i protiv Sasuola činiti tandem na sredini terena. Macari i dalje ne može da računa na Ansaldija i Zazu. Oko formacije postoje dve nedoumice: prva je u odbrani između Bremera i Điđija a druga je u napadu između Verdija i Milikoa. Verdi se izvinio zbog neprimerenog ponašanja posle zamene na meču sa Bolonjom, ali nije sigurno da je Macari svario ponašanje igrača koga je žaro želeo prošlog leta. 

TORINO 3-4-2-1: Sirigu; Ico, Nkulu, Bremer; De Silvestri, Lukić, Rinkon, Ajna; Verdi, Berenger; Beloti.

NAPOLI - FJORENTINA

Napoli je pre tri dana konačno pobedio na San Paolu posle višemesečne pauze, večeras želi da prekine post u Seriji A. Ujedno, to bi bila i prva pobeda Gatuza u prvenstvu na domaćem terenu od kada je preuzeo kormilo Napoletanaca. Start bivšeg trenera Milana je poprilično deprimentan u Seriji A: na prva četiri meča zabeležio je tri poraza i samo jednu pobedu i to protiv Sasula u poslednjem minutu. 

Trener Napolija se suočava sa alarmantnim stanjem u odbrani koje traje od početka 2020. godine. Povređenom Kulibaliju, Maksimoviću, Gulamu, Malkuiju dododao se Mario Rui koji neće moći da igra protiv Fjorentine zbog kartona. Odbrana će biti bukalno skrpljena. Di Lorenco i Manolas će biti potvrđeni kao centralni defanzivci dok će Hisaj i Luperto igrati na bekovskim pozicijama. Ospina je uprkos kardinalnom propustu protiv Lacija koji je osudio Napoli na poraz dobio poverenje Gatuza i za meč sa Ljubičastima, tako da će Meret ponovo završiti na klupi. 

Nova pojačanja na sredini terena Deme i Lobotka bi trebalo da počnu meč na klupi, dok će Alan, Fabijan Ruiz i Zjelinski biti na terenu od prvog minuta. Istini za volju Gatuzo razmišlja da baci u vatru od prvog minuta Demea umesto Fabijana Ruiza međutim Španac je, izgleda, i dalje u prednosti. I drugi Španac u timu iz Napulja, Kaljehon je bliži startnoj postavi od Meksikanca Lozana dok su Milik i Insinje sigurni starteri. 

NAPOLI 4-3-3: Ospina; Hisaj, Di Lorenco, Manolas, Luperto; Alan, Fabijan Ruiz, Zjelinski; Kaljehon, Milik, Insinje

Za razliku od Gatuza, Bepe Jakini je startovao dobro na klupi Fjoretine. U novoj godini, trener Ljubičastih je zabeležio dve pobede i jedan remi, da Orsolini nije postigoa fantastičan gol u poslednjem minutu na Dal Ari u Bolonji, Jakinijev učinak bi bio stotpostotan. Tajna dobrog početka Jakinija je u jednostavnosti i kompoziciji tima  u kojoj svaki igrač daje svoj maksimum. Jakini je vratio formacijsku postavku 3-5-2 s kojm je odbrana Ljubičastih mnogo sigurnija i solidnija. Takođe je napravio rotaciju, ostavljajući Badelja na klupi i ubacujući Benasija među startere dok je Pulgar preuzeo ulogu režisera na sredini terena. 

Jedini rebus oko oko početnog sastava Fjorentine se odnosni na napad gde su tek pristiglo pojačanja Kutrone i naš Vlahović konkurenti za mesto u špicu napada pored Kjeze. Za mladog Kjezu meč na San Paolu će imati posebnu težinu jer je direktni okršaj sa Insinjeom sa kojim bi mogao da kompletira trozubac italijanske reprezentacije sa Ćirom Imobileom. 

FJORENTINA 3-5-2: Drongovski; Milenković, Pecela, Kaseres; Lirola, Benasi, Pulgar, Kastrovili, Dalbert; Kutrone, Kjeza.

SERIJA A - 20. KOLO: 

Subota

15.00: (1,45) Lacio  (4,40)  Sampdorija (7,25) 
18.00:  (2,55) Sasuolo  (3,30)  Torino (2,75) 
20.45:  (1,65) Napoli  (3,80)  Fjorentina (5,50) 

Nedelja

12.30:  (1,55) Milan  (3,90)  Udineze (6,50) 
15.00:  (2,00) Bolonja  (3,45)  Verona (3,80) 
15.00:  (9,00) Leće  (5,70)  Inter (1,30) 
15.00:  (2,50) Breša  (3,35)  Kaljari (2,80) 
18.00:  (3,80) Đenova  (3,45)  Roma (2,00) 
20.45:  (1,25) Juventus  (6,50)  Parma (10,00) 
20.45:  (1,20) Atalanta  (7,25)  SPAL (12,00) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Piše: Željko Pantelić
Foto:
Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara