Aleksandar Pejović (©Starsport)
Aleksandar Pejović (©Starsport)

Razvedrilo se nebo iznad Niša – Radnički četvrti put u sezoni bolji od Javora

Vreme čitanja: 5min | pon. 15.05.23. | 20:12

U veoma uzbudljivoj utakmici, gosti dva puta stizali do izjednačenja, ali su slavile Nišlije (3:2), koje će u narednom kolu protiv Spartaka imati meč-loptu za opstanak u eliti

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

To se samo čini da su se oblaci nadvili iznad Niša ovog ponedeljka predveče. Zapravo se razvedrava nad Čairom. Radnički je i četvrti put ove sezone pobedio ekipu Javora (3:2 u 35. kolu plej-auta Mozzart Bet Superlige), prekinuo niz od tri uzastopna takmičarska poraza na domaćem terenu i u sledećem kolu imaće meč-loptu za opstanak, kod kuće protiv Spartaka.

Izabrane vesti

Javor je pružio žestok otpor, predvođen neuhvatljivim Kembelom dva puta se vraćao iz rezultatskog minusa u jednoj od zanimljivijih utakmica odigranih u gradu na Nišavi ove sezone, ali je domaćin uspeo da ofanzivnim arsenalom ovog puta nadoknadi propuste odbrane (čitaj: Etongua) i stigne do toliko željenih i potrebnih bodova. Sjajnu partiju pružili su Belaković i Pejović, a čovek odluke, kao i u susretu istih rivala na istom mestu pre mesec dana, bio je Miljan Škrbić.

Radnički je u prethodna dva meča na domaćem terenu u plej-autu poražen od timova koji su nastupili u formaciji sa trojicom u poslednjoj liniji. Da li vođen time, ili je to bila iznuđena odluka, usled izostanka kapitena Miletića i Adamovića, tek, pokušao je i Mladen Dodić da po receptu dve Mladosti, novosadske i lučanske, dođe do uspeha na Čairu. Pojačana poslednja linija tima, Ilić i Milošević po bokovima, a tandem Ratković i Kembel u napadu zadavao je dosta muka odbrani domaćina, koji na ovom meču nije mogao da računa na Mićina zbog žutih kartona, kao ni na golmana Dragana Rosića, posle svega što mu se izdešavalo na privatnom planu prethodnih dana.

I jeste Radnički počeo traljavo, a pokušaj Kembela glavom na centaršut Miloševića, koji je Stevanović zaustavio, bio je opomena koja je prenula Nišlije pred jedno od boljih poluvremena ove polusezone. Bilo je neizvesno da li će zaigrati Belaković, koji se u Kruševcu povredio na zagrevanju, a to što je bio u stanju da nastupi ispostavilo se kao najbolja moguća vest za Radnički. Naterao je protivničkog desnog beka Ilića da mnogo propati na ovom meču, vratio je formu na koju se čekalo još od pripremnog perioda u Turskoj.

Upravo posle njegovog prodora po levom krilu u 12. minutu, šut Cvetkovića izblokirao je Đukić – ispostaviće se posle intrevencije iz VAR sobe – rukom. Čitavih pet minuta prošlo je između sporne situacije i momenta kada je Aleksandar Pejović izveo najstrožu kaznu. Preuzeo je iskusni vezista odgovornost i prevario Manojlovića. U stilu pravog kapitena ove ekipe, nebitno da li sa trakom oko ruke ili ne. Ona mu je u jednom momentu ove sezone začuđujuće oduzeta, ali je, simbolično, baš ovu utakmicu završio i kao formalni vođa tima.

Javor je izjednačio u 24. minutu. Duga lopta je poslata iz poslednje linije, Ratković je dobio skok duel sa Etonguom, lopta je stigla do Kembela, koji je bio prebrz za Vargu i realizacija je bila poprilično laka za internacionalca sa Jamajke, koji postiže treći gol na dve uzastopne utakmice i potvrđuje odličnu formu.

Ipak, samo četiri minuta kasnije, strelac prvog pogotka sada se istakao izuzetnom asistencijom. Bio je to genijalan potez Pejovića, koji je lobovao Tojčića, Belaković se izborio za prostor, a onda i on vrlo atraktivno lobovao istrčalog Manojlovića. Bila je to situacija koja je pomalo podsetila na pogodak Abubakara za 2:3 na utakmici Kamerun-Srbija na Mundijalu u Kataru. Čak se Belaković nije radovao, usledila je VAR provera potencijalnog ofsajda, ali nedozvoljene pozicije nije bilo. Prvi put u ovom šampionatu Radnički je postigao dva gola u prvom poluvremenu na domaćem terenu.

Ako je taj trend prekinut, jedan drugi, nestvarno negativan za Radnički je nastavljen. Samo što je počelo drugo poluvreme, „tempirana bomba“ u telu Tijerija Etongua ponovo je eksplodirala. Bio je to duel sa Kembelom u kaznenom prostoru koji na prvi pogled nije delovao da će tako završiti, ali ponovo je sudija Lukić na poziv iz Stare Pazove trčao da pogleda snimak i pokazao na belu tačku. Bio je to 15. jedanaesterac u svim takmičenjima ove sezone suđen protiv Radničkog, a čak treći koji je, u poslednjih mesec i po dana, skrivio kamerunski štoper. Luka Gojković u takvim situacijama retko greši, nije ni ovog puta i rezultat je poravnat (2:2).

Morao je Radnički ponovo da krene po pogodak, po treće vođstvo na meču i do njega stigao u periodu svoje velike inicijative. Posle centaršuta sa leve strane, lopta je stigla do Stefana Marjanovića, čiji je udarac izblokiran, ali je lopta nezgodno odskočila, a ispred gola Javora odnekud je izronio Miljan Škrbić pokupio je glavom i poslao u mrežu za veliku radost na Čairu.

Javor je bacio sve karte na napad, pritiskao, ali se Radnički odbranio, na radost publike, brojnije na tribinama nego na mnogim mečevima ove godine.

RADNIČKI - JAVOR 3:2 (2:1)

/Pejović 17pen, Belaković 28, Škrvić 72 – Kembel 24, Gojković 53pen/

Niš

Stadion Čair

Gledalaca: 1.500

Sudija: Lazar Lukić (Beograd)

Žuti kartoni: Varga, Etongu, Škrbić, Stevanović (Radnički), Ratković, Ilić, Đukić, Milošević, Eliomar, Obradović (Javor)

RADNIČKI (4-3-3): Stevanović 6.5 – Jamkam 6.5, Varga 6.5, Etongu 5.5, Stojanović 6.5 – Stefan Marjanović 7, Pejović 8, Saša Marjanović 6.5 (od 87. Mesarović -) – Cvetković 6.5 (od 56. Petrov 6.5), Škrbić 7, Belaković 7.5 (od 76. Jovanović -).

JAVOR (3-5-2): Manojlović 5.5 – Tojčić 5, Đukić 5.5, Obradović 6 – Ilić 5 (od 80. Bosić -), Milošević 6 (od 70. Dolmagić -), Dukure 6, Gojković 6.5, Eliomar 6.5 (od 80. Tanko -) – Ratković 6.5 (od 70. Gigić), Kembel 7.5.

Igrač utakmice: Aleksandar Pejović (Radnički) 8.

MOZZART BET SUPERLIGA, PLEJ-AUT

Nedelja

Kolubara - Napredak 2:2 (1:1)

/Đuranović 42pen, Đokić 90+4 - Čečarić 18, Matić 80pen/

Ponedeljak

Radnički Niš - Javor 3:2 (2:1)

/Pejović 17pen, Belaković 28, Škrbić 72 - Kembel 24, Gojković 53pen/

Radnik - Mladost GAT 1:1 (1:0)

/Kunić 49 - Milić 65/

Spartak - Mladost Lučani 2:0 (0:0)

/Hrstić 60, Tumbasević 87/



tagovi

Mozzart Bet SuperligaJavorRadnički NišAleksandar PejovićMiljan ŠkrbićNemanja BelakovićLuka GojkovićNorman KembelDragan ŠaracMladen Dodić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara