Direktor Himkija predlaže: Isti klubovi u Evroligi i na jesen ako se sezona ne završi

Vreme čitanja: 2min | uto. 07.04.20. | 21:22

Da li bi ova ideja prošla?

Evroliga radi sve kako bi se klupska sezona na ovaj ili onaj način završila na parketu. Na poslednjoj sednici Borda Evrolige predložene su četiri varijante kako bi mogla da se završi sezona elitnog takmičenja, međutim dosad se uopšte nije pričalo o mogućnosti otkazivanja sezone, pod izgovorom da je još rano da se razmišlja o takvom scenariju.

Ali, šta ako zaista ne bude druge mogućnosti od one najlogičnije u ovom momentu – da se aktuelna sezona zaključi bez odigravanja preostalih utakmica ligaškog dela, plus četvrtfinala i završnog turnira? Generalni direktor Himkija Pavel Astrahov dao je predlog koji će svakako polarizovati javnost, pogotovo onu u košarkaškom regionu nekadašnje Jugoslavije. Naime, Astahov tvrdi da bi naredna sezona trebalo da odigra u istom formatu i sa istim klubovima.
“Situacija se pogoršava iz dana u dan, a prema izjavama nadležnih specijalista, vrhunac pandemije još nije za nama. Zbog toga mi nije jasno na osnovu čega Evroliga planira da završi sezonu“, kaže Astahov za rusku Izvestiju i dodaje:
“Šta ako se sezona ne nastavi? Jedina logična stvar bila bi da se zadrže isti učesnici i u narednoj sezoni. Kako neko da bude isključen ili primljen u takmičenje za narednu sezonu, kada ova nije završena“, pita se direktor tima iz Podmoskovlja.

Izabrane vesti

Evroliga - četiri opcije za nastavak sezone

Šta to znači za ABA ligu? Crvena zvezda bi po predlogu Astahova ponovo igrala Evroligu, ali bi to svakako izazvalo pobunu u redovima Partizana, Budućnosti i Cedevite, koji imaju svoje planove. Iz Partizana je stigla poruka da bi titula trebalo da bude dodeljena njima po trenutnom plasmanu na tabeli u slučaju da se liga ne nastavi, dok Budućnost neće priznati nijednu varijantu, osim one u kojoj će se o šampionu Jadranske lige odlučiti na parketu. Iz Crvene zvezde zasad nema zvaničnog komentara po ovom pitanju i dosad su isključivo pozivali na zajedničku borbu protiv pandemije virusa korona, mada je kapiten branioca titule Branko Lazić poručio da bi “najpoštenije bilo da se sezona poništi“.

Podsetimo, VTB liga je zvanično okončana 26. marta bez šampiona, a danas tokom dana definitivno je otkazana i dalja sezona košarkaške Serije A. Odluka o šampionu, odnosno tome ko ispada i ko će ići u viši rang biće doneta naknadno, pošto na današnjoj sednici to nije bilo moguće.

Takođe, NBA liga od pre nekoliko dana počela je da razmišlja o planu kojim bi se okončala sezona uz minimalne ekonomske gubitke... Ako čelnici najjače košarkaške lige sveta razmišljaju o tome, ubrzo će se ova tema naći i na sednici Borda Evrolige...

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara