©Reuters
©Reuters

Raja i Rajs vratili Totenhem u život, Arsenal uz sporne odluke do slavlja u derbiju

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.04.24. | 16:59

Tobdžije strepele u finišu iako su na poluvremenu imale tri gola prednosti...

Tri prepreke i jedan kiks Mančester Sitija. Toliko Arsenal deli od titule prvaka Engleske na koju čeka pune dve decenije. I deluje da se izazova nije uplašio, kakav je slučaj bio prošle godine u ovo vreme. Tada je tim Mikel Artete ostao u prašini koju su za sobom podigli Građani, ali dvanaest meseci kasnije uzdignute glave korača ka cilju. I na putu do istog ruši sve pred sobom.

Ni najveći neprijatelji, najmotivisaniji u nameri da ga sapletu, ne mogu mu ništa. Pre pet dana 'petardirao' je Čelsi, ove nedelje u derbiju 35. kola u gostima tukao i Totehnem, još jednog gradskog rivala (3:2) pa na tri runde do kraja uz dve odigrane utakmice više ima četiri boda prednosti u odnosu na Mančester Siti.

Izabrane vesti

Strepeli su u Arsenalu zbog grešaka Davida Raje i Deklana Rajsa u finišu utakmice i pored činjenice da su već na pauzi imali tri gola prednosti, ali će sa osmehom na licu arhivirati još jednu prepreku, po mišljenju mnogih najtežu do kraja šampionata. U Totenhemu će pak još dugo pričati o odlukama glavnog arbitra Majkla Olivera koje su išle protiv njih i izvesno ih koštale poraza u derbiju severnog Londona, drugog uzastopnog na svom terenu.

One su, na nesreću fudbalera Totenhema, došle u prelomnim trenucima meča, pri minimalnom vođstvo Tobdžija, koje je gostima nespretnom reakcijom posle kornera u 15. minutu poklonio Pjer Emil Hejbjerg. Fudbaleri Totenhema nisu klonuli duhom zbog greške jednog od najiskusnijih fudbalera svog tima, već su pokušali da se ekspresno vrate u život. Međutim - nisu uspeli. Kristijan Romero je u razmaku od samo dva minuta posle kornera - segmenta u kojem je Arsenal ove sezone najjači u Premijer ligi - glavom tukao prvo pored stative, a potom je i uzdrmao. Nedugo zatim na drugoj strani kaznio ga je Bukajo Saka u kontri. Ali u kontri kojoj su prethodile pomenute sporne odluke Olivera.

Glavni arbitar prvo je poništio izjednačujući pogodak Mikija van de Vena zbog ofsajda sa kojim se neće pomiriti nijedan navijač domaćeg tima, da bi zatim prevideo kontakt Leandra Trosara i Dejana Kuluševskog u kaznenom prostoru Arsenala koji je definitivno postojao. Oliver ga, međutim, nije video, nije dobio ni poziv iz VAR sobe da ga pogleda, a fudbaleri Arsenala se na proteste rivala nisu osvrtali, Kai Haverc je u nastavku iste akcije povukao kontru i sjajnim dodavanjem uposlio Saku, a ovaj lako izašao na kraj sa Benom Dejvisom i duplirao prednost.

Navijači Totenhema bili su bučni u posle trećeg primljenog gola u 38. minutu. Tada je Kai Haverc pogodio posle kornera - njegov 13. prvenstveni gol ove sezone - ali je veliki deo posla odradio Ben Vajta sada već svojom karakterističnom kretnjom na gol-liniji rivala. Bek Arsenala narodski rečeno 'uvalio' je telo ispred Guljelma Vikarija sprečivši ga da reaguje na centaršut što su pristalice domaćeg tima okarakterisale faul za šta, čini se, nije bilo materijala.

Ekipa Ejndža Postekoglua dugo je bila nemoćna, ni petnaestominutna pauza nije joj pomogla da suzbije redove, ali ju je velikom greškom u život vratio David Raja. Španski čuvar mreže, u prvom delu sezone neretko sklon kiksevima, oklevao je u 64. minutu prilikom ispucavanja i loptu poslao pred svoj šesnaesterac gde se iznenađujuće našao Kristijan Romero i u maniru najboljih napadača naplatio poklon Arsenalovog golmana. No, ni taj pogodak nije uticao na poboljšanje u igri Pevaca, koji iz izgrađenje akcije nisu uspevali da ozbiljnije ugroze protivnički gol.

Ipak, neopreznost Deklana Rajsa u samom finišu meča kod centaršuta - umesto lopte napucao Bena Dejvisa - donela je Postekogluovoj ekipi jedanaesterac iz kojeg je kapiten Son prepolovio zaostatak i u završnih desetak minuta (računajući i nadoknadu) doneo nadu domaćinu da može da izbegne poraz. Za tako nešto bio mu je potreban još jedan poklon, jer da njih nije bilo teško da bi danas uspeo da našteti Raji.

PREMIJER LIGA - 35. KOLO

Subota

Vest Hem - Liverpul 2:2 (1:0)

/Boven 43, Antonio 77 - Robertson 48, Areola 65 ag/

Fulam - Kristal Palas 1:1 (0:0)

/Muniz 53 - Šlup 87/

Mančester Junajted - Barnli 1:1 (0:0)

/Entoni 79 - Amduni 88p/

Njukasl - Šefild Junajted 5:1 (1:1)

/Isak 26, 61p, Gimaraeš 54, Ozborn 65ag, Vilson 72 - Ahmedhodžić 5/

Vulverhempton - Luton 2:1 (1:0)

/Hvan 39, Toti 50 - Moris 81/

Everton - Brentford 1:0 (0:0)

/Gej 60/

Aston Vila - Čelsi 2:2 (2:0)

/Kukurelja 4ag, Rodžers 42 - Madueke 62, Galager 81/

Nedelja

Bornmut - Brajton 3:0 (1:0)

/Senesi 13, Unal 52, Klajvert 87/

Totenhem - Arsenal 2:3 (0:3)

/Romero 64, Son 87pen - Hejbjerg 15ag, Saka 27, Haverc 38/

17.30: (9,00) Notingem Forest (5,80) Mančester Siti (1,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaTotenhemArsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara