Puma iz Perez Seledona

Vreme čitanja: 2min | čet. 01.03.18. | 16:39

Kejlor Navas je statistički "kralj jedanaesteraca" u Top 5 liga Evrope sa tri četvrtine odbranjenih penala od sezone 2015/16 do danas. Da vidimo koje su mu to "kolege" u Bundesligi, Ligi 1, Premijer ligi i Seriji A

Herojstvo Serhija Asenha koji je minulog vikenda odbranio dva jedanaesterca u minimalnoj pobedi njegovog Viljareala nad Hetafeom skrenulo nam je pažnju na ovaj statistički veoma važan detalj kada su u pitanju čuvari mreže. Jer, veliki golmani su uvek posebno dobri kada je u pitanju penal. Tako je bilo, tako će i biti. Stoga smo istražili koji su golmani najbolji u ovoj statističkoj kategoriji u najboljih pet fudbalskih liga na Starom kontinentu od sezone 2015/16, a krećemo od najskuplje i po mnogima najkvalitetnije - Engleske 1.

PREMIJER LIGA

Izabrane vesti

Na Ostrvu kolo među najboljim golmanima-penaldžijama vodi Eureljo Gomeš. Brazilac, čuvar mreže Votforda ima procenat uspešnosti od 31,3 posto pošto je zaustavio pet od 16 šuteva sa bele tačke u poslednje tri sezone.

PRIMERA

Najbolji među najboljima u Top 5 liga Evrope, barem kada je u pitanju ovaj aspekt golmanskog zanata je neverovatni Kejlor Navas. Kostarikanac, rođen pre 31 godine u gradu Perez Seledon nije protivnicima dozvolio da sa bele tačke zatresu mrežu Real Madrida na šest od devet pokušaja! Procenat od 66,6 prosto je neverovatan, ali istinit.

BUNDESLIGA

U Nemačkoj u protekle tri godine dominira Ralf Farman. Šalke uvek može da se osloni na svog čuvara mreže koji je imao pune ruke posla pošto je od čak 18 šuteva sa 11 metara zaustavio respektabilnih sedam,  što mu daje visok procenat od 38,9 % odbrana.

SERIJA A

Kao i u svim apsektima, tako je u Italiji i u ovom velika gužva. Ali ipak, "za grudi" ispred svih je sada već bivši čuvar mreže Sampa, Federiko Marketi. Jer se iza njega našlo samo četiri lopte od 11 pokušaja sa bele tačke. Procenat je naravno, fanstastičnih 63,6.

LIGA 1

Slično kao u Italiji, i u Francuskoj ima pregršt kvalitetnih čuvara mreže, usput specijalista za penal, tako da je konkurencija opasna. Na vrhu se pak izdvaja Benoa Kostij koji je sačuvao mrežu prvo Rena, pa Bordoa od šuta sa 11 metara u 54,5 posto slučajeva ove sezone. To jest, nije ušlo šest od 11 pokušaja.

foto: Action Images


tagovi

Federiko MarketiKejlor NavasRalf FarmanEureljo GomešBenoa KostilpenalSerija APrimeraPremijer ligaLiga 1Bundesliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara