Crno-beli su protiv Voždovca u startnih 11 imali petoricu letošnjih novajlija
Crno-beli su protiv Voždovca u startnih 11 imali petoricu letošnjih novajlija

Prvi skener Partizanovih novajlija: Rikardo kao Tavamba, Nikolić ima smisla, Enakeov učinak suprotan minutima

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.10.18. | 17:33

Valijente najviše na terenu, Zakarić i Šćekić prijatna iznenađenja, Lola u drugom planu

Poslednja zvanična Partizanova utakmica mogla bi da predstavlja reper kako se u Humskoj 1 radilo ovog leta. U startnih 11 protiv Voždovca našla su se čak petorica fudbalera angažovanih u poslednjem prelaznom roku. Što, istovremeno, otvara pitanje šta se sve dešavalo u prethodna dva, kad su oni koji su tek stigli – besplatno ili za čije potpise je izdvojen simboličan novac – u prednosti u odnosu na skupocena pojačanja u proteklih godinu i kusur dana.

Mark Valijente u odbrani, Aleksandar Šćekić kao zadnji vezni, Goran Zakarić na krilu i tandem napadača, Nemanja Nikolić – Rikardo Gomeš, protagonosti ubedljive pobede nad Zmajevima (4:0), uspeli su da se predstave u vrlo lepom svetlu u očima Grobara i ako je suditi na osnovu prvog preseka učinka na dobrom su putu da status novajlije preobraze u pojačanja. Ono što, na primer, nije uspelo Sejdubi Sumi, u čiji je dolazak uloženo skoro tri puta više novca nego za sve pomenute igrače zajedno.

Izabrane vesti

Naravno, računi će se svoditi tek na kraju sezone, međutim, zasad letošnji potpisnici obećavaju. Najviše od njih, utisak je, Rikardo Gomeš, doveden bez obeštećenja, a već autor sedam golova. Tri u prvenstvu, navijačima posebno drag zbog egzekucije u večitom derbiju, još četiri u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a ono što dodatno može da raduje struku i rukovodioce jeste da napadač sa Zelenortskih Ostrva i te kako ima prostora za napredak, samo kad bi iz glave izbacio želju da se pred tuđim golom zabavlja i da brže rešava situacije, na primer, „jedan na jedan“. No, i ovako je najučinkovitiji Partizanov fudbaler od početka sezone, sa tek jednim golom manje od Leandrea Tavambe u istom periodu lane, uz podsećanje da je Kamerunac – takođe voleo da se poigrava – imao i priliku da saldo poboljša u grupnoj fazi Lige Evrope.

Rikardov gol u derbiju

Za razliku od Rikarda, koji je pogađao od početka, drugi napadač Nemanja Nikolić kasnije je ušao u formu. Između ostalog i zbog povrede zarađene u Nikšiću, mada u poslednje vreme sve češće opravdava status igrača koji više razigrava tim, nego što daje golove. Otuda već pet asistencija na njegovom kontu, tri pogotka i opšti utisak da nije klasičan špic, već pozicioniranjem u polju može da utiče na izgradnju akcija, pošto se kod njega iste ne prekidaju.

Bivše „devetke“ portugalskog Nasionala i subotičkog Spartaka izdvojile su se učinkom, međutim, najviše minuta od svih novajlija upisao je Mark Valijente. Doveden na insistiranje bivšeg trenera Miroslava Đukića, Španac je i pod komandom Zorana Mirkovića nastavio da pruža zadovoljavajuće partije, bar kad je reč o superligaškom nivou, zna elegantno da reši određene situacije, prednost mu je kad s loptom u nogama započne napad svog tima, međutim, onog trenutka kad se rivali zalete na njega – posebno se to videlo u Evropi – nastaju problemi. I na tome će morati da radi, jer je broj kikseva u uvodu sezone Partizan ispucao i svaki sledeći bi, u rezultatskom smislu, mogao da bude koban.

Doslovce za siću (150.000 evra) doveo je Parni valjak Gorana Zakarića, a posle četvrtine sezone izgleda da su čelnici bili u pravu što su ga čekali duže od dva meseca da reši sport sa sarajevskim Željezničarem. Reprezentativac Bosne i Hercegovine doneo je na Topčidersko brdo individualni kvalitet u vidu udarca levom nogom (tri pogotka, dve asistencije), prekid i prodore, s tim da se čini kako može i mora da bude još direktniji kao što je bio na Grbavici (prošle sezone dao i namestio ukupno 29 golova). Na sličan način može se tretirati i potpis Aleksandra Šćekića (kupljen za svega 100.000 evra), jer je reprezentativac Crne Gore zakrpio rupu u veznom redu i vremenom sprečio rivale da kroz centralu dolaze u priliku da ugroze Vladimira Stojkovića. I Šćekić i Zakarić su u javnosti označeni kao prijatna iznenađenja, naročito što se o njima malo znalo pre nego što su došli, očekivanja nisu bila velika, ali su brzo uspeli da se nametnu.

Aleksandar Šćekić

Jedina dvojica fudbalera koja se još čekaju i(li) traže su Gabrijel Enake i Milan Smiljanić. Rumunski internacionalac je čak skupio deset utakmica, međutim, uspeo da zabeleži jednu jedinu asistenciju (poređenja radi, Nemanja R. Miletić dao četiri gola), a Mirković ga od revanša u Istanbulu nijednom nije ni u protokol stavio (čak ni na gostovanju Kolubari, kad je prednost dobio Luka Cucin), dok popularni Lola uglavnom sedi na klupi i pitanje je da li će i kad, pored Saše Zdjelara, Aleksandra Šćekića i Nebojše Kosovića dobiti šansu na poziciji zadnjeg veznog, iako ima mišljenja da bi ponekad morao da igra, između ostalog, i što kao dete Partizana bolje od ostalih poznaje zahteve kluba.

UČINAK PARTIZANOVIH LETOŠNJIH NOVAJLIJA

Rikardo Gomeš 18           1437       7              -
Mark Valijente  17           1483       -              -
Nemanja Nikolić               13           694         3              5
Goran Zakarić    12           1004       3              2
Aleksandar Šćekić            9              631         -              1
Gabrijel Enake   10           671         -              1
Milan Smiljanić  8              308         -              -             

Napomena: Iza imena i prezimena fudbalera je broj utakmica, minuta, golova i asistencija

FOTO: Star sport


tagovi

Rikardo GomešNemanja NikolićAleksandar ŠćekićMilan Smiljanić LolaGabrijel EnakeGoran ZakarićMark Valijente

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara