Sari nije štedeo reči: O Ronaldu, odelu i kravati, izdaji, greškama, sistemu, pojačanjima…

Vreme čitanja: 5min | čet. 20.06.19. | 12:19

Predstavljen novi strateg Stare dame

Pojavio se Mauricio Sari pred italijanskim novinarima i odmah dao do znanja da je raspoložen za priču:
"Srećan sam što sam ovde, jasno. Raspoložen sam za sva vaša pitanja. Daću vam sve informacije koje mogu", rekao je Sari koji je sa Juventusom potpisao ugovor na tri godine.

I - pitanja su mogla da krenu. I bilo ih je baš mnogo.

Izabrane vesti

Naravno, pre svega je sve interesovalo kako je Sari kao čovek kome je Napoli u krvi došao u Juventus.
"Morate da imate jasne ideje na vašem putu. Navijao sam za Napoli jer sam rođen u Napulju. Imao sam ideju da možemo da budemo kompetitivni na nacionalnom nivou. Dao sam sve od sebe. U poslednjih nekoliko meseci u Napoliju sam imao sumnje između moje posvećenosti klubu i navijačima i profesionalnog osećaja da avantura mora biti gotova. Tokom mojih razmišljanja Karlo Anćeloti se pojavio i to je verovatno bila moja greška. Dobio sam ponude, želeo sam da odem preko granice i nisam želeo direktno da pređem u neki drugi italijanski klub. Premijer liga je bila sjajno iskustvo, ali sam u drugom delu sezone osetio profesionalnu i ličnu želju da se vratim u Italiju", rekao je Sari.

Sari u Juveu kao Če Gevara u Beloj kući

Sada će opet raditi na Apeninima i to u najmoćnijem klubu.
"Juventus mi je dao tu mogućnost i ovo je krunisanje karijere koja je 80 posto bila ekstremno teška. Osećam da moram sve da respektujem i da dam sve od sebe".

Kako su tekli pregovori?
"Kada me je Juventus kontaktirao, osećaj je bio snažan. Nikada nisam video da je neki klub toliko posvećen tome da dovede trenera u poslednjih 30 godina i to me je ubedilo. Nikada nisam video toliko direktora, toliko posvećenih da dovedu jednog trenera. Bili su ujedinjeni i ubeđeni u svoj izbor".

Sari je imao šansu da vodi Čelsi u Premijer ligi, što je svakako velika škola.
"Imali smo dugačak put ispred nas. Kada sam išao po engleskim stadionima shvatio sam koliko naši italijanski nisu adekvatni. Bila je to kulturalna promena. U smislu organizacije i taktički mi smo ispred Engleske. Uzbuđen sam zbog ove sezone Serije A zbog povratka Antonija Kontea, Marka Đampaola u Milan".

I Masimilijano Alegri je dobio otkaz jer nije uspeo da odvede Juventus do titule u Ligi šampiona. Sari će morati do tog trofeja da bi preskočio prethodnika.
"Juventus će ići da osvoji Ligu šampiona, ali moramo da budemo svesni da će osam ili devet timova biti u takvoj situaciji. Osećam veću odgovornost da osvojim titulu u Italiji. Evropa je san".

U kakvom će sistemu igrati Juventus?
"Moramo prvo da vidimo na koje igrače možemo da računamo, da razgovaram sa igračima i vidim u kom sistemu ćemo igrati. Prethodnih godina sam imao 4-3-3, ali taj sistem u Čelsiju je bio dosta drugačiji u odnosu na onaj u Napoliju. Igrao sam pre toga i 4-3-1-2 pre nego što sam počeo 4-3-3, tako da ćemo videti".

Imaće priliku Mauricio Sari da trenira jednog od najboljih fudbalera u istoriji, Kristijana Ronalda.
"Trenirao sam mnogo dobrih igrača, ali sa Ronaldom se i ja pomeram nivo iznad. On je na vrhu sveta. On ima svaki rekord u svetu fudbala i pomoći ću mu da postavi nove znajući da sam učestvovao u tome".

Šta kaže na to što ga iz Napolija zovu izdajicom?
"Dobio sam poruke od igrača koje su bile u veoma drugačijem tonu. Nekada igrači javno kažu nešto da bi se uklopili u okruženje. Bio sam tri godine u Napoliju, napravio sam izbor zbog poštovanja prema klubu da odem u inostranstvo. Imao sam potom želju da se vratim u Italiju, dobio sam ponudu Juventusa i to je to. Poštujem sve u mom životu i dajem 110% za svaki klub. Tako će biti i u ovom klubu. Moji izbori su bili vrlo logični, nema potrebe pisati roman o tome".

Šta novi trener misli o skepticizmu?
"Stigao sam obavijen skepticizmom, ali tako je uvek sa mnom. Imao sam to i u Empoliju, Napoliju, Čelsiju. To se rešava tako što pobeđuješ i to ubedljivo".

Hoćemo li gledati Sarija u odelu sa kravatom?
"Pričaću sa klubom. Nosiću naravno uniformisanu odeću. Važno je u mojim godinama da me ne pošalju tamo golog".

Kakav doček očekuje u Napulju?
"Ako budem ispraćen aplauzima biće to dokaz ljubavi. Ako mi budu zviždali, biće to dokaz ljubavi. Moja osećanja prema ljudima tamo se neće promeniti".

A znao je Sari i da kritikuje Juventus.
"Radio sam sve što sam mogao. Bila je to moja moralna dužnost jer sam predstavljao ljude koji nisu osvojili titulu 30 godina. Morao sam da izvučem 110% od igrača i navijača. Rođen sam tamo, navijao sam za Napoli, morao sam da uradim sve da se borim sa mačem u ruci za te boje".

Pričao je Sari malo i o igračima koje ima na raspolaganju.
"Ronaldo je talentovan, kao i Dibala, Daglas Kosta je potencijalno top-igrač koji nije do sada pokazao to. Moramo da gradimo tim oko njih. Nisam pomenuo Iguaina, Mandžukića, nemam listu celog tima. Nikoga ne isključujem, samo dajem primere".

Navijače svakako interesuju transferi.
"Razgovaraću sa direktorima. Bilo bi nefer da ja dajem ideje ljudima koji znaju ove igrače bolje od mene. Kada budem imao jasnu ideju i o sistemu i igračima, pričaću o transferima. Paratići je tu, u dobrim smo rukama".

Hoće li Juve promeniti filozofiju?
"Došao sam ovde juče, za to je Ser Aleks Fergusonu bilo potrebno 20 godina".

Direktor Juventusa Fabio Paratići bio je kratak.
"Pregovori sa Čelsijem nisu trajali više od mesec dana. Imali smo jasne ideje od starta, ali morate da pokažete poštovanje prema treneru koji ima ugovor. Zahvaljujem se Čelsiju na dostupnosti i Marini Gravnoskaji koja je pokazala da je jedan od najboljih direktora u svetu fudbala", rekao je Paratići i dodao:
"Napravili smo izbor jer smo osetili da je hemija između kluba, trenera, igrača i navijača počeka da slabi. Naš izbor da promenimo Alegrija nije bio zbog rezultata niti stila fudbala".

Dosta se u medijima priča o mogućem dolasku Pola Pogbe i Adrijena Rabioa.
"Pogba je igrač Mančester Junajteda. Bio je ovde mnogo godina, odrastao je ovde i volim ga, ali on je igrač Mančestera. Mnogo klubova želi Rabioa. U priči smo, ne samo sa njim, nego imamo i druge mete na umu. Razgovaraćemo i sa Mauricijom i probati da nađemo najbolje mete za tim".

FOTO: Juventus Tviter, Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara