Povređeni, uvređeni, precrtani...

Vreme čitanja: 6min | pet. 08.03.19. | 18:40

Lista jedanaest igrača koji nisu u sastavu

Okupljanje fudbalske reprezentacije Srbije, a prevashodno sami čin objave spiska, sada po običaju nosi dozu misterije i intrige.

Izabrane vesti

Često u centru pažnje nisu imena sa spiska, već oni što nisu deo tima. A, razloga uvek ima na pretek. Mladen Krstajić je na današnjoj konferenciji za novinare govorio o Vladimiru Stojkoviću koji "nije golman za klupu", Luki Milivojeviću koji "nije spreman da igra za Srbiju", Matiji Nastasiću jer "neće da igra za Srbiju dok je Krstajić tu", pa čak i Marku Grujiću, zbog čijeg izostanka se takođe digla prašina. Dakle, problem srpske fudbalske selekcije dublji je od priča velike konkurencije, podmlađivanja ili zdravstvenih problema (Nemanja Matić i Ljubomir Fejsa lakše povređeni, ali na spisku). 

Selektor i njegovi saradnici, samim tim i fudbalska Srbija u ovom trenutku na terenu ne mogu da vide ceo jedan reprektabilan sastav koji iz ovih ili onih razloga, opravdano ili ne, neće biti prisutan za predstojeći kontrolni meč s Nemačkom (Volfzburg, 20. mart) i početak kvalifikacija za EURO 2020. Poput najboljih planetarnih selekcija i Srbija može da se pohvali da u rezervi ima solidnu bazu igrača. 

U sistemu 4-3-2-1 na golu je Vladimir Stojković. Uprkos zrelim igračkim godinama i dalje je najbolji srpski golman. Otkako je spuštena zavesa na neslavno izdanje u Rusiji Stojkovića nije bilo u timu, a u razgovoru za MOZZART Sport je otkrio da ga selektor dosad nije pozvao i pitao da li je golman za klupu ili ne. Stojković spremno čeka da pomogne Srbiji i nada se da će Krstajić ispuniti svoje obećanje iz septembra, kada je predočio da će Partizanov čuvar mreže biti tu za važne utakmice. 

Na desnom boku je Branislav Ivanović. Ražalovani kapiten Srbije se posle Mundijala nijednog trenutka nije zvanično oprostio od dresa s nacionalnim grbom, ali se može naslutiti zbog čega dosad nije bio pozivan. Poput Stojkovića, rekorder po broju nastupa za Srbiju igra u zavidnoj formi u opremi Zenita, skupio je svaki minut u ruskom prvenstvu i povratio je samopouzdanje. U velikoj anketi MOZZART Sporta Ivanović je takođe bio deo idealnih jedanaest po glasovima čitalaca i jedan od onih koji je najviše puta izabran

U srcu odbrane nalaze se Matija Nastasić i Nikola Maksimović. Centralnog defanzivca Šalkea u dresu Srbije nema punih godinu dana, još od prijateljske utakmice sa Nigerijom u predgrađu Londona. Uglavnom zbog povreda, mada je Nastasić kasnije otkrio da mu zdravstveni problemi nisu uskratili mesto u avionu za Rusiju, posle čega je poručio da neće igrati za Orlove sve dok je Mladen Krstajić na klupi... Situacija sa Nikolom Maksimovićem je prilično jasna. Uprkos tome što je za Napoli u Ligi Evrope igrao svih 90 minuta, selektor je rekao da je srpska delegacija bila na razgovoru s njim, kada im je predočeno da je za Maksimovićevo zdravlje najbolje da pauzu iskoristi za terapije kako bi zalečio povredu koja ga muči. U konkurenciji za štoperske pozicije mogu da se nađu i Vujadin Savić, Vukašin Jovanović i Jagoš Vuković...

Na levom boku je Duško Tošić. Odlični defanzivac takođe se nije pojavljivao u krugovima nacionalne selekcije još od kraja Svetskog prvenstva. Nije se povukao, ali je posle šampionata u Rusiji otvoreno govorio o nekim stvarima i jednostavno od tada ga nema na spisku. Kao alternativa može da se stavi Ivan Obradović. Fudbaler Anderlehta je bio na radaru sadašnjeg i prethodnog selektora, čak je bio i u kombinacijama tokom prijateljskih utakmica pred odlazak u Rusiju, ali se sa gubitkom klupskog izmenio i njegov reprezentativni status. U 2019. godini se sa promenom na klupi Anderlehta Obradović vratio u prvi tim briselskog velikana, mada ga to nije vratilo na spisak kandidata.

Triling na sredini čine Luka Milivojević, Marko Grujić i Nemanja Gudelj. Slučaj Luke Milivojevića izazvao je snažnu reakciju u fudbalskoj Srbiji i kapiten Kristal Palas dobio je podršku najvećeg dela javnosti. Ostao je dosledan svojim razmišljanjima i uverenjima, zbog čega i dalje nije spreman da se odazove pozivu. Pokušali su selektor Krstajić i ljudi iz Fudbalskoj saveza Srbije da izglade situaciju dolaskom u London, ali je Milivojević shvatio da ipak nije vreme za povratak, što je potvrđeno i na današnjoj konferenciji. O Milivojevićevim kvalitetima govore njegova izdanja u Kristal Palasu, gde je lider i neko čiji primer prate svi u klubu iz Londona. 

Nedugo pošto je od trenera Herte Pala Dardajija zaslužio ozbiljne pohvale, gde je upoređen s legendarnim Štefanom EfenbergomMarko Grujić je izostavljen sa liste kandidata za dres Srbije. Selektor Krstajić danas je govorio o vođenju Grujića u Rusiju i tome kako je odbio poziv mlade reprezentacije i samim tim izgubio pravo da bude u prvom timu, što je takođe izazvalo veliku polemiku u narodu. Kao treći igrač sredine terena je Nemanja Gudelj. Srpski globtroter ustalio se u prvom timu lisabonskog Sportinga, gde pruža sasvim pristojna izdanja, ali se njegov reprezentativni trag gubi nakon prijateljske utakmice sa Kinom u oktobru 2017. godine. Mnogi veruju zbog obaveza u Kini, gde je proveo godinu i po dana, ali ga među kandidatima nema ni sada, kada je u Portugaliji. Nemanja Radoja bi teoretski mogao da bude svrstan na ovu listu, ali on je u Selti izgubio svaki status zbog toga što ne želi da produži ugovor sa klubom, pa tako nije odigrao nijedan takmičarski meč ove sezone i samim tim ne može ni da se uzme u razmatranje.

Na krilima je, objektivno, konkurencija najslabija. Na desnom boku Miralem Sulejmani (može na obe strane) i(li) Lazar Marković, a na levom Danijel Aleksić. Ruku na srce, niko od njih trenutno  ne može da bude deo tima. Miralem Sulejmani je pre povrede koja će ga od terena odvojiti do kraja sezone bio prvo ime Jang Bojsa, jedan od najzaslužnijih za osvajanje šampionske krune i istorijski ulazak u Ligu šampiona, ali ga nije bilo u reprezentativnim planovima. Poslednji reprezentativni meč odigrao je još pre tri godine, u prijateljskom trijumfu nad Estonijom kod Radovana Ćurčića. Lazar Marković se izgubio kako mu je klupska karijera otišla u sunovrat. Nekadašnji biser Partizana i velika nada srpske nacionalne selekcije klupske zadatke uglavnom je obavljao po raznim pozajmicama, a zbog izgubljenog vremena u Liverpulu, te raznih povreda, sada u Fulamu radi na vraćanju u fudbalski život. Ne treba zaboraviti da ima 25 godina i da ima još vremena za njega, ali prvo mora da pronađe sredinu koja će mu pružiti sve ono što mu je nedostajalo prethodnih godina...

Danijel Aleksić igra vrlo dobro u Malatiji i sve češće mogu se videti njegove majstorije iz slobodnih udaraca. Tehnički dobro potkovan igrač, čak je dobio i glasove u našoj anketi, ali trenutno nije izvodljivo da bude na levom boku kada su tu mnogo bolja imena i igrači bliži A selekciji. Mada je prevashodno igrač koji igra u sredini i desno, u Malatiji se snalazio i na levom boku, pa je tako i zauzeo svoje mesto na listi baš tu. Jedan je od "all-round" igrača. Svakako neko na koga treba obratiti pažnju. 

Na kraju ostaje pozicija centarfora, a na njoj je miljenik zvezdaša - Milan Pavkov. Korpulentni momak iz Begeča igra sezonu iz snova, posle golova Liverpulu navijači su ga skovali u zvezde, a efektnim pogotkom u večitom derbiju i lepim golom protiv Mladosti u Lučanima naterao je mnoge da se zapitaju - da li je vreme za reprezentativni poziv? Bilo je nagoveštaja da će se to desiti u petak, ali nije. I selektor Mladen Krstajić je tu dao vrlo dobru i realnu ocenu - prvo da se ustali u startnih jedanaest Crvene zvezde, onda tek može da se razmišlja o reprezentaciji. Trenutno su Aleksandar Mitrović, Luka Jović i Aleksandar Prijović, bez obzira na njegovu odluku da karijeru nastavi u Al Itihadu, ispred konkurencije. A na vrhu iste je nesumnjivo Milan Pavkov

Kako vam se čini sastav i da li ovoj listi nedostaje još neko?

SRBIJA - 11 koji nisu na spisku

(4-3-2-1): Stojković – Ivanović, Nastasić, Maksimović, Tošić / Obradović – Milivojević, Gudelj, Grujić – Aleksić, Marković / Sulejmani – Pavkov.

FotoStar Sport


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeMladen KrstajićLuka MilivojevićBranislav IvanovićVladimir StojkovićMarko GrujićNikola MaksimovićDuško TošićMilan Pavkov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara