Nejmar i Behrami u duelu
Nejmar i Behrami u duelu

Pouka iz Švajcarske: Kako prebiti Nejmara...

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.06.18. | 16:52

I šta Švajcarci misle o Srbiji?

Srbija je svoje obavila i rezultatom, ali pre svega igrom naciji dala razloga za zadovoljstvo. Ono je doduše opalo istog dana, pošto je Švajcarska uspela da zaustavi Brazilce (1:1) što je rezultat koji bi mogao da znači da Orlovima ne igra ni bod protiv izabranika Vladimira Petkovića. A Švajcarci su svejedno uvereni da Srbi ni taj bod neće uzeti. Poštuju nas kao sledećeg rivala, ali nisu impresionirani onime što su videli u Samari.

Ipak, ima elemenata u našoj igri koji ih zabrinjavaju. Prekidi pre svega.
Aleksandar Kolarov ima neverovatnu levu nogu. Fantastičnim pobedničkim golom to je i dokazao. Ali nije samo on problem. Srbi su veoma opasni iz prekida. Sa Milenkovićem (195 centimetara), Matićem (194), Milinković Savićem (191), Mitrovićem (186), Ivanovićem (185) i Tošićem (185) imaju dovoljno igrača da zaprete glavom“, piše portal watson.ch.

Izabrane vesti

Ipak, isti izvor ocenjuje da Srbi nisu posebno opasni napred, štaviše, da su razočarali u organizaciji napada, a da pritom nisu koristili ni ono malo šansi koje su stvorili. Tu akcenat stavljaju na Aleksandra Mitrovića, podsećajući da je promašio dva zicera, ali primećuju i da se srpskog devetki donekle može progledati kroz prste s obzirom da je učestvovao u igri i mnogo radio za tim. Što sve ne menja njihovo uverenje da je igra Švajcarske tečnija i da će oni dominirati terenom u petak u Kaljiningradu.

Na Kolarovu i drugovima je da ih demantuju.

Sa druge strane, šta su Srbi mogli da vide u igri Švajcarske. Pre svega: kako zaustaviti Nejmara! A kako su to uradili? Batinama. Stefan Lihtštajner, Fabijan Šer i Valon Behrami, svi oni su zaradili žute kartone zbog startova nad igračem koja je Pari Sen Žermen platio 222.000.000 evra. Barem sinoć tu cenu Nejmar nije opravdao. Gruba igra Švajcarske – sudija je oprostio žuti i Granitu Džaki na samom početaku utakmcie – značajno je doprinela. Statistika kaže da je Nati napravio 19 faula od čega čak 10, iznad pola dakle, nad Nejmarom!

Poslednji igrač koji je na Mundijalu trpeo više udaraca bio je Alan Širer protiv Tunisa 1998. godine – 11 faulova je tada napravljeno nad njim. Niko posle toga nije na nepropisan način zaustavljen više od 10 puta na jednom meču.
Igramo fudbal na fundamentalno drugačiji način. Ja volim fizički kontakt, on finese i dribling. Poštujem ga kao fudbalera, ali nekad drami više no što bi zaista trebalo“, kaže Valon Behrami, jedan od junaka Švajcarske.

Bio je srce i pluća tima, dobio sve vazdušne duele protiv fizički slabijih Brazilaca, uzimao lopte i na zemlji... Paklen posao obavio je baš na Nejmarovoj markaciji.
Siguran sam da Nejmar nije nimalo uživao u igri protiv Behramija“, zadovoljan je golman Jan Zomer.

Na kraju je Švajcarce malo zabrinula manja Behramijeva povreda. Trpeo je dok je mogao, pa ga je selektor Petković izveo iz igre tek kada je u 70. minutu, nešto nakon što je zaradio taj žuti karton. Primicač je stradao, tek slede detaljni pregledi, ali se očekuje da će vezista rođen u Kosovskoj Mitrovici biti spreman za Orlove.

Treba dakle biti spreman za kontakt igru. Mada su i Švajcarski svesni da su protiv Brazila imali i malo sreće. Gotovo nestvarno zvuči podatak, ali na poslednje tri utakmice koje su Brazilci odigrali na svetskim prvenstvima (računajući i polufinalni debakl protiv Nemačke 2014. i potonji meč sa Holandijom u borbi za treće mesto) čak 10 od 13 šuteva koji su išli u okvir gola Selesaa završili su u mreži. Teško da će se takav trend nastaviti.

(FOTO: Action Images)


tagovi

reprezentacija Švajcarskefudbalska reprezentacija SrbijeValon BehramiNejmarRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara