Potpuni haos u Švedskoj: Četiri tima sa istim brojem poena na dva kola pred kraj, gol-razlika razdvaja ekipe

Vreme čitanja: 4min | pon. 21.10.19. | 09:14

U obračun se uključio čak i broj postignutih golova

Potpuno ludilo u Švedskoj! I odmah slobodno možemo da kažemo da ovo nismo videli apsolutno nikada pre. Na dva kola pred kraj prvenstva, doduše nepotpuna, prva četiri tima na tabeli imaju isti broj bodova i deli ih isključivo gol razlika. Da stvar bude još neverovatnija, prvoplasirani Hamarbi i drugoplasirani Malme su izjednačeni i po tom parametru, pa ih razdvaja veći broj postignutih golova, što definitivno ide na vodenicu tima iz švedske prestonice za koji inače nastupa i Nikola Đurđić.

Ljubitelje švedskog fudbala neće se ni najmanje začuditi kada bace pogled na tabelu. Alsvenskan ima dugu istoriju neizvesnih završnica i gotovo svim stanovnicima ove zemlje je još uvek u glavi 2012. godina kada je na snazi bila skoro identična situacija. Stanje pred poslednje kolo tada je bilo takvo da je Elfsborg imao 58 poena na prvom mestu, a pratio ga je Malme sa 56 na drugom. Sasvim blizu bili su i Heken, ali i AIK iz Stokholma, koji su otpali iz borbe za titulu samo rundu ranije.

Izabrane vesti

Jasno, Elfsborgu je pobeda garantovala titulu, a igrali su na domaćem terenu protiv potpuno rasterećenog Otvidaberga. Međutim, ona se nije desila, pa su navijači dobrih nekoliko minuta proveli u strepnji, gledajući i iščekujući rezultat iz Stokholma. Gosti su otkinuli bod i Malme nije smeo da pobedi.

Klub sa samog juga Švedske imao je dosta teži posao. Gostovao je AIK-u u Stokholmu i morao je da ide na tri boda. Uzimajući u obzir tradiciju i sve što uvek prati ovaj meč sa strane, znalo se da tim iz prestonice neće nimalo "labavo" ući u utakmicu. Umesto minimalnog trijumfa gosta, na semaforu je pisalo 2:0 za domaće i slavlje među navijačima Elfsborga moglo je da započne.

Zbog toga će biti izuzetno zanimljivo videti ko će se radovati nakon novog "švedskog maratona". Ovoga puta u trku su uključena četiri tima i svi imaju gotovo identičnu startnu poziciju. Razliku trenutno gledamo u gol-razlici, pošto su svi sakupili 59 poena. Tako je Hamarbi prvoplasirani sa "plus 33", a prati ga Malme koji takođe tima "plus 33", s tim da su zeleno-beli postigli daleko više golova od svetloplavih. Sastav iz Stokholma uspeo je da dođe do vrtoglavih 69 pogodaka (od čega je Nikola Đurđić postigao 11 i još uvek se nalazi u trci za najboljeg strelca takmičenja na četvrtom mestu), dok Malme ima čak 20 manje.

Na trećem mestu je Jurgorden, koji se nalazi u najboljoj poziciji, jer ima meč manje u odnosu na sve ostale. Bilo kako bilo, sa gol-razlikom od "plus 30" mogu biti sasvim zadovoljni, što nije slučaj sa AIK-om iz Stokholma koji ima svega "plus 24" na svom kontu i uz dobre partije u preostala dva kola moraće da se uzda i u brojne kikseve i kombinacije ostalih rivala.

Titulu od prošle sezone brani AIK, koji je takođe u prilično neizvesnoj završnici šampiona, uspeo da odbije nalet Norćepinga i da podigne novi trofej. Da li će doći do novog ostaje da vidimo, a mnogo toga zavisi od rasporeda. Generalno gledano, čini se da Hamarbi ima ubedljivo najlakši posao od svih ostalih.

Zeleno-beli u pretposlednjoj rundi igraju u gostima protiv Estersunda koji je obezbedio opstanak i može potpuno rasterećeno da uđe u ovaj meč. Tim koji je prethodne godine dobro namučio čak i Arsenal u Ligi Evrope nema čak ni iste obrise, pa se čini da je pred Đurđevićevom četom lak posao. Na veliko "finale" u Stokholm dolazi Heken, koji je Hamarbiju u prvom delu sezone zadao jedan od retkih poraza. Nema sumnje da bi revanš i podizanje trofeja izbrisalo sva loša sećanja na taj meč.

Malme će na prvom od dva ispita imati lavovski težak posao, pošto će igrati protiv direktnog konkurenta - AIK-a iz Stokholma. Za ovaj duel valja iskoristiti englesku krilaticu "pobedili ili odlazi", pošto bi se porazom i jedni, a i drugi najverovatnije oprostili od svake dalje borbe za titulu. Nerešen ishod bi ih i dalje držao u igri, mada u tom slučaju više ništa ne bi bilo u njihovim rukama. To se naročito odnosi na sastav iz prestonice. Bilo kako bilo, svetloplavi bi nakon megdana sa AIK-om imali prilično lak duel sa Erebrom u poslednjem kolu.

Ekipa sa "Frends Arene" će posle meča sa Malmeom dočekati Sundsval, kojem još uvek sve gori pod nogama. Na dva kola pred kraj, ovaj tim je još uvek u zoni ispadanja (doduše na mestu koje vodi u baraž), ali mu Eskilstuna i Falkenberg dišu za vratom sa samo jednim poenom iza.

Za kraj, tu je i trenutno glavni favorit za osvajanje trofeja, pre svega zbog činjenice da ima meč više u džepu od ostalih. Jurgorden će se večeras sastati sa Geteborgom, koji je do skora bio pretendent na visok plasman, ali je nakon toga naglo pao u formi i potpuno bez rezultatskog motiva dočekuje ekipu iz "bogatog dela Stokholma". Nakon toga, sledi "zicer" na domaćem terenu sa Erebrom, a u poslednjem kolu putuju na noge prošlogodišnjem vicešampionu, Norćepingu. Ruku na srce, do tada bi pitanje šampiona moglo da bude uveliko rešeno, ukoliko se neki ostali rezultati poklope.

Navijačima ova četiri kluba ne bismo bili u koži. Ipak, neutralnim posmatračima ne preostaje ništa drugo nego da uživaju. Epska borba može da počne...

ŠVEDSKA 1 - 28. KOLO

Petak
AFC Eskilstuna - Sundsval 1:0 (0:0)

Subota
Helsingborg - Heken 0:2 (0:1)
Estersund - Sirijus 2:0 (0:0)

Nedelja
Falkenberg - AIK Stokholm 1:5 (0:2)
Hamarbi - Malme 2:0 (1:0)
Norćeping - Kalmar 1:0 (0:0)

Ponedeljak
19.00: (5,40) Geteborg (3,70) Jurgorden (1,67)
19.00: (2,40) Erebro (3,40) Elfsborg (2,90)

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Mozzart Sport / Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara