Fudbaleri Partizana u Subotici, © Star sport
Fudbaleri Partizana u Subotici, © Star sport

Partizanu visi privilegija kasnijeg početka evropske sezone

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.06.20. | 11:20

Crno-beli zakomplikovali život porazom u Subotici

Sve se zakomplikovalo u jednom danu. Od skoro sigurnog drugog mesta na tabeli koje bi mu u dva scenarija garantovalo kasniji start u kvalifikacijama za Ligu Evrope, Partizan je došao u poziciju da – visi.

Porazom u Subotici (2:3) i pobedom Vojvodine nad Javorom (3:1), suzio se put crno-belih ka grupnoj fazi drugog po kvalitetu UEFA takmičenja i mogao bi da bude daleko teži nego što se očekivalo. Da umesto tri podrazumeva četiri eliminacione runde.

Izabrane vesti

Neuspeh u Subotici još nema konkretne posledice po crno-bele, ali bi mogao da se ispostavi fatalnim, zavisno od raspleta sezone na dva koloseka. Ono što je sigurno jeste da će tim Sava Miloševića igrati kvalifikacije za Ligu Evrope. Jedina je dilema kad će ih početi, što uopšte nije zanemarljiva stavka na prelazu između dva ciklusa.

Najbitnije za sve u Humskoj 1 je da i dalje drže sudbinu u svojim rukama i imaju opciju da sami sebi obezbede rundu manje tokom leta. Ukoliko odbrane pehar kupa izboriće povlasticu oličenu u kasnijem startu kvalifikacija za Ligu Evrope (13. avgusta). Položaj Srbije na UEFA pristupnoj listi za 2020/21 je takav da prvak igra kvalifikacije za Ligu šampiona (Crvena zvezda), a tri predstavnika ćemo imati u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Jedno mesto je rezervisano za pobednika kupa, i to od drugog kola, a preostala dva određuju se prema plasmanu u prvenstvu. Ako trofej opet završi na crno-beloj strani Topčiderskog brda onda je sve jasno. Za takav scenario potrebno je da Miloševićev tim u sredu savlada večitog rivala, a 24. juna boljeg iz drugog polufinalnoj para, Čukarički – Vojvodina. I onda je siguran.

Druga opcija je malo komplikovanija. Pod uslovom da ih u sredu izbaci Crvena zvezda onda bi ljudi u Partizanu morali da navijaju za večitog rivala u finalu kupa, jer bi samo pod uslovom da crveno-beli osvoje duplu krunu privilegija kasnijeg početka naredne takmičarske sezone „prešla“ na drugoplasirani tim Superlige. A to je u ovom trenutku Partizan.

U ovom trenutku, mada ne i sigurno. Poraz tokom subotnjeg popodneva znači da se Vojvodina primakla Parnom valjku na samo dva boda zaostakta. Do kraja prvenstva Novosađani gostuju Inđiji i čekaju baš Miloševićev sastav u završnom kolu, dok Partizan ima još okršaj sa Čukaričkim pred svojom publikom i gostovanje na „Karađorđu“. Suštinski, mora da odbrani „kotu dva“ ako misli da poveća šanse za kasniji početak evropske sezone.

U svakoj drugoj opciji, gubi povlasticu kasnijeg početka naredne evropske sezone. To pod uslovom da takmičenje u kupu završi u sredu, a Crvena zvezda ne osvoji duplu krunu, ili da Čukarički ili Vojvodina trijumfuju nad bilo kojim od večitih rivala 24. juna.

Pritom je značajna i dinamika odigravanja utakmica. Primera radi, poslednje kolo prvenstva, u kom Partizan gostuje u Novom Sadu, na programu je 20. juna, četiri dana pre finala kupa. Desi li se, na primer, da Beograđani skliznu na treće mesto na tabeli (dovoljno da Vojvodina dobije obe preostale ligaške utakmice), a ne osvoje trofej masovnijeg takmičenja, kvalifikacije za narednu sezonu počeće već 4. avgusta. Od prvog kola.

Kakav bi to tek onda bio udarac za crno-bele. Em bi imali protivnika više, em bi postojala mogućnost da ih žreb odvede u nedođiju poput Kazahstana ili Jermenije, em ne bi mogli valjano da odrade primpremni ciklus.

Mnogo kombinacija – malo vremena za rešavanje.


tagovi

FK Partizankvalifikacije za Ligu Evrope

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara