(©AFP)
(©AFP)

Galijani pokrenuo zanimljivu debatu: Hajmo kao Južnoamerikanci, od februara do decembra

Vreme čitanja: 2min | pet. 10.04.20. | 10:29

“Svet će biti malo siromašniji, a fudbal će eksplodirati ako se ne igra”, dodaje dugogodišnji prvi operativac Milan u intervjuu za Gazetu delo Sport

Kraj sezona pod velikim znakom pitanja, još neizvesnija sama budućnost fudbala. Adrijano Galijani, sada predsednik Monce, a nekada ugledni operativac Milana, tvrdi da ovde nije reč o solidarnosti, već o novoj realnosti.
Fudbal će biti malo siromašniji, jer će svet biti malo siromašniji. Biće privremenog pada, kao i u svim drugim sverama. Cela Evropa i ceo svet su u problem, neće sigurno ni fudbal moći da nastavi kao do sada”, kaže Galijani u intervjuu za Gazetu delo Sport u kojem je govorio o borbi sa pandemijom korona virusa.

Posebno je istakao da fudbal jednostavno ne može da stane, jer bi to značilo i da će umreti.
Ne možemo da ne nastavimo, samo treba da gledamo da nastavimo u bezbednim uslovima. Ne razumem zato ovo insistiranje da se što pre vratimo na teren i sledeću sezonu počnemo već u septembru, kad ne znamo ni da li će pandemija do tada stati. U ovom trenutku ne možemo da znamo. Vlada će, na osnovu naučnih podataka, diktirati buduća vremena i tako bismo mogli da dođemo u situaciju da se različita prvenstva završavaju u različito vreme. Nemačka bi mogla da počne ranije, a i Italija je, kad pričamo o vrhuncu epidemije, ispred Engleske. A treba svi da završimo u isto vreme”.

Izabrane vesti

Kad kaže treba, Galijani misli – mora.
Bez povratka na teren Serija će izgubiti barem 600.000.000 evra, ne računam tu prihode od evropskih kupova. Fudbal će, ako se sezone ne završe, eksplodirati”, upozorava Galijani.

Tu kontradiktornost između “mora da se igra” i “mora da se igra u bezbednim uslovimaGalijani vidi samo kao usputnu prepreku, jer smatra da moramo da razmišljamo van šablona.
Predlažem, za to imamo vremena, da na dve godine igramo kao Južnoamerikanci, prvenstva u kalendarskoj godini. Da sezona 2020/2021 počne u februaru 2021. Isto i u 2022. godini. Onda možda možemo da se vratimo na staro, ali ja sam prilično uveren da bismo za dve godine zaključili da je to dobro rešenje. U julu i avgustu bismo igrali uveče, imali bi fudbal rasprostranjen na više meseci. Odmah se setim nekim januarskih Kup utakmica, posebno na severu”, na glas razmišlja iskusni vuk uveravajući da bi južnoamerički model doneo više publike na stadionima.

Naravno, ima tu drugih problema, kad bi se recimo igrale kvalifikacije za evropska takmičenja? O tome Galijani još ne razmišlja, ali ističe da bar reprezentativna takmičenja za naredni period nisu problem.
Sversko prvenstvo je već pomereno za kraj 2022, uradite isto i sa Evropskom prvenstvom i Kopa Amerikom 2021. A čak Euro možemo da održimo i na leto, da prekinemo prvenstva. Sigurno je samo da moramo da se vratimo, inače će fudbal da eksplodira”, ponavlja Galijani.

(Foto: ©AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara