Odbrana gola - nemoguća misija! Srbija drhtala da sačuva pobedu nad Luksemburgom

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.11.19. | 22:38

Mitrović i Radonjić pogađali kao u Luksemburgu - 3:2

Može li pobeda bez primljenog gola? Ne može! Srbija je upisala tri boda u duelu sa Luksemburgom u pretposlednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ali je nastavila niz da joj se na svakoj, baš svakoj utakmici u ovom ciklusu mreža zatresla bar jednom - 3:2 (2:0). Ovog puta, nasred Marakane, čak dva puta od rivala koji je trebalo da posluži kao zagrevanje za Ukrajinu u nedelju. Loše, baš loše...

Ponovo je bilo napeto, kao u Luksemburgu. Posle prvog primljenog gola, igra Srbije, koja ni do tada uglavnom nije bila naročito dobra, potpuno se prosula. Rival se okuražio i krenuo po izjednačenje, nije odustajao ni kod 3:1, ponovo je došao nadomak egala i napadao, pokušavao, mučio Orlove, kojima je nova blamaža visila nad glavama.

Izabrane vesti

Ispostavilo se, ipak, kao u utakmici odigranoj u septembru, da je Nemanja Radonjić obezbedio pobedu i tri boda Srbiji. Luksemburg mu, izgleda, baš leži... Isto kao i Aleksandru Mitroviću, koji je, takođe kao u prethodnom meču, bio dvostruki strelac.

Ako je ovo bila igra u pretposlednjoj utakmici pred martovski baraž sa Norveškom u Oslu, onda malo čime selektor Tumbaković može da bude zadovoljan. Možda jedino formom Mitrovića i ničim više. A, vremena i nekih novih prilika za uigravanje više nema. Još meč sa Ukrajinom i razlaz do marta.

I na ovom meču je Ljubiša Tumbaković odlučio da promeša karte. Odbrana je dobila još jedno novo lice, sa Nikolom Maksimovićem na mestu štopera, a Nikolom Milenkovićem na poziciji desnog beka, što je povremeno igrao u Fiorentini. A, u veznom redu za kreaciju su bili zaduženi i Tadić, Milinković-Savić i Ljajić. Trojica ofanzivnih vezista na malom prostoru.

Bila je to potpuno napadačka postavka, pogotovo po načinu kako su igrači stali na teren od početka meča, sa samo štoperima na svojoj polovini. I tako su i krenuli u utakmicu, obrušivši se na rivala.

Prvih 20 minuta bio je i najbolji deo utakmice. Srbija je nizala šansu za šansom, a Aleksandar Mitrović je samo u tom delu utakmice mogao da prepolovi svoj golgeterski zaostatak za rekorderom reprezentacije Stjepanom Bobekom. Ipak, u 11. minutu iskoristio je prvi špic Orlova sjajan centaršut Dušana Tadića i doveo Srbiju do vođstva od 1:0.


SRBIJA - LUKSEMBURG 3:2
/Mitrović 11, 43, Radonjić 70 - Rodrigeš 54, Turpel 75/

Stadion: "Rajko Mitić", Beograd
Gledalaca: 500
Sudija: Serdar Gozibijik (Holandija)

SRBIJA (4-2-3-1): Dmitrović - Maksimović Nikola, Milenković, Kolarov, Mladenović - Milivojević, Maksimović Nemanja - Milinković-Savić (od 62. minuta Radonjić), Tadić, Ljajić (od 78. minuta Đuričić) - Mitrović. Klupa: Rajković, Rockov, Miletić, Spajić, Radonjić, Gudelj, Milunović, Gaćinović, Lukić, Đuričić, Despotović. Trener: Ljubiša Tumbaković.
LUKSEMBURG (3-4-3): Moris - Šano, Žerson, Hal - Jans, Filips (od 46. minuta Skenderović), Til Olivije (od 62. minuta Turpel), Karlson - Til Vinsent (od 78. minuta Sinani), Rodrigeš, de Vil. Klupa: Šon, Kabral, Malget, Selimović, Martins, Da Mota, Bensi, Sinani, Boner, Skenderović, Turpel, Joakim. Trener: Luk Holc.


I od nekog 25. minuta - uspavanka. I Luksemburg se oslobodio, pomerio linije ka centru, udaljio srpske fudbalere od svog gola. Imao je i poneki pokušaj da zapreti... Veliki posed lopte, mnogo pasova, ali malo toga učinjenog ispred gola rivala bio je saldo Orlova u tom periodu meča. I taj pomalo dosadni deo utakmice presekao je ponovo - a ko će drugi - Aleksandar Mitrović bombom sa skoro 20 metara, koja se zarila pod prečku - 2:0. I kota 33 za udarnu iglu srpskog tima. Njegovih deset golova na poslednjih šest utakmica!

Drugo poluvreme potpuno je poništilo i ono što je valjalo do tada. Dva primljena gola od Luksemburga nasred Marakane, serije grešaka, ispadanja na sredini terena, otvoreni koridori u odbrani za brzonoge goste... Samo je još, za kompletno očajan utisak celih kvalifikacija, nedostajalo da se primi i treći pogodak, da se remijem pokloni Portugaliji još večeras karta za Evropsko prvenstvo.

Ostalo je još 90 minuta kvalifikacija i još do nedelje da tinja nada Orlova. Međutim, pitanje je ima li ikakvog rezona nadati se da ovaj skromni Luksemburg može da ukoči šampiona Evrope Portugaliju. Ali i ima li uopšte smisla za tu nadu, jer kada se sve sabere, Srbija po svemu prikazanom u ovih sedam utakmica zaista nije među dva najbolja tima u grupi.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020 – 8. kolo

Grupa B

Srbija – Luksemburg 3:2 (2:0)
/Mitrović 11, 43, Radonjić 70 – Rodrigez 54, Turpel 75/

Portugalija – Litvanija 6:0 (2:0)
/Ronaldon 7 penal, 22, 65, Pici 52, Pasijensija 56, Silva 63/

FotoStar Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara