""
""

Od ovoga zastaje dah! TOP deset preokreta u istoriji evropskog fudbala (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pet. 11.04.14. | 21:16

Valensija je napravila čudo protiv Bazela, ali bilo je i većih podviga

Slepi miševi su odigrali ludo i napravili pravo čudo. Eliminacijom Bazela u četvrtfinalu Lige Evrope (poraz 0:3 u prvom meču, pobeda posle produžetaka na Mestaji 5:0), Valensija je pokazala koliko je fudbal nepredvidiva igra i da, što bi rekli Englezi, nije gotovo dok debela žena ne zapeva.

Podvig Španaca samo je jedan u nizu fantastičnih dostignuća otkako se lopta zakotrljala i mada je uvek nezahvalno praviti liste, posebno izdvojiti koji je događaj na njenom vrhu, na ovom mestu prisetićemo se  nekih od najvećih obrta u istoriji evropskih kupova.

Izabrane vesti

Bez rangiranja. Jedino merilo bilo je da događaje poređamo hronološki. A bilo je takvih da vam dah zastane.

REAL MADRID – DERBI KAUNTI (5:1, Kup šampiona, 1975, drugo kolo)
Reputacija šestostrukog prvaka Evrope u to vreme i nadmeni stav kojim su otputovali na Ostrvo vratili su se kao bumerang fudbalerima Real Madrida, jer su Engleskoj pretrpeli debakl – 1:4. Dve sedmice kasnije malo ko je verovao u preokret. Čak i kad je Huan Roberto Martinez postigao gol u 3. minutu, jer je na poluvremenu bilo samo 1:0. A onda još jedan njegov pogodak, zatim Santiljana i Piri, uz utešni gol Čarlsa Džordža značili su da meč ide u produžetke u kojem je Karlos Alonso Goznales Santiljana pogodio u 99. minutu i odveo kraljevski klub na megdan Bajernu (gle koincidencije), kasnijeg osvajača trofeja.

BARSELONA – MEC (1:4, Kup pobednika kupova, 1984)
Sa današnje tačke gledišta deluje nezamislivo, čak je i u to vreme Barsa bila strah i trepleverkuliverpool miet u Evropi, sa Šusterom i Karaskom u ekipi. Još je kvalitet potvrdila u Francuskoj (4:2), preostalo joj je da u revanšu rutinski privede posao kraj. Umesto slavlja, Kamp Nou je zanemeo, iako se prvi radovao golu Karaska. Junak Meca bio je napadač poreklom iz Slovenije,Toni Kurboš, strelac čak tri gola.

PARTIZAN – KPR (4:0, Kup UEFA, 1984, šesnaestina finala)
Na ovoj listi ima mesta i za jedan srpski tim. Na klupi crno-belih tad je sedeo legendarni Nenad Bjeković, a čak i on, kao večiti optimista, teško da je verovao da će posle 2:6 u Londonu Parni valjak pronaći stazu do narednog kola. Verovalo jemidlsborough  zato 50.000 ljudi koliko se okupilo na stadionu u Humskoj, pošto je Partizan golovima Mancea, Kaličanina, Ješića i Živkovića izrastao u herojsku ekipu i naterao uglednu TV stanicu Eurosport da ovu utakmicu uvrsti na 70. mesto liste 100 najboljih mečeva u istoriji fudbala.

LEVERKUZEN – ESPANJOL (3:0, UEFA kup 1988, finale)
Nemcima je ukorenjeno u naravi da nikad ne odustaju. Taj princip pokazao se savršeno tačnim na primeru Leverkuzena koji je osvojio UEFA kup 1988, iako je gledao kako mu Espanjol, predvođen Havijerom Klementeom, maltene odnosi pehar u Barselonu. Katalonci su slavili u prvom finalnom meču 3:0, držali se do 57. minuta na stadionu Urlih Haberland, međutim, Leverkuzen je uraganom poništio prednost gostiju, izborio produžetke i u penal-seriji slavio 3:2.

VERDER – ANDERLEHT (5:3, Liga šampiona, 1993, grupna faza)
Pet golova za 23 minuta! Ej, pet golova... Pa, to mogu samo Nemci. Nema veze što su primili tri komada u periodu od 16. do 33, nema veze ni što je bila ciča zima, Oto Rehagel je naredio juriš i taktika mu se isplatila u drugom poluvremenu. Vinton Rufer je poveo i zaključao veliki preokret kojim se i danas na Vezeru diče.


MANČESTER JUNAJTED – BAJERN (2:1, Liga šampiona, 1999, finale)
Navijači Bajerna u transu slave, Lotar Mateus na klupi jedva čeka da sudija odsvira kraj, Aleks Ferguson nervozno baca pogled na časovnik. Ostalo je još dva minuta. Dovoljno za đavolski preokret. Tedi Šeringem je izbrisao vođstvo Bavaraca, a Ole Gunar Solskjer, ta večita zlatna rezerva Mančestera, preokrenuo rezultat na Kamp Nou i taj čudesni obrt - zato što se desio u urnebesnoj završnici (oba gola pala u nadoknadi) - pamti kao jedan od najvećih u istoriji.

Huan Karlos Valeron slavi gol protiv MilanaDEPORTIVO LA KORUNJA – MILAN (4:0, Liga šampiona 2004,  četvrtfinale)
U poređenju sa današnjim, Milan je u sezoni 2003/04 bio „jak kao crna zemlja“. Dida na golu, Nesta i Maldini kao dve stene ispred njega, Pirlo, Sedorf, Kaka kao majstori na sredini terena i „ubica“ Ševčenko u špicu. I ubedljivih 4:1 na San Siru. Činilo se da će put u Galiciju biti izlet, ali momci Havijera Irurete igrali su kao u transu i golovima Pandijanija, Valerona, Lukea i Frana doslovce prezgazili Italijane za plasman u istorijsko polufinale.

Jirži Dudek brani penal ŠevčenkuLIVERPUL - MILAN (3:3, penalima 3:2, Liga šampiona, 2005, finale)
Opet taj Milan. Još jači nego lane, sa Krespom u napadu. Ples na travi Ataturk stadiona u prvom poluvremenu, poezija fudbala i navodno slavlje u svlačionici po isteku 45 minuta. Kažu da je pesma iz susedne prostorije razljitila Stivena Džerarda, kapiten je komandovao preokret, pa je posle gola glavom usledio hitac Šmicera, te odbitak Alonsa i za šest minuta Crveni iz izborili produžetke. U njima magična odbrana Dudeka i penal serija u kojoj su Rosoneri promašili čak tri puta, a Liverpul postao prvak Evrope.

MIDLSBRO – STEAUA (4:2, UEFA kup, 2006)
Tih dana jedan Italijan bio je asplutni heroj Riversajda. Ime mu je Masimo Makarone. Najpre je u poslednjem minutu četvrtfinalnog revanša sa Bazelom pogodio za 4:3 i prolaz dalje, a na narednoj stepenici uspeo na isti takav način da rastuži navijače Steaue, čiji tim je imao 1:0 iz prvog susreta i posle 24 minuta u Engleskoj vodio 2:0, ali su Makarone, Viduka i Rigot vodili domaćina do velikog slavlja.

FULAM – JUVENTUS (4:1, Liga Evrope, 2010, osmina finala)
Susret jeste novijeg datuma, ali bi trebalo da se pokazuje svim ekipama koje jure zaostatak iz prvog meča. Fulam je izgubio u Torinu 1:3, upao u još veći problem jer je već u 2. minutu duela na Krejven kotidžu Trezege doneo crno-belima ubedljivu prednost. Čak se i posle prvog dela činilo da su Italijani na bezbednoj udaljenosti, iako je domaćin preokrenuo golovima Zamore i Gere, ali je onda Mađar pogodio iz penala, a Dempsi osam minuta pre kraja odveo Kolibaše u narednu rundu. Kasnije su stigli do finala, gde ih je zaustavio Atletiko Madrid.


 (FOTO: Action images)


tagovi

ŠpanijaSerija AReal MadridPrimeraPremijer ligaNemackaMilanMančester JunajtedLiverpulJuventusEvropaEngleskaItalijaFulamBajern MinhenBajer Leverkuzen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara