OCENE – ZVEZDA: Od Degeneka boljeg teško da će naći! Životinjski refleksi Borjana i čarobnjaštvo Marina

Vreme čitanja: 5min | sre. 21.08.19. | 23:27

Više nego dovoljno i od Gobeljića, od Ivanića premalo

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Berna)

MILAN BORJAN 8 –  Drugačije to ne može da se opiše, tek kada izbliza vidite kakve lopte je u stanju da odbrani reprezentativac Kanade shvatite da ima životinjski refleks. Kada su svi videli loptu u mreži njegove rukavice su se pojavljivale iz trave i činile čuda. Držao je Zvezdu  prebijenu uz konopce na nogama. Kao mnogo puta u dosadašnjoj karijeri. Bio bi greh da je njegova jedina greška kažnjena golom. Sačuvao ga je Gobeljić.

Izabrane vesti

MARKO GOBELJIĆ 7,5 – Asistencija kod gola Garsije, potom i vađenje lopte koju su navijači Jang Bojsa već videli u mreži. Od Zvezdinog desnog beka – više nego dovoljno. Ima u njemu energije i motorike da parira brzanjcima poput Asalea i Ngamelua.  Sada se već može reći da će biti jako bitna karika u revanšu – ako ne i najbitnija. Izdanjem od večeras zaslužio je poverenje kompletne crveno-bele populacije.

RADOVAN PANKOV 6,5 – Baš je krvario i patio tokom švajcarskog uragana. Ne zbog krila, koliko zbog Nsamea koji je delovao kao supermen na terenu. Sve je razgrtao, sve je nosio u zubima. Međutim, Zvezdin štoper je dočekao prvu očišćenu loptu, koja ga je okuružila da dobije na samopouzdanju. I da u seriji čisti opasnost pred Borjanovim golom. Više nego korektna partija, pokazao je da je satkan od materijala bunta. Nije posustao, nego je postao jači.

MILOŠ DEGENEK 8 – Sve nagoveštava da je reprezentativac Australije endemska biljka. Grb na dresu i crveno-beli dres već dva leta čine da igra najbolji fudbal u životu. Za hrabrost koju je pokazao nagrađen je reprizom Salcburga i golom koji će se dugo pamtiti. Ali to je samo deo njegove savršene partije. Miran, racional, sposoban da telom napravi defanzivnu varku i oslobodi se zverskih ofanzivnih igrača kakve ima Jang Bojsa. Možda je vreme da odgovorni iz Ljutice Bogdana već sada otkupe njegov ugovor. Na tržištu boljeg neće naći. Potpisujemo!

MILAN RODIĆ 7 – Izašao je na stadion Jang Bojsa sa federima u nogama. Možda nikada neće biti najbolji fudbaler Crvene zvezde, ali u nekim segmentima najznačajniji svakako hoće. Bio je ozbiljan faktor stabilnosti kada su švajcarska krila počela da šire krila. Sve što je uradio na ovoj utakmici bila je premija, jer su po njegovoj strani delovali Lotomba i Asale. Perfektnim postavljenjem uspeo je da kompenzuje njihovu brzinu. Jednom prilikom je pokojni Vujadin Boškov za Slavišu Jokanovića rekao da je nepobediv u skok igri. Slično možemo da kažemo i za Rodića.

HORHE KANJAS 7 – Kada su u uvodnoj fazi meča igrači Crvene zvezde tumarali terenom stadiona Švajcarske, morala je da proradi mediteranska krv. Rast partije španskog veziste direktno je za posledicu imao podizanje Crvene zvezde u Bernu. Svaki danom je sve bolji i “namazaniji“. Iako su igrači Jang Bojsa želeli da ubitačnim trčanjem i tempom samelju srpskog šampiona, Kanjas se nije dao. Uradio je ono što treneri najviše vole – nevidljivi posao. Trčanja, guranje, laktovi, stvaranje gužve, prisutnost kod ničijih lopti.

MIRKO IVANIĆ 5,5 – Negde se izgubila tehnička potkovanost bivšeg kapitena Vojvodine. Ili bolje rečeno – nije ga bilo nigde. Silom prilika prebačen na poziciju “osmice“ Mirko Ivanić je morao i mnogo, mnogo bolje. Da ovo neće biti njegovo veče bilo je jasno posle prvog dodira kada je dobio “ukor razrednog sterešine“ (čitaj: trenera Vladana Milojevića). Čudno je da ovaj mirni momak ništa nije naučio iz nekih pređašnjih izdanja.

ALEKSA VUKANOVIĆ do 85. minuta 6 – Malo toga je konkretnog u napadu uradillo drugo Zvezdiino krilo. Opet je kao u Kopenhagenu u odsudnim trenucima birao loša rešenja. Prelazna ocena ide zbog toga što je vrlo temmeljno i uredno ispunjavao defanzivne zadatake.

MARKO MARIN 8 – On je fudbaler sa radnom knjižicom u Crvenoj zvezdi, ali nekadašnji reprezentativac Nemačke povremeno se bavim čarobnjaštvom. To mu je zanat kojim raspaljuje navijače Crvene zvezde i u mornarski čvor vezuje po četvoricu rivala na malom prostoru. Koliko je samo poteza iz kategorije Lige šampiona izveo  Zvezdin kreator igre – ne zna im se broja. Isključio  ga je iz igre Ebišer 20 minuta, a onda je počeo šou. Driblinzi na malom prostoru, školaska odlaganja, perfektna odigravanja. Još da je bio odlučniji u onoj šansi...

MATEO GARSIJA do 55. minuta 7,5 – Svakog trenutka su bile vidljive dve stvari. Da mu je duša, tokom utakmice visokog tempa, u nosu, kao posledica nedostatka takmičarskog ritma. Drugo i bitnije: biće pojačanje, i to ne samo zbog toga što je debi u Zvezdinom dresu ukrasio milionskim golom. Fudbalski je dalekovid, što se videlo prilikom lopte koju je ostavio Marinu. Oseća prostor, ima potrebnu brzinu, kuražnost da proba i preuzme odgovornost. Za početak ne da je puna kapa, nego i kipti iz iste. 

RIČMOND BOAĆI do 76. minuta 5,5  - Krvario je i izgarao kao nikad u Evropi. Želeo je da se muški pobije kako bi olakšao muke saigrače na drugoj strani terena. Dobro se i školski kretao, odavao utisak čoveka koji je spreman da ga na nosilima sa terena. Međutim, pregoreo je u situaciji koja je prethodila penalu za Jang Bojs. Imao je svetlosnu godinu vremena da sruši Ngamalea pre nego što je ovaj u punom sprintu ušao u šesnesterac. Ozbiljna greška za ovaj nivo fudbala.

IZMENE

ŽANDER od 55. minuta 7 – Ušao kako bi umirio hitrog Lotomba. Dugim nogama je osvojio mnogo lopti. Oadradio posao, ponekad i sa bespotrebnom nonšalancijom.

TOMANE od 76. minuta – Imao je par vrlo upečatljivih poteza. Zna da zadrži loptu i traži dubinu.

NJEGOŠ PETROVIĆ od 85. minuta – Malo vremena za konkretan učinak.

TRENER

VLADAN MILOJEVIĆ 7 – Zvezda je dobila, ono što je tražila. Pozitivan remi. Verovatno bi 24, ili 12 sati pre prvog sudijskog zvižduka trener crveno-belih potpisao ovakav ishod. Sa iznuđenim izgledom veznog reda, bez Dušana Jovančića, srpski šampion je imao mnogo pukotina u igri. Moraće crveno-beli u revanšu kako znaju i umeju bolje da “skriju“ brzinu Jang Bojsa. Sve ostalo kao mnogo puta kada je reč o Vladanu Milojeviću – za pohvalu. Crvena zvezda je više nego konkurentan tim. Ove noći u Bernu je pokazala još jednu referencu, da može da odigra utakmicu najvišeg evopskog tempa. To je sve zasluga čoveka koji od 2017. godine postavlja standarde u Ljutice Bogdana. Za revanš će imati više opcija i više mogućnosti da se istakne.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara