Bartlomej Drongovski
Bartlomej Drongovski

Nisu specijalni efekti, to je Bartlomej Drongovski (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 16.04.19. | 10:58

Novi rekorder Serije A

Ima ta scena u kultnom kinematografskom ostvarenju, kad agent Smit puca na Kijanu Rivsa, a ovaj je već toliko provalio Matriks da više ne mora ni da izbegava metke, nego samo postavi ruku i sve ih zaustavi. E pa u očima Atalantinih igrača, tako je u Bergamu izgledao Empolijev golman Bartlomej Drongovski, koji se upisao u istorijske almanahe time što je oborio rekord Serije A sa neverovatnih 17 odbrana u jednom meču!

Pre no što nastavimo dalje, odmah da kažemo: da, znamo da se piše Dragovski, ali kao u slučaju Kšištofa Pjonteka (Piatek) kod Poljaka se ovo “a“ nekad da se čita i kao “on“, pa dolazimo do izgovora DrONgovski. Verujte na reč.

Izabrane vesti

To je doduše sad manje bitno. Bitno je da je Drongovski ponovo skrenuo pažnju na sebe, iako je fudbalski svet već počeo da ga zaboravlja.

On je naime još u sezoni 2014/2015 zadužio zvanje najboljeg golmana poljske Ekstraklase, pa ga je Fjorentina dovela u Seriju A na leto 2016. kada je za njega Jagjeloniji platila 2.500.000 evra. Međutim, u prvoj sezoni u Firenci Drongovski se nije snašao. Bio je tek treći izbor na golu, iza Ćiprijana Tatarušanua i Luke Lezerinija, kasnije u toku te sezone je stigao i Marko Sportijelo i Poljak je pao još niže. I da sve bude gore povreda kolena, pa je Drongovski u prvoj sezoni u Seriji A odigrao samo 90 minuta u poslednjem kolu protiv Peskare. Primio je dva gola.

Sledeća sezona bila je nešto uspešnija, mada je Sportijelo bio prvi golman Atalante. Drongovski je sakupio dve cele utakmice u kupu, odigrao još tri meča u prvenstvu, primio je 11 golova.

A kad je jesenans Fjorentina iskeširala 7.000.000 evra kako bi iz Tuluza dovela Albana Lafona i učinila ga odmah prvim izborom među stativama shvatio je Drongovski šta mu je činiti. Posle tri utakmice u prvom delu sezone – tu računajući i onu protiv Udinezea, prvu u Seriji A na kojoj nije primio gol – Poljak je prihvatio poziv da ode na pozajmicu u komšijski klub iz Toskane.

Pitanje je samo da li je tu kraj njegovih muka. Empoli je u zoni ispadanja i ako bude potonuo u Seriju B sigurno će Drongovski morati opet pakovati kofere. Posle izdanja u Bergamu svi su shvatili da nije golman za klupu. U Firenci možda samo na njoj bude mesta? Ugovor sa Violom traje do 2021.

(FOTO: Reuters)


tagovi

Bartlomej Drongovski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara