Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Nervoza dostiže vrhunac u Belgiji, Gent visi za plej-of i spas traži kod lidera

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.03.24. | 13:39

Union Sen Žiloaz dočekuje Bafalose u 29. kolu Župiler Pro lige

Nervoza dostiže vrhunac u Belgiji. Igra se pretposlednje 29. kolo osnovnog dela sezone u Župiler Pro ligi, a više od pola lige čeka da vidi u kojem će doigravanju da završi. Vodeći Union Sen Žiloaz je već obezbedio mesto u Ligi Evrope pošto je osigurao lidersku poziciju u ligaškom delu prvenstva, a u šampionskom plej-ofu su sigurni još Anderleht i Antverpen, i preostale su još tri mesta za koja konkuriše pet timova. Sint Trojden je učesnik plej-ofa za evropsku kartu, a Molenbek, Epen i Kortrajk će da igraju u plej-autu.

U nedelju se u 29. kolu sukobljavaju Union Sen Žiloaz i Gent, a meč samo po imenima zvuči kao derbi runde jer kada se pogleda tabela, čini se da je domaćin apsolutni favorit. USG ima 25 bodova više i u mnogo boljoj je formi. Poslednji put je izgubio prvenstvenu utakmicu u sedmom kolu. S druge strane, Bafalosi su uspeli da pobede samo u jednoj od poslednjih 11 takmičarskih utakmica i moglo bi da se konstatuje da su u dubokoj krizi.

Izabrane vesti

Union je prevodnik Pro lige i Anderleht mu je jedini ozbiljan konkurent, jer čak i Klub Briž na trećem mestu već ima 20 bodova manje. Međutim, pošto će se bodovi prepoloviti posle ligaškog dela sezone, izabranici Aleksandera Blesina bi trebalo da nastave pobedničkim putem. Pobeda protiv tima iz Genta je zato obavezna.

18.30: (1,75) Union Sen Žiloaz (3,60) Gent (4,90)

Sen Žiloaz bi trebalo da uđe u predstojeću utakmicu izuzetno samouvereno, pošto je izgubio samo jednu ligašku utakmicu na svom stadionu. Od preostalih 13 duela kod kuće, Union je slavio u 11 i izgubio je samo sedam poena kod kuće. Jedini poraz na svom terenu dogodio se u sedmom kolu protiv Genka.

Jedan od ključnih asova domaćih je Kameron Puertas, španski državljanin rođen u Švajcarskoj. Tamo je takođe naučio da igra fudbal i tek je sa 23 godine napustio svoju domovinu. Vezista se dosta razvio među žuto-plavima, i sa 19 asistencija u svim takmičenjima, čak je i najbolji dodavač u prvih 10 liga na svetu.

Kada su u pitanju pogoci, istakao se napadač Mohameda Amura. Alžirski centarfor je u vrhunskoj formi ove sezone i već je postigao 21 gol. U belgijskoj ligi, napadač je drugi najefikasniji sa 17 pogodaka, i do sada ga je nadmašio samo Kevin Denki iz Serkl Briža sa 22.

Sa 82 postignuta gola u 44 takmičarske utakmice ove sezone, napad domaće ekipe je veoma efikasan. Pored toga, tim Aleksandera Blesina je samo šest puta završavao duele bez datog gola ove sezone i tako je u 86% utakmica pronašao put do protivničke mreže. Na nacionalnom nivou stopa je čak 94%. Ujedno, odbrambena linija domaće ekipe još ima prostora za napredak, jer USG je primio samo 47 golova u 44 takmičarske borbe.

Gent je trenutno na sedmom mestu u Župiler Pro ligi i očigledno je iza sopstvenih očekivanja. Trenutno, tim Hajna Vanhazebruka bi čak mogao da propusti učešće u šampionskoj rundi, ali zaostatak za šestim mestom je marginalan, pošto su Genk i Serkl Briž izjednačeni sa Bafalosima i imaju samo bolju gol-razliku. Gosti i dalje imaju sve u svojim rukama.

Plavo-beli su odigrali 14 mečeva na strani u najvišoj belgijskoj ligi i osvojili samo 19 poena. To znači da je gostujući tim uspeo da pobedi samo u 36% utakmica van kuće, i po tome je tek na sedmom mestu na tabeli u gostima.

Igo Kujpers je pre nekoliko nedelja prešao iz Genta u Čikago i sada je u potrazi za golovima u MLS-u. Za goste ovaj transfer ima gorak ukus i pored prihoda od 12 miliona evra. Belgijski centarfor je bio jedan od oslonaca i samo ove sezone je učestvovapo kod 23 pogotka ekipe. Kao da to nije bilo dovoljno loše, Bafalosi su takođe izgubili još jednog važnog ofanzivnog igrača, Emanuela Gift Orbana, koji je završio u Lionu. Ipak, odbrana tima je pojačana, jer je doveden srpski štoper Stefan Mitrović, nezamenjivi deo defanzivnog bedema.

BELGIJA 1 - 29. KOLO

Petak

Mehelen - Vesterlo 3:1 (2:0)

/Mrabti 11, 37, Pflike 73 - Bos 90/

Subota

Kortrajk - Antverpen 0:1 (0:1)

/Ilenihena 31/

Šarlroa - Serkl Briž 0:0

Molenbek - Anderleht 0:3 (0:3)

/Vertongen 10, Drejer 18, Dolberg pen 31/

Nedelja

13.30: (1,65) Genk (3,70) Standard (5,60)

16.00: (1,35) Klub Briž (5,30) Leven (8,00)

18.30: (1,75) Union Sen Žiloaz (3,60) Gent (4,90)

19.15: (3,15) Epen (3,35) Sint Trojden (2,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Belgija 1Župiler Pro ligaUnion Sen ŽiloazGent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara