NEDELJA U SERIJI A: Fonseka i Gatuzo nemaju pravo na grešku, Lotito isplatio dve plate unapred

Vreme čitanja: 8min | ned. 31.01.21. | 12:26

Potez gazde Lacija o kojem se najviše priča uoči današnjeg gostovanja u Bergamu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Gledajući tabelu Serije A nije lako objasniti zašto Paulo Fonseka i Rino Gatuzo rizikuju da ostanu bez posla u sledećih par dana ili par nedelja. U svakom sluačaju Fonseki se zamera što ne uspeva da dobije jedan meč protiv klubova koji se bore za Evropu, a Gatuzo previše poraza u šampionatu (šest). Dodatna otežavajuća okolnost za Portugalca je njegov karakter, posle Florencija i Kolarova namerio se da “otera” iz Rima i Džeka, trećeg strelca u istoriji Rome, posle Totija i Pruca. U svakom sluačju ni Roma, ni Napoli nemaju pravo na grešku. Predsednik Lacija Klaudio Lotito je verbalno i činjenično uputio jasnu poruku svom treneru i igračima pred meč sa Atalantom u Bergamu: hoće pobedu i zato im je juče uplatio tri plate, za tekući i naredna dva meseca. Boginji su skresana krila, Gosens i Hatebor ne igraju, prvi zbog kartona drugi zbog povrede, a u odbrani neće biti najboljeg defanzivca u novoj godini Romera. U Kaljariju, ako se bude poštovala tradicija videćmo još jedan remi između Sarda i Sasuola dok u Krotoneu domaći tim traži prvu pobedu u Seriji A nad Đenovom, u prethodnih pet pokušaja su svaki put omanuli.

Izabrane vesti

ROMA - VERONA (20:45)

Paulo Fonseka je malo nervozan. Portugalski stručnjak nije krio da mu igraju po živcima pitanja o Edinu Džeku, kapitenskoj traci i budućnosti na klupi Rome. Pritisak na kormilara Đalorosih raste iz dana u dan. Ćutanje vlasnika i rukovodilaca kluba ne pomaže, naprotiv doprinosi širenju brojnih spekulacija. Dodatni pritisak na rimski tim bi mogla da bude činjenica da će u momentu početka meča sa Veronom biti na šestom mestu na tabeli ( u slučaju da Napoli i Atalanta ostvare pobede nad Parmom i Lacijom u popodnevnom programu).

Džeko nije ni pozvan na utakmicu. Zvanično, iako svi znaju da to nije tačno, Edin je povređen i zato nije u protokolu meča. Umesto reprezentativca BiH igraće Borha Majoral. Španac je nadomak svog ličnog golgeterskog rekorda. Najbolju sezonu je imao u Leventeu, sa devet golova a u dresu Rome je već osam puta zatresao mrežu.

Par igrača Rome mora da bude vrlo oprezno večeras. Žuti karton za Pelegrinija, Ibanjeza, Viljara, Kristantea i Bruna Pereša bi značilo automatsko preskakanje meča sa Juventusom. Roma već 30 godina ne zna za poraz od Verone na Olimpiku. Uz to, Đalorosi su jedini tim u Seriji A koji nije osetio gorčinu poraza na svom terenu (sedam pobeda i tri remija) i za Fonseku su stigle dobre vesti od Mhitarjana. Jermenin se u potpunosti oporavio, baš kao i novi kapiten Lorenco Pelegrini.

Međutim, Đalorosi bi morali da budu oprezni jer je Verona pobedila na tri od poslednjih šest gostovanja. Trener Ivan Jurić ima poprilčno jasne ideja oko sastava i jedina dilema je u špicu napada: da li da igra sa novim pojačanjem iz Udinezea Lazanjom ili sa Kalinićem? Podsetimo, još uvek su van stroja kapiten Velozo, Benesi, Sturaro, Vijejra, Favili. Obojica srpskih igrača u sastavu Verone, Ivan Ilić i Darko Lazović, su najavljeni od prvog minuta u sastavu Verone.

ROMA 3-4-2-1: Pau Lopez - Mančini, Smaling, Ibanjez - Karsdorp, Kristante, Veretu, Spinacola - Pelegrini, Mhitarjan - Borha Majoral

VERONA 3-4-2-1: Silvestri - Davidovič, Ginter, Dimarko - Faraoni, Tamaze, Ilić, Lazović - Barak, Zakanji - Kalinić (Lazanja)

ATALANTA - LAZIO (15:00)

Predsednik Lacija Klaudio Lotito skinuo je sve alibije svom timu pred gostovanje u Bergamu. U vremenima krize, kada gotovo svi italijanski klubovi smanjuju ili odlažu isplate mesečnih primanja igrača i stručnog štaba, gazda Nebeskoplavih se isprsio: nije samo uplatio januarsku već je unapred isplatio “zaposlenima” i platu za februar i mart.

Direktna poruka Lotita Inzagiju i njegovim izabranicima je više nego jasna: proitv Boginje želi pobedu. Postavljeni zadatak neće biti lako odraditi jer je Atalanta pobedila Lacio na pet od poslednjih sedam mečeva u Seriji A i Kupu Italije. Poslednja pobeda Nebeksoplavih na Gevis stadionu datira iz 2016. godine. Golovi Sergeja Milinkovića su suvo zlato za Lacio. Srpski fudbaler je sa svoja četiri gola doneo direktno sedam bodova Nebeskoplavima, više bodova od njega svojim pogotcima su doneli klubovima samo Ibrahimović, Imobile i Lukaku.

Atmosferu u redovima Nebeskoplavih je popravio ekspresni povratak u startnu posavu Luisa Alberta. Španac je 19. januara operisao slepo crevo i već ovog popodneva, nepune dve nedelje kasnije, biće na terenu. Prema najavama novo pojačanje u odbrani Musakjo će početi meč na klupi dok će Patrik dobiti još jednu šansu. ž

U tim Atalante se vraća Josip Iličić. Đan Pjero Gasperini je poštedeo svog najboljeg igrača “muka” Kupa Italije, tako da će biti svež da ponovi maestralnu partiju sa San Sira. Od Iličića se očekuje da ublaži izostanak krila Atalante, Hatebora i Gosensa. Holanđanin je povređen a Nemac je suspendovan zbog kartona. Atalanta će biti oslabljena i neigranjem Romera budući da je pozitivan na Kovid-19. To je veliki hendikep za Boginju jer je Argentinac bio u izvrsnoj formi.

ATALANTA 3-4-1-2: Golini - Toloi, Palomino, Đimsiti - Mehle, De Ron, Frojler, Ruđeri - Pesina - Iličić, Zapata

LACIO 3-5-2: Rejna - Patrik, Ačerbi, Radu - Lacari, Milinković, Lejva, Luis Alberto, Marušić - Imobile, Korea

NAPOLI - PARMA (18:00)

Rino Gatuzo ima veoma loše iskustvo sa Parmom u Seriji A: na klupi Napolija je izgubio oba meč od tima iz Emilije. U njegovoj napuljskoj avanturi prošao je gore samo protiv Intera (tri poraza). Da bi uplovio u mirnije vode i uklonio senku Beniteza i Macarija od svoje klupe, Gatuzo mora da pobedi večeras Parmu i sledeće nedelje Đenovu. Senatoru u timu Azura Kulibali je nedvosmisleno stavio do znanja da su igrači uz svog trenera. Međutim, tu verbalnu podršku Senegalac i drugovi moraju da pretoče kroz ubedljivu igru i još ubedljiviju pobedu protiv Parme.

Povratak na formaciju 4-3-3 protiv Specije u Kupu Italije dao je uverljive odgovore i očekuje se da Gatuzo i večeras pošalje u toj formaciji svoj tim. Loša vest je da se Mertens ponovo povredio i biće odsutan zajedno sa Fabijanom Ruizom. Budući da je Osimhen još uvek u fazi potpunog oporavka, Petanja će dobiti još jednu priliku da igra između Insinjea i Lozana.

Parma obara svoje negativne rekorde. Promena na klupi, odnosno povratak trenera Roberta D’Averse nije doneo željene rezultate: Parma je bez pobede 10 kola (četiri remija i šest poraza).

NAPOLI 4-3-3: Ospina - Di Lorenco, Manolas, Kulibali, Mario Rui - Elmas, Deme, Zjelinski - Lozano, Petanja, Insinje.

PARMA 4-3-3: Sepe - Konti, Jakoponi, Ozorio, Galjolo - Grasi, Ernani, Kurtić - Kucka, Kornelijus, Žervinjo

KALJARI - SASUOLO (15:00)

Predsednik Kaljarija Tomazo Đulini je na opšte iznenađenje produžio ugovor Euzebiju Di Frančesku par sati posle šestog uzastopnog poraza u Seriji A prošlog vikenda. Injekcija poveranja vlasnika tima sa Sardinije ima svoju logiku. Kaljari, nakon Sasuola, u sledeća dva kola, igra protiv Lacija i Atalante: klasičan hamletovski momenat u kome Di Frančesko mora da “zaradi” potvrdu. Di Frančesko je na konferenciji za novinare podsetio da je u Sasuolu prošao kroz sličan negativan period kao sada u Kaljariju i da se poverenje familje Skvinci u njegov rad višestruko isplatilo, pa se nada da će tako biti i sa Đulinijem.

Tim Kaljarija, gledajući imena i kvalitet igrača na raspolaganju, ne samo da bi trebalo da bez problema obezbedi opstanak u Seriji A već bi trebalo da bude bliži zoni Lige Evrope nego začelju tabele. Domaći tim neće moći da računa na Nandeza (suspendovan zbog kartona), ali je Di Frančesko nameran da ponovo igra sa tzv. formacijom jelka (4-3-2-1), odnosno sa Najngolanom pored Žoao Pedra iza leđa Simeonea.

Današnj utakmica na Sardenja Areni je klasičan meč za “iks”, barem tako kaže istorija dvoboja dva tima. Na prethodnih 13 odmeravanja snaga čak osam put je podeljen plen.

Tim Roberta De Zerbija ne prolazi kroz berićetan period. U poslednje dve nedelje su osvojili samo jedan bod u Seriji A i ispali su iz Kupa Italije od drugoligaša Spala. Pad rezultata i forme Sasuola može da se opravda, donekle, povredama ključnih igrača, počev od Berardija. Osim kapitena u timu neće biti ni Kirikeša, Burabije i Romanje.

U startnoj postavi Sasuola je najavljen Filip Đuričić, zajedno sa Bogom i Traoreom, iza leđa Kaputa.

KALJARI 4-3-2-1: Kranjo - Zapa, Godin, Čepiteli, Likojanis - Oliva, Marin, Dankan - Najngolan, Žoao Pedro – Simeone

SASUOLO 4-2-3-1: Konsilji - Toljan, Kirikeš, Ferari, Rožerio - Obijang, Lokateli - Traore, Đuričić, Boga - Kaputo

KROTONE - ĐENOVA (15:00)

Đenova nije nikada izgubila od Krotonea u Seriji A. Istini za volju nisu odigrali mnogo utakmica, samo pet, ali tendencija je očigledna. Otkako je Ivan Radovanović preuzeo ulogu komandanta odbrane Grifonea, golman Perin nije nijednom kapitulirao. Prošlo je tri godine kada je Đenova četiri put sačuvala svoju mrežu u nizu. Kuriozitet je da je i tada na klupi ligurijskog tima bio Balardini.

U Kalabriji baziraju svoj optimizam da bi Krotone mogao da osvoji tri boda na skoru Stropinog tima na poslednje četiri utakmice na Šidi: tri pobede i samo jedan poraz (od Rome). Pomenuti učinak je još vredniji ako se zna da su pobede stigli protiv direktnih takmaca u bobri za opstanak, Specija, Parma i Benevento.

Trener Stropa ima nameru da odmah baci u vatru novo pojačanje iz Verone, napadača Di Karminea, dok će Mesijas biti prekomandovan u vezni red. Na drugoj strani Balardini, osim u čeličnu odbranu, se uzda u Destra koji igra u životnoj formi: šest golova na poslednjih sedam utakmica.

KROTONE 3-5-2: Kordaz - Điđi, Marone, Golemić - Pereira, Mesijas, Benali, Vulić, Reca - Di Karmine, Simi

ĐENOVA 3-5-2: Perin - Mazijelo, Radovanović, Krišito - Zapakosta, Zajc, Badelj, Strotman, Čibora - Destro, Šomurodov.


SERIJA A – 20. KOLO

Petak

Torino - Fiorentina 1:1 (0:0)

/Beloti 88 - Riberi 69/

Subota

Bolonja - Milan 1:2 (0:1)

/Poli 81 - Rebić 26, Kesi 55/

Sampdorija - Juventus 0:2 (0:1)

/Kjeza 20, Ramzi 90+1/

Inter - Benevento 4:0 (1:0)

/Importa 7ag, Martinez 57, Lukaku 67, 78/

Nedelja

12.30: (3,30) Specija (3,25) Udineze (2,25)

15.00: (1,83) Atalanta (3,70) Lacio (4,20)

15.00: (2,90) Kaljari (3,35) Sasuolo (2,45)

15.00: (2,85) Krotone (3,10) Đenova (2,60)

18.00: (1,38) Napoli (4,70) Parma (8,50)

20.45: (1,75) Roma (3,60) Verona (4.90)

***kvote su podložne promenama


Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Đenaro GatuzoKlaudio LotitoEdin Džeko

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara