Nuhaila Benzina (©Reuters)
Nuhaila Benzina (©Reuters)

Najzanimljivija priča Mundijala za dame - jedina fudbalerka s hidžabom

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.08.23. | 23:03

Nuhaila Benzina za samo nekoliko dana pobrala simpatije i postala sportski uzor hiljadama sunarodnica, čestitao joj i Infantino

Kada su prošlogodišnjim plasmanom u finale Kupa afričkih nacija obezbedile plasman na Svetsko prvenstvo, fudbalerke Maroka istakle su promociju nacionalne kulture kao primarni cilj učešća na planetarnoj smotri. Otišle su igračice sa severa Afrike na turnir u Australiju bez ikakve rezultatske obaveze, i zaista se činilo da su im šanse za prolaz praktično nepostojeće nakon startnog poraza od Nemačke 0:6.

Da će utakmica drugog kola protiv Južne Koreje 30. jula ostati zapisana u istorijskim knjigama jasno je bilo samim pogledom na startnu postavu popularnih Lavica Atlasa i na jednu devojku u zadnjoj liniji. Kada ju je selektor Rejnal Pedro uvrstio u tim za meč protiv Kolumbije, Nuhaila Benzina postala je prva igračica u istoriji Svetskih prvenstava u fudbalu koja je nosila hidžab na jednoj utakmici Mundijala. FIFA je 2014. godine odobrila nošenje marame iz verskih razloga, a devet godina kasnije ovo pravilo prvi put dobilo je i praktičnu primenu. Maroko je ovog leta postao prva zemlja u kojoj je većina stanovništva islamske denominacije, a da je zaigrala na Svetskom prvenstvu za žene.

Izabrane vesti

Trijumf protiv azijske selekcije 1:0 dao je tanane šanse Afrikankama da mogu do prolaza pred poslednje kolo. A onda je usledilo pravo čudo... Kako jedna od najjačih reprezentacija sveta Nemačka nije uspela da pobedi otpisanu Južnu Koreju, Marokankama je bio dovoljan minimalac protiv Kolumbije za osvajanje drugog mesta u grupi i plasman u osminu finala. Benzina je po završetku tog meča postala globalno poznata, a tome je doprineo i predsednik Svetske fudbalske federacije Đani Infantino, lično joj čestitavši na prolazu njene selekcije među 16 najboljih na svetu.

Sišao je prvi čovek FIFA na teren stadiona u Pertu odmah po završetku duela trećeg kola i rukavao se sa fudbalerkom koja je u poslednjih par dana najzaslužnija za promenu percipiranja ženskog sporta kod mnogih njenih sunarodnika, a i ljudi iz arapskog i islamskog sveta generalno.

Ima Benzina 25 godina, ali se još nikada nije obratila medijima, a mala je verovatnoća da će se nešto promeniti po tom pitanju koliko god bila uspešna na sportskom planu, s obzirom na njena životna načela, i jedino ispravno bi bilo poštovati tu odluku. Ipak, članica AS FAR (skraćenica od: Sportsko udruženje kraljevskih oružanih snaga) je aktivna na Instagramu i to je način na koji ostvaruje interakciju sa fanovima, dok kapiten Maroka Gizlan Čebak ponekad prenese Benzinine reči:

"Ona je veoma srećna što na najlepši način širi kulturu naše zemlje i naroda. FIFA je ustanovila pravilo zahvaljujući kom je ona mogla da zaigra na ovom Mundijalu i ispiše istoriju“, ushićeno će 32-godišnja Čebak.

Igraće Maroko sutra (13:00) meč osmine finala protiv apsolutnog favorita Francuske, s klupe predvođenog doskorašnjim selektorom muške reprezentacije Saudijske Arabije Erveom Renarom. Dodatnu zanimljivost utakmici daje i činjenica da je iskusni stručnjak predvodio Maroko na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. a prethodno osvajao Kupove afričkih nacija sa Zambijom i Obalom Slonovače, pa sada ima šansu da dođe do jedinstvenog dostignuća ako bi osvojio titulu prvaka sveta sa francuskim damama.

Evropska selekcija osvojila je sedam bodova u grupnoj fazi, počela remijem protiv Jamajke, a onda savladala Brazil i Panamu. Posebno se istakla Kandidijatu Dijani, het trikom protiv Paname, a najveće snage biće dobro poznata lica Eženi Le Zomer I Vendi Renar. Pobednik meča Francuska - Maroko sastaće se u četvrtfinalu sa domaćinom Australijom.

Prethodno od 10:00 po srednjoevropskom vremenu na stadionu Melburn Rektengular sastaju se Kolumbija i Jamajka. Obe reprezentacije igraju za istoriju, jer nikada ranije nisu igrale u četvrtfinalu. Štaviše, karipskom timu će ovo biti prvo učešće u osmini finala, dok je Kolumbija već bila među 16 najboljih 2015. godine. Jamajka nije primila gol u grupnoj fazi, Rebeka Spenser ostala je nesavladana, a defanzivni bedem pred njenim golom činile su sestre Alison i Šantel Svabi. Dostignuće je utoliko veće kada se zna da nisu primile gol na mečevima protiv Brazila i Francuske, dva ofanzivno potentna tima.

Kafetere su trijumfovale protiv Južne Koreje i Nemačke, da bi uprkos porazu od Maroka osvojile prvo mesto u grupi zbog bolje gol razlike. Najeće nade fanovi Kafetera polažu u supertalentovanu 18- godišnju igračicu Real Madrida Lindu Kaisedo i heroinu pobede protiv Nemačke Manuele Vanegas. Bolji iz duela Kolumbije i Jamajke sastaće se sa Engleskom u četvrtfinalu.  

------------------

DAME IGRAJU, MOZZART NAGRAĐUJE

Tokom SP za žene, priključi se Mozzartovom takmičenju "Osvoji za nju" gde imaš priliku da osvojiš preko 450 vrednih nagrada, odnosno 20 nagrada svakog dana takmičenja - prva je Samsung Galaxy Z flip 4, druga vikend za dvoje u hotelu Ramonda, treća vaučer Belodore parfimerije od 25.000 dinara, četvrta vaučer Fashion&Friends od 12.000… u uz svaku nagradu ide i novčani dodatak. I TAKO SVAKOGA DANA!

Prvi takmičarski dan je počeo u sredu 19. jula, u 16 časova i traje do sutradan u isto vreme. Rang-lista će biti vidljiva na kraju svakog od 23 takmičarska dana i uvek dostupna na sajtu.

Tačno u 16.00 časova biće objavljen novi dnevni izazov, koji je potrebno ispuniti u narednih 24 časa, kako bi se kvalifikovao za neku od nagrada. Učestvuju samo web tiketi.

--------------------

MUNDIJAL ZA DAME U AUSTRALIJI I NA NOVOM ZELANDU – OSMINA FINALA

Subota

Švajcarska - Španija 1:5 (1:4)

/Kodina ag 11 - Bonmati 5, 36, Redondo Ferer 17, Kodina 45, Ermoso 70/

Japan - Norveška 3:1 (1:1)

/Engen 15ag, Šimicu 50, Mijazava 81 – Reiten 20/

Nedelja

Holandija - Južna Afrika 2:0 (1:0)

/Rord 9, Brernstejn 68/

Švedska - SAD 0:0, penalima 5:4

Ponedeljak

Engleska - Nigerija 0:0, penalima 4:2

Australija - Danska 2:0 (1:0)

/Ford 24, Raso 70/

Utorak

10.00: (2,15) Kolumbija (3,15) Jamajka (3,70)

13.00: (1,15) Francuska (7,75) Maroko (19,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo za žene

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara