Duel Lionela Mesija i Garija Medela, posle kojeg su obojica isključeni (©Reuters)
Duel Lionela Mesija i Garija Medela, posle kojeg su obojica isključeni (©Reuters)

Kvalifikacije za SP: Mesi se sveti oslabljenim Čileancima, debitant na klupi Kolumbije, Urugvajci bez Kavanija i Stuanija

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.06.21. | 22:30

Borba za bodove u južnoameričkim kvalifikacijama, ali ujedno i zagrevanje za Kopa Ameriku. Derbi se igra u Santijago del Estereu od 02.00, kada se sastaju Argentina i Čile

Igraju za Svetsko prvenstvo, a misle na Kopa Ameriku. Šampionat Južne Amerike počinje 13. juna, a utakmice u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru učesnicima će da posluži kao generalna proba. Zato mnogo pažnje izaziva meč noći između Argentine i Čilea (02.00).

Gaučosi su domaćini u Santijagu del Esteru, prvom gradu u Argentini koji su naselili Španci, pre 455 godina. Zbog toga je poznat i pod nadimkom Majka svih gradova, a danas u njemu živi oko 252.200 stanovnika i 12. je najveći u Argentini. Uglavnom, da vas ne zbuni kako je Argentina domaćin u Santijagu, nije u pitanju glavni grad Čilea.

Izabrane vesti

02.00: (1,55) Argentina (4,00) Čile (6,25)

Argentinci su i dalje razočarani zbog toga što su iznenada ostali bez organizacije Kopa Amerike. Mnogi su videli to takmičenje kao poslednju priliku za Lionela Mesija (33) da napokon donese svojoj reprezentaciji neki trofej. Zbog pandemije koronavirusa moralo je da se odustane od domaćinstva, turnir će da se igra u Brazilu i sada Argentinci imaju mnogo manje šanse da urade nešto veliko.

Čile će pokušati da iskoristi loše raspoloženje rivala da ostvari drugu pobedu. Loše je otvorio kvalifikacije, posle četiri kola ima samo četiri boda. Dok je poraz od Urugvaja u Montevideu donekle i prihvatljiv, navijače je potpuno razočarao neuspeh selekcije u Karakasu u prošlom kolu. Venecuela je trijumfovala sa 2:1 i tako ostavila Čileance na nula poena na gostovanjima.

Argentinci, a pre svih upravo Mesi, dugo već žele da se osvete Čileancima za poraze u dva uzastopna finala Kopa Amerike. Oba puta posle penala.

Posle drugog finala igrali su još tri puta, u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji Gaučosi su slavili sa 1:0, golom Lionela Mesija iz jedanaesterca. Potom su bili bolji od njih i u borbi za treće mesto u Kopa Americi 2019. godine, u meču koji je obeležila tuča i crveni kartoni za Garija Medela i Mesija. Poslednji put sastali su se u septembru 2019. u prijateljskom meču u Los Anđelesu, kada je bilo 0:0.

Noćas za Čileance neće igrati Arturo Vidal. Vezista Intera je po dolasku u domovinu prekršio mere obaveznog karantina, a potom se zarazio koronavirusom. Osim bolovanja, očekuje ga sasvim izvesno i kazna zbog kršenja zakona o merama zaštite.

Biće to 92. duel Argentine i Čilea, a Gaučosi su mnogo dominantniji. Pobedili su čak 60 puta, a Čileanci samo u šest navrata. Preostalih 25 mečeva je završeno bez pobednika.

"Mesi je onakav kakvog ga i znam - srećan, zabavan i komforno mu je. Uvek kažem da želim da bude srećan dok igra fudbal. Momci dugo igraju zajedno, poznaju se jako dobro, prijatelji su van terena i atmosfera je odlična", uverava selektor Gaučosa Lionel Skaloni.

23.55: (1,73) Urugvaj (3,50) Paragvaj (5,60)

Pre tog meča, u ponoć, zanimljiva utakmica biće odigrana u Montevideu. Urugvaj će dočekati Paragvaj, jedan od tri selekcije koji još uvek ne znaju za poraz. Domaćin je na tom meču bez jednog od najboljih igača, iskusnog golgetera Edinsona Kavanija. Centarfor Mančester Junajteda isključen je u prošlom kolu protiv Brazila (0:2), pa sada odrađuje suspenziju protiv Paragvajaca.

Pored njega, iz konkurencije su ispali Darvin Nunjez iz Benfike i Kristijan Stuani iz Đirone. Obojica su povređeni, pa će uz Luisa Suareza u srcu napada da igra Džonatan Rodrigez. Fudbaler Kruz Azula je prošle nedelje krunisan kao novi šampion Meksika, tako da će u sjajnom raspoloženju da dočeka Paragvajce.

Zbog koronavirusa za Urugvaj neće moći da igra ni vezista Flamenga Đorđijan de Araskaeta. To je još jedan udarac za domaćina, koji će ugostiti najjači sastav Paragvaja. Selektor Eduardo Berizo nema nikakvih kadrovskih problema.

Program u noći između četvrtka i petka zatvara meč Perua i Kolumbije u Limi (04.00). Za Inke će prvi put u kvalifikacijama da igra napadač Internasionala Paolo Gerero, koji je zbog oporavka od teške povrede propustio prva četiri kola. Bez njega su Peruanci osvojili samo bod.

Od poslednjih 11 mečeva, računajući i prijateljske, Inke su trijumfovale samo jednom. I to protiv Brazila sa 1:0. Uz to su remizirali dva puta, protiv Paragvaja (2:2) i Urugvaja (1:1).

Poslednja dva duela Perua i Kolumbije pripali su Trikolorima, i to bez primljenog gola. Odigrali su dva prijateljska meča 2019. godine, bilo je 3:0 i 1:0.

04.00: (3,60) Peru (3,10) Kolubija (2,20)

Fudbalska Kolumbija bila je iznenađena odlukom novog selektora Reinalda Ruede, koji je sa spiska izostavio vezistu Evertona Hamesa Rodrigeza. Objasnio je da je tu odluku doneo jer je procenio da Rodrigez nije potpuno spreman za utakmice. On će propustiti i Kopa Ameriku.

Rueda inače debituje na klupi Kolumbije. Ovaj 64-godišnji stručnjak je zamenio Karlosa Keirosa, koji je otpušten posle debakla od Ekvadora (6:1) u prošlom kolu.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL (JUŽNA AMERIKA) - 5. KOLO

Četvrtak

Bolivija - Venecuela u toku

23.55: (1,73) Urugvaj (3,50) Paragvaj (5,60)

Petak

02.00: (1,55) Argentina (4,00) Čile (6,25)

04.00: (3,60) Peru (3,10) Kolubija (2,20)

Subota

02.30: (1,25) Brazil (6,25) Ekvador (11,0)

***Kvote su podložne povredama



tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.sp u katarufudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija Čilea

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara