Kreće Arsenalov letnji šoping: San o Zahi košta kao ostalih pet zajedno

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.07.19. | 18:43

Uskoro stiže najveće pojačanje leta

Arsenal je za sada potpisao samo talentovanog Brazilca Martinelija, ali narednih dana se očekuje vrhunac prelaznog roka za klub iz severnog Londona. Iako se najavljivalo da je budžet za pojačanja ograničćen na oko 50.000.000 evra, ta suma će svakako biti probijena. A koliko, toliko ne zna...

Arsenalov san u ovom prelaznom roku je Vilfred Zaha. Trener Unaj Emeri se zaljubio u Zahu još u aprilu kada je reprezentativac Obale Slonovače blistao u pobedi Palasa nad Arsenalom od 3:2. Tada je zatražio da mu ga dovedu kao glavno pojačanje.

Izabrane vesti

I Arsenal je Zahin san. Krilni napadač navija za Tobdžije od malih nogu, dostigao je vrhunac na Selhurst Parku i ima ogroman motiv da se pokaže u većem klubu i dokaže da je zaslužio veću šansu u Mančester Junajted.

Međutim, problem je što je Kristal Palas finansijski veoma stabilan klub koji nema nameru da prodaje najbolje igrače kada oni to požele. Palas ima i ambicije za sredinu tabele i tvrd je pregovarač kada neko želi njegove najbolje igrače. Najbolje je to osetio Mančester Junajted koji je za Arona van Bisaku morao da iskešira 55.000.000 evra.

A cena za Zahu je još paprenija. Palas traži neverovatnih 80.000.000 funti što je u prevodu 90.000.000 evra. I za mnogo bogatije klubove od Arsenala je to teško dostižna granica. Tobdžije su ponudile 45.000.000 evra ali su glatko odbijene. Iako je jasno da je Palas namerno stavio nerealno visoku cenu za Zahu, njegova realna vrednost jeste svakako iznad onoga što je ponudio Arsenal. Moraće gradski rival iz severnog dela Londona da ponudi mnogo više ako misli da odobrovolji Palas za bilo kakve pregovore.

Na Palas će uticati i Zahin čvrst stav koji je danas zvanično zatražio transfer. On je na produženom odmoru posle obaveza sa reprezentacijom na Kupu afričkih nacija i želi da se pitanje njegovog odlaska reši čim se vrati sa odmora. Šuškalo se da bi Arsenal mogao da pojača ponudu uključivanjem nekih igrača poput Dženkinsona, Elnenija i Čejmbersa, ali Palas insistira na parama.

Vrlo verovatnija opcija je da će Arsenal  na kraju dovesti alternativu u vidu Evertona Soaresa iz Gremija koji je blistao na nedavnom Kopa Amerika i izborio se za status standardanog reprezentativca. On je želja novog direktora kluba Edua. Nekadašnji brazilski vezista iz najslavnije ere Arsenala odlično poznaje Soaresa i insistira na njegovom transferu. Ovih dana se spekuliše da je Arsenal već poslao medicinski tim u Brazil dda podvrgnu Evertona lekarskim pregledima pred transfer. Veruje se da Edu ima dgovor sa Gremijom težak 45.000.000 evra, a Brazilac je već na društvenim mrežama dao povoda da ga mediji presele u Arsenal.

Osim levog krila, Arsenal ima i usmeni dogovor oko transfera Danija Sebaljosa iz Real Madrida. Unaj Emeri je ubedio mladog Španca da dođe na pozajmicu i samo se čeka zeleno svetlo Reala. Skinuo ga je sa nišana Maurisiju Poketinu koji je danima ubeđivao Sebaljosa da pređe u Totenhem.

Arsenal vodi 2:0 protiv Totenhema na letnjoj pijaci jer je osigurao i transfer supertalentovanog štopera Vilijama Salibe iz Sent Etjena kojeg je takođe zvao Totenhem. Veruje se da će Tobdžije platiti 33.000.000 evra i 7.000.000 kroz bonuse za maldog Francuza koji će potom ostati u Sent Etjenu na jednogodipnjoj pozajmici.

Ni tu nije kraj. Moguće je da Arsenal dovede oba beka do kraja prelaznog roka. Već nedeljama traju pregovori oko Seltikovog levog beka Kirana Tirnija. Arsenal je baš zapeo da ga dovede ali škotski velikan ne popušta u pregovorima. Seltik je na početku odredio cenu od 25.000.000 funti (skoro 28.000.000 evra) i ne ide ispod nje. Arsenalova prva ponuda od 15.000.000 funti je glatko odbijena, potom i druga od 22.000.000 funtri, a pre neki dan i treća od 17.500.000 funti fiksno i 7.500.000 funti kroz bonuse. Seltik će na kraju verovatno isterati svoje... Arsenal ima dogovor sa Tirnijem vredan 20.000.000 funti za pet sezona.

A na kraju bi mogao da dođe i najtrofejniji igrač sveta. Arsenal je jedan od klubova zainteresovanih za Danija Alvesa. Sa ograničenim budžetom bi im dobro došlo besplatno pojačanje poput Alvesa kojem je istekao ugovor u Parizu. Problem je što Brazilac traži preveliku platu, ali je navodno spreman i da malo redukuje finansijske zahteve posle razgovora koji je obavio sa Unajom Emerijem. Njih dvojica su ranije imali dobru saradnju u Pari Sen Žermenu...

Vreme je za Arsenalov letnji šoping. 

(FOTO: reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara