Vlahović i Kostić (Reuters)
Vlahović i Kostić (Reuters)

Kovačević: Kjeza će smiriti Vlahovića, Kostić zlata vredan, sa njegovim loptama bih se tek nadavao golova

Vreme čitanja: 4min | čet. 29.09.22. | 12:24

Nekadašnji špic Juventusa se dotakao razloga zbog kojih Dušan trenutno pruža neuporedivo bolje partije u reprezentaciji nego u klubu

Dugo se već priča i piše o rezultatskim i igračkim problemima sa kojima se od starta sezone suočava Juventus. Bez jasne ideje u igri, kao glavni krivac označen je trener Masimilijano Alegri. Uoči početka Serije A njegov tim je označen kao prvi favorit za Skudeto, posle 7. kola više niko ne priča o Staroj dami kao ozbiljnom takmacu u šampionskoj trci.

Mnogo se i ove sezone očekuje od udarne igle Dušana Vlahovića koji se u italijanskoj eliti muči kao i ostatak ekipe. Međutim, srpski golgeter je u završnici Lige nacija, sa dva vrlo kvalitetna izdanja za reprezentaciju Srbije protiv Švedske i Norveške, pokazao da je spreman da se sjajno kreće i otvara u protivničkoj trećini, kao i da postiže i da namešta golove.

Izabrane vesti

Novinare italijanske Gazzete delo Sport je zanimalo zašto Vlahović nije na istom nivou u dresu Bjankonera, te su odgovor na to pitanje, potražili kod takođe nekadašnjeg reprezentativca Srbije i napadača koji je krajem 20. i početkom 21. veka nastupao za Juventus, Darka Kovačevića.

"Da, videli smo drugačijeg Vlahovića i drugačijeg Kostića u odnosu na izdanja iz Juventusa. Zahvaljujući selektoru Stojkoviću koji radi sjajan posao. Danas je Srbija opak tim, koji igra kvalitetno i ima mnogo talentovanih fudbalera", počeo je priču Kovačević.

Nisu italijanske kolege mogle da ne primete da je fudbal koji igra Srbija sušta suprotnost od onoga kako Juventus deluje na terenu.

"Hajde da ne žurimo sa zaključcima. Sezona je tek počela i povrede su uticale na Juventus. Naravno, neupitno je da stvari u ovom trenutku ne idu u pravom smeru za Juve."

Mnogi navijači, ali analitički kritičari su prst usmerili baš u pravcu Maksa Alegrija zbog načina na koji koristi Vlahovića, dajući Srbinu suviše obaveza u defanzivi i tako mu sklanjajući fokus sa njegovih primarnih dužnosti.

"Kada timu ne ide dobro, svi se muče. Neću dozvoliti sebi takav luksuz da kritikujem trenera kao što je Alegri koji je osvojio toliko trofeja i siguran sam da će nakon što se oporave Kjeza i Pogba Juventus postati drugačiji tim. Verujem da je Dušan jednostavno osećao anksioznosti i nervozu pred nastupe."

Pojasnio je Kovačević šta je mislio pod time...

"Sećam se da se to i meni dogodilo kada nisam postigao gol tri meseca. Bio sam posvećen, pokušava i... Ništa. Možda je Vlahović prošao kroz sličan period. Nije postigao gol iz igre od 15. avgusta, ali će mu gol koji je dao Norveškoj u dresu Srbije mnogo značiti."

Od četiri ovosezonska prvenstvena gola, Vlahović je postigao dva iz igre protiv Sasuola u prvom kolu, a dva direktno iz slobodnjaka. Utisak je da nedostaje veći broj lopti, odnosno kreiranih šansi za jednog od najperspektivnijih špiceva u ligama petice.

"Neporecivo je da mu se u Juventusu baš i ne serviraju lopte na pravi način, ali uskoro će na raspolaganju imati još kvalitetnih fudbalera koji će moći da mu pomognu. Mislim pre svega na Kjezu koji daje mnogo brzine napadu. Tako će i Vlahović biti mirniji. Ne zaboravite da je pritisak u Juventusu ogroman. Sećam se svoje prve sezone ovde, izgubili smo od Lečea. Mođi, Betega i Điraudo su pozvali su ceo tim na sastanak. Bio je to samo jedna utakmica, ali za Juventus to je bilo neprihvatljivo."

Darko Kovačević (Reuters)Darko Kovačević (Reuters)

Pokušao je Alegri u Ligi šampiona da igra sa dvojicom klasičnih napadača, upario Vlahovića i Milika, ali nova zamisao nije dala rezultate. U Srbiji pak, postavka Dragana Stojkovića Piksija sa Mitrovićem i Vlahovićem kao tandemom špiceva i te kako funkcioniše.

"Videli smo na primeru Srbije, kako Dušan može da se prilagodi svim opcijama, čak i da igra za ekipu dok pored sebe ima špica teškaša. Kada igrate sa dva napadača, svaki od njih mora da radi na poseban način, inače zamisao neće funkionisati. Znam o čemu govorim. To se meni dogodilo sa Inzagijem u Torinu i sa Miloševićem u državnom timu. U Srbiji je ostatak tima odlično radio za svoj napadački duo. Od Ilića, Živkovića i naravno Kostića."

Od ovog leta igrač Juventusa je još jedan reprezentativac Srbije, Filip Kostić. Rođeni Kragujevčanin je do sada upisao tri asistencije na zbirno devet nastupa u Seriji A i Ligi šampiona, ali ne može se reći da je u Torino preneo nivo igre koji ga je krasio u Frankfurtu.

"Dajte mu vremena. Došao je pre manje od dva meseca u drugu zemlju u kojoj se igra drugačiji fudbal. Mora da nauči jezik, da se odomaći. Neće biti Mesi, ali sve će uraditi kako treba. Znate o čemu govorim? Platio bih zlatom nekoga poput Kostića u moje vreme. Sa takvim centaršutevima, sigurno bih postigao mnogo više golova", zaključio je Kovačević.


tagovi

Darko KovačevićDušan VlahovićFilip Kostić

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara