(©Reuters)
(©Reuters)

Koga velikani jure ove zime: Žurka u Premijer ligi, Čelsijeva megalomanija, Totenhem ne zna gde će pre

Vreme čitanja: 10min | ned. 01.01.23. | 10:31

Kako stvari stoje ove zime mirovaće Real Madrid, Mančester Siti, Pari Sen Žermen…

Nova godina je počela, što znači samo jedno - vreme je za transfere i prelazni rok!

Tradicionalno posle Mundijala uslede veliki transferi, pa da pogledamo ko koga želi...

Izabrane vesti

ENGLESKA

ARSENAL

Osnovna misija Arsenala ove zime jeste da dovede igrača koji bi mogao da neutralize izostanak povređenog Gabrijela Žezusa. Ali u toj nameri, Tobdžije nisu pojurile klasičnog špica već krilnog napadača Mihajla Mudrika. Sa njim bi Mikel Arteta mogao da napravi rokadu u napadačkoj trojici i da takođe levokrilnog Gabrijela Martinelija koristi u špicu. Međutim u Šahtjoru su nezasiti i malo im je Arsenalovih 65.000.000 – žele 90.000.000 kako bi pustili supertalentovanog 21-godišnjaka. U međuvremenu, londonski klub je ponudio 9.000.000 Atletiko Madridu za pozajmicu Žoaa Feliksa do kraja sezone. Jasno je da Arsenal insistira na dovođenju levog krila, odnosno da želi da dobije na manevarskom prostoru u napadu. Sekundarna meta biće igrač sredine terena. Mada nije bilo konkretne potvrde britanskih medija, italijanski su prethodnih dana povezivali Sergeja Milinkovića Savića sa Tobdžijama, odnosno pominjale da Arsenal prati Ivana Ilića.

ČELSI

Najglasnije se poslednjih dana priča o Čelsiju i Encu Fernandezu. Jasno i zašto – ugovori za šest meseci ističu i Žoržinju i Kanteu, Francuz zbog povrede teško da će na teren pre marta ove godine, a pritom od dolaska Toda Bolija na čelo kluba, Čelsi ne prestaje megalomanski da troši. Neki ugledni portugalski mediji javili su da je londonski klub ponudio 130.000.000 evra za Fernandeza, ali potvrde sa Ostrva nema. Štaviše, Guardian tvrdi da Čelsi nije baš rad da plati toliko novca, te da alternativu vidi u znatno jeftinijem Aleksisu Makalisteru.

Prethodno je Čelsi potvrdio momka za kojeg veruje da bi mogao da bude novi Didije Drogba, Davida Datra Fofanu, na pragu je da potpiše supertalentovanog brazilskog vezistu Andreja Santosa, ali ovi momci su deo Čelsijvog dugoročnog plana, ne instant rešenja.

Pregovara se sa Monakom oko levog štopera Benoe Badijašila koji bi mogao da košta i blizu 40.000.000 evra, ali ni tu nije kraj Čelsijeve potere. Najnovije informacije su da je velikan sa Stamford Bridža spreman da se umeša u trku za Mihajla Mudrika i pomrsi račune gradskom rivalu Arsenalu. Iako kuburi sa špicem, iako devetku sa manje ili više uspeha glumi Kai Haverc, Plavci teško da će reagovati po tom pitanju budući da su već završili transfer Kristofera Nkunkua (60.000.000) za predstojeće leto.

TOTENHEM

Nije mali broj pozicija na kojima je Totenhem deficitaran. Jesu Sparsi letos spiskali 170.000.000 evra, ali će ove zime pojuriti centralnog vezistu, desnog beka, a izvesno i fudbalera ofanzivnih karakteristika budući da Antonio Konte kuburi sa igračima koji bi sa klupe trebalo u igru kada je neophodno juriti rezultat.

Koga će Fabio Paratiči iščačkati za napadačku liniju tima veliko je pitanje, ali kako Iv Bisuma nikako ne uspeva da se prilagoi i pronađe formu zbog koje je letos doveden iz Brajtona (30.000.000), pod odeljkom vezni red provejava nekoliko imena. To su Frank Kesi koji se od letošnjeg dolaska nije naigrao fudbala u Barseloni, Adrijen Rabio čiji je rastanak sa Juventusom poprilično izvestan, odnosno Sofijan Amrabat. Doduše konkurencija u borbi za Marokanca biće ubedljivo najjača.

Hoće Totenhem da ojača i odbranu. Jeste protiv Brentforda recimo Totenhem igrao bez stuba defanzive Kristijana Romera, ali čak i kada se Romero vrati, ostatak odbrane je vrlo upitnog kvaliteta sa Erikom Dajerom, Tangangom, pa i Lengleom. Nedostaje i kvalitetniji desni bek od Emersona Rojala. Konte ignoriše Đeda Spensa koji je otkako je letos plaćen skoro 15.000.000 evra odigrao jedan jedini minut u Premijer ligi. Italijan bi na toj poziciji voleo da vidi Pedra Pora i klub već uveliko pregovara sa Sportingom oko njegovog angažovanja.

(©Reuters)(©Reuters)

MANČESTER JUNAJTED

Od trenutka kada je Kristijano Ronaldo napustio Old Traford, bilo je jasno da će Mančester junajted u januaru pojuriti napadača. Jedini u perspektivi vrhunski špic na tržištu treutno je Benfikin Gonsalo Ramos, ali teško da bi ga Orlovi pustili da ode pre kraja sezone. U međuvremenu Junajted razmišlja kako o Markusu Tiramu, tako i o vraćanju Memfisa Depaja na Teatar snova.

Osim napadača Junajtedu su potrebni desni bek i golman. Diogo Dalot je praktično jedina opcija na desnoj strani budući da Aron Van Bisaka jedva da je igrao, te da se sprema za odlazak iz kluba. Kada je reč o golmanu miriše na trku Bajerna i Junajteda za Jana Zomera.

MANČESTER SITI

Ako je verovati Pepu Gvardioli i njegovom uvidu u transfer politiku kluba koji sigurno nije neznatan, Mančester Siti neće kupovati igrače u januaru.

“Mislim da nećemo nikoga dovesti ove zime, te da ćemo sezonu okončati sa ovim timom. Ne mogu da tvrdim da će tako sigurno biti, ali otkako sam se vratio iz Abu Dabija, ni Ćiki Begiristajn, niti bilo ko drugi u klubu nije pominjao bilo kakva imena”, objasno je Gvardiola nekoliko dana pred početak zimske pijace.

Siti je svakako atraktivno ime za transfer spekulacije, povezivanje sa zlatnim kokama koje bi trebalo da zapale ovu, ili narednu pijacu. I glasine i transfer tračevi ni ovoga puta nisu izostali. Poput onog da je klub već sa ocem Rafaela Leaa već dogovorio godišnju platu od 12.000.000 evra za hitronogo Milanovo krilo. Ponovo se pisalo i o mogućnosti da Građani angažuju Džuda Belingema, ali više zbog toga što je Siti jedan od retkih koji bi potencijalno mogao da plati papreno visoko obeštećenje – procenjuje se 150.000.000 evra.

LIVERPUL

Nema sumnje da će Liverpul biti jedan od najozbiljnijih kandidata za potpis Džuda Belingema, ali tek od predstojećeg leta. Do tada, Redsi su već obavili veliki posao potpisavši, pardon ukravši ispred nosa Mančester Junajteda MVP-a Eredivizije Kodija Gakpa. Transfer ih je košta 42.000.000 + 8.000.000 evra i pitanje je koliko će se još Liverpul isprsiti ove zime. Realno je da krene još po jednog fudbalera, a to bi mogao da bude Sofijan Amrabat budući da Klop želi pojačanje u manevru, odnosno da velikan sa Enfilda nije krio interesovanje za Marokansku turbo-radilicu.

ITALIJA

MILAN

Ove zime nećemo videti previše aktivnosti od šampiona Italije. U Milanu će više biti fokusiranji na dugo čekane produžetke saradnje sa Ismaelom Benaserom i Rafaelom Leaom, a na San Siro u januaru eventualno bi mogao da stigne golman. Majk Menjan već duže vreme povređen (problem sa listom), datum povratka još nije poznat, a uz činjenicu da će veteran koji ga menja Ćiprijan Tatarušanu napustiti klub na kraju sezone, Maldini i Masara žele da potpišu rezervnog golmana. Prva želja je Marko Sportijelo iz Atalante koji će na leto biti slobodan agent, ali za transfer u januaru Boginja traži 5.000.000 evra. Alternative su Moncin Alesio Kranjo i Empolijev Guljelmo Vikario. Prethodnih dana pominjalo se i ime Eduarda Mendija, ali pitanje je koliko je realno da se taj transfer i desi.

JUVENTUS

Juve bi ovog januara trebalo da napravi zanimljivu vrtešku u veznom redu. Veston Mekeni je na transfer listi, moguć je i odlazak Adrijena Rabioa (u poslednjih šest meseci ugovora), a Bjankoneri bi priliv novca, prvenstveno od Amerikanca usmerili na dovođenje svetskog šampiona Aleksisa Makalistera. Gazzetta je pre nekoliko dana otkrila da se vezista Brajtona obećao tornskom velikanu za koji nastupaju i saigrači mu iz reprezentacije Anhel di Marija i Leonardo Paredes. S tim što bi Brajton mogao da bude vrlo tvrd pregovarač u slučaju Argentinca sa tržišnom vrednošću od 42.000.000 evra, ugovorom do leta 2025. godine i epitetom igrača koji je bljesnuo na Mundijalu u Kataru.

Juventusu je u perspektivi neophodan i štoper, ponovo je bacio oko na Strahinju Pavlovića, ali je iz Salcburga stigla ne baš optimistična poruka – Srbin ostaje u Mocartovom gradu bar do leta.

(©Reuters)(©Reuters)

INTER

Dve su pozicije problematične iz vizure Intera, prvenstveno štoperska. Milan Škrinjar je bio viđen kako prelazi u Pari Sen Žermen minulog leta, dogovorio je platu od 7.700.000 evra, ali Inter nije našao zajednički jezik sa Parižanima. Slovaku ugovor sa Nerazurima ističe na leto i za koji dan trebalo bi da da odgovor na njihovu ponudu za nastavak saradnje vrednu 6.000.000 evra neto po sezoni. Čak i da Škrinjar ostane, Stefan de Fraj, takođe u poslednjih šest meseci ugovora je obavestio klub da želi da ide, tako da bi Inter zimus trebalo da pojuri štopera.

Osim centralnog defanzivca, razmatraće se rešenja i u špicu. Inter trenutno ima četvoricu napadača, Lautara Martinesa, Hoakina Koreu, Romelua Lukakua i Edina Džeka, ali u junu se indisponirani, neprepoznatljivi Belgijanac vraća u Čelsi sa pozajmice, a Džeku ističe ugovor. Zato je Inter kao još nekolicina klubova iz liga petice bacio oko na Maruksa Tirama. Za šest meseci Tiram će biti slobodan igrač, ali kako je konkurencija jaka i brojna, ova zima bi mogla da bude sudbonosna. Procenjuje se da će sloboda napadača Borusije Menhengladbah koštati oko 10.000.000 evra.

NAPOLI

Napolitancima odavno nije bolje išlo u Seriji A. Igraju lepršav, atraktivan, istovremeno efikasan fudbal, gospodare tabelom, a sistem koji dobro funkcioniše ne treba menjati. Međutim, nije zgoreg još malo ga utegnuti. Napoli ove zime prvenstveno razmišlja o centralnom vezisti i ima nekoliko imena u opticaju – Ivana Ilića, mundijalsko otkrovenje iz Maroka Azedina Unahija, Sašu Lukića. Istovremeno radi na dovođenju iskusnog poljskog desnog beka Bartoša Berešinskog, kao podršku neprikosnovenom kapitenu Đovaniju di Lorencu.

(©Reuters)(©Reuters)

ŠPANIJA

REAL MADRID

 Kraljevski klub je u decembru već završio bombastičan transfer brazilskog tinejdžera Endrika čija bi vrednost mogla da dostigne i 72.000.000 evra. Ali to nije bila kupovina za januar, već zalog za budućnost jer će Endrik iz Palmeirasa na Bernabeuu tek leta 2024. godine kada postane punoletan. Real se konstantno dovodi u vezu sa najpoželjnijim talentima evropskog fudbala poput štopera Joška Gvardiola, veznih fudbalera Džuda Belingema i Enca Fernandeza, ali prema rečima trenera Karla Ančelotija izgovorenih i ponovljenih prethodnih nedelja i meseci, transfera u januaru neće biti. Da li je to nekakava vrsta diverzije ili ne, tek Italijan tvrdi da apsolutno veruje u igrače koje ima na raspolaganju i da želi da završi započeto ove sezone bez ikakavih pojačanja i dodataka timu. Dovođenja igrača ne bi trebalo da bude čak ni ako, oni najzreliji za odlazak napuste prestonicu Španije, a to su Eden Azar, Alvaro Odriozola i Marijano Dijaz.

BARSELONA

Posle letnjeg prelaznog roka, dovođenja Roberta Levandovskog, Rafinje i Žila Kundea, te troškova od preko 150.000.000 evra, Barselona ove zime neće imati luksuz da troši i šakom i kapom. Moraće da se primiri i da vreba jeftinije solucije.

Oči spostrskog sektora usmerene su ka Londonu i Stamford Bridžu na Čelsijev tandem zadnjih veznih. I Ngolo Kante i Žoržinjo ušli su u poslednjih šest meseci ugovora i Barsa je spremna da zabaci udicu. Doduše, neće ni Plavci sedeti skrštenih ruku i već uveliko rade na tome Francuza zadrže na Ostrvu. Nisu njih dvojica jedini defanzivni vezisti o kojima razmišljaju Katalonci. I dalje je u mislima Ruben Neveš i Vulverhemptona, ali kako njegov ugovor važi do leta 2024. godine, Portugalac tržišne vrednosti 40.000.000 evra, ipak bi bio skuplja akvizicija.

Posmatra Barselona i ofanzivce. Kao i minulog leta razmišlja o Daniju Olmu iz Lajpciga, a volela bi da iskoristi i činjenicu da supertalentovani Jusufa Mukoko iz Dortmunda ne pregovara sa Milionerima o produžetku saradnje koja ističe u junu 2023.

ATLETIKO MADRID

Ne deluju ni Dijego Simeone ni Atletiko Madrid kao da je kompas u njihovim rukama i da znaju gde idu i šta im je krajnji cilj. Odlazak špica Mateusa Kunje, koji se doduše nije proslavio na Metropolitanu, u Vulverhempton je gotova stvar, Rohiblankose bi u januaru mogao da napusti i Žoao Feliks, a oni bi da kompenzuju odlaske iz ofanzivne linije Borhom Iglesijasom iz Betisa. Jeste u vrhu liste strelaca Primere, ali sredinom januara će napuniti 30 godina i de fakto nije igrač za najbolje evropske klubove. To je trenutno primarna meta Atletika u napadu u kojem im nedostaje kvalitetnog ljudstva.

Problematične su i pozicije štopera, odnosno desnog beka. Sa desnom stranu muku muče od odlaska Kijerana Tripijea prošle zime, a posle odličnih igara u Kataru dopao im se Hrvat i fudbaler Seltika Josip Juranović. Kada je reč o mestu centralnog defanzivca, madridski klub je u završnim pregovorima sa Džaglarom Sojundžuom. Doduše, fudbaler Lestera treba da stigne u junu sa čistim papirima. Zagledao se Atletiko i u visokog štopera Štutgarta Konstantinosa Mavropanosa kojeg je Arsenal pre pet godina pazario od grčke Janine.

(©Reuters)(©Reuters)

NEMAČKA

BAJERN MINHEN

Prelom noge Manuela Nojera iz prve polovine decembra značio je da će glavni fokus Bajerna ove zime biti potpisivanje golmana. Mnoga su imena prodefilovala kroz evropske medije od Aleksandra Nibela, preko Jana Zomera, Dominika Livakovića, Jasina Bunua, pa čak i najboljeg golmana Svetskog prvenstva Emilijana Martineza.

Niti Bajern može Nibela lako da vrati sa pozajmice iz Monaka, niti Nibel želi da se vrati tamo gde godinama nije dobijao priliku, ni minute. Martines je delovao kao čista spekulacija, što se tiče Bunua 30.000.000 evra koliko traži Sevilja je čini se previsoka cena za čuvara mreže koji ima 31 godinu. Dominik Livaković uprkos bljesku u Kataru, realno nije čuvar mreže top klase, pa Zomer deluje kao najrealnija opcija. Naviknut je na Nemačku, na leto mu ističe ugovor sa Gladbahom i Bavarci bi mogli da ga ugrabe vrlo jeftino i u Nojerovom odsustvu dobiju golmana sposobnog da odbrani nestvarne stvari.

Misli sportskog direktora Hasana Salihamidžića usmerene su na čoveka među stativama, ali kroz glavu mu provejavaju još dve pozicije. Rastanak sa Benžamanom Pavarom sve je bliži, pa se kao zamena za Francuza na desnom beku pominje defanzivac Liona Malo Gusto, da li za ovu zimu ili za leto, ostaje da se vidi.

A kako će Sadio Mane odsustvovati bar do februara, Bajernu će biti neophodan još jedan napadač. Kao i Junajted, odnosno Inter, i velikan sa Alijanc arene merka Markusa Tirama.

FRANCUSKA

PARI SEN ŽERMEN

Neće ovo biti zima pompeznih kupovina Pari Sen Žermena. Šampion Francuske je vrhunski pokriven na svim pozicijama. Tokom Mundijala Naser Al Kelaifi nije krio interesovanje za Markusa Rašforda, otvorio je i mogućnost transfera u januaru u slučaju da napadač Junajteda bude zainteresovan, ali teško da će biti išta od te priče budući da Englez polako postaje prva zvezda na Old Trafordu, a da bi na Parku Prinčeva bio u senci Mesija, Mbapea i Nejmara. Prvi levi bek PSŽ-a Nuno Mendeš se povredio tokom Svetskog prvenstva, ali Parižani neće tražiti zamenu za skupo plaćenog Portugalca budući da bi prema prognozama trebalo da se vrati krajem januara, najkasnije početkom februara.


tagovi

ArsenalČelsiTotenhemLiverpulMančester JunajtedMančester SitiMilanInterJuventusNapoliBarselonaReal MadridAtletiko MadridBajern MinhenPari Sen ŽermenZimski prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Arsenal
Čelsi
Totenhem
Liverpul
Man. Junajted
Man. Siti
Milan
Inter
Juventus
Barselona
Real Madrid
Bajern
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara