Kafanska rasprava Krauča, Rednapa, Kiona i Morgana: O labradoru Murinju i izneverenoj ljubavi u Totenhemovoj svlačionici

Vreme čitanja: 5min | čet. 21.11.19. | 11:23

London je i danas centar fudbalskog sveta. Sve zbog smene za kormilom Pevaca

U crvenom uglu Pirs Morgan i Martin Kion, prvi novinar i strastveni navijač Arsenala, drugi klupska legenda. U plavom uglu Piter Krauč i Hari Rednap, u svoje vreme obojica miljenici navijača Totenhema. Na stolu  piće po izboru, a tema ona koja poslednja dva dana trese evropski fudbal: odlazak Maurisija Poketina sa klupe Pevaca i dolazak Žozea Murinja. Uz vlažne snove Arsenalovih navijača da bi baš Poketino mogao da nasledi Unaja Emerija na Emirejtsu, pošto se Bask tamo nikako nije odomaćio.

To je već na dugačkom štapu i taj ćemo deo da preskoćimo, ali svakako sjajan potez Dejli Mejla, koji je u Holivus Arms pabu u Čelsiju – eto paradoksa – organizovao interesantnu debatu nalik onima koje ste svakako vodili sa prijateljima. Samo što ovde slušamo poznata imena. Pa da vidimo šta nam je to Dejli Mejl ponudio.  Počevši od uspomena Harija Rednapa iz Totenhema. On dobro zna kako je raditi sa predsednikom Danijelom Levijem, koji ga je i doveo u klub.
I otpustio me je! Verujte, bio sam šokiran. Završio sam sezonu kao četvrti u Premijer ligi, Čelsi je bio šesti, ali je osvojio Ligu šampiona, pa su oni upali, mi smo ispali i to je bio kraj za mene“, priseća se Rednap.

Izabrane vesti

Bez obzira, ima paralela. I Rednap je, kao i sada Murinjo, za šefa struke postavljen jutro nakon što je njegov prethodnik smenjen. U Rednapovom slučaju to je bio Huande Ramos. I ovde je Rednap savršeno iskren, iako bi većina trenera vrtela onu staru da “neće da priča o poslu u klubu koji još ima trenera“...
Razgovarao sam sa Danijelom i pre nego što je otpustio trenera. Šta mislite, da Danijel nije razgovarao sa Murinjom ovih par nedelja? Naravno da jeste. Nije samo jednog jutra ušetao u kancelariju i rekao: ’Dobro, otpustili smo Poketina, sad da vidimo koga imamo’. Ne, sve je već bilo dogovoreno“.

Dobro, da se vratimo sad na Poketina, prve reakcije na njegov otkaz?
PITER KRAUČ: “Ako je neko zaslužio da mu se da vreme to je bio on. Bio sam šokiran. Rezultati govore sami za sebe. Finale Lige šampiona je pokrilo i onih par rupa iz prošle sezone
HARI REDNAP: “U poslednjih 25 utakmica su u proseku osvajali bod po utakmici (tačno 1,12 da budemo precizni, prim.aut). To je za ispadanje iz lige“.
PIRS MORGAN: “Zar nije komično kako Totenhemovi navijači suze liju za Poketinom, iako on za ovih pet godina nije osvojio ama baš ništa. A kukaju zbog Murinja, koji je osvojio osam titula u četiri različite zemlje“.

Tu dolazimo do prve razmene mišljenja. Ne i jedine. Jer niko ne može već sada da sa sigurnošću tvrdi da je Totenhem uradio dobar posao. Ili loš. Kao što niko ne može da zna kako će ekipa reagovati na Žozea. Nije tajna da je imala sporenja sa Poketinom u njegovim poslednjim danima u Londonu.
PITER KRAUČ: “Bilo je problema. Trojica ili četvorica bitna igrača su već na početku sezone želeli da idu. Zašto? Da li zbog odnosa sa trenerom? Bilo je glasina da je treninge gledao iz loža, da nije ni izlazio na teren. Znam pouzdano da se neki igrači nisu osećali prijatno zbog cele atmosfere. A tu je i druga stvar. Zna se kako Danijel Levi radi. Kupuje mlade igrače koje će kasnije moći da proda. Čim napuniš 30, znam, to iz ličnog iskustva, letiš. Ali Murinjo voli igrače od 30 plus godina. Ne brine o godinama ako su dovoljno dobri. I baš me zanima kako će on i Levi da se slažu... Znam i da ljudi pričaju da su imali dobre odnose sa Poketinom, ali da sam ja igrač voleo bih da radim sa Murinjom. Baš bi se radovao tome“.
HARI REDNAP: “Ako su ga toliko voleli zašto nisu igrali bolje i dobili neki meč za njega? Neće oni loše spavati zbog Poketinovog odlaska. Tako je fudbalu. Oni koji igraju te vole. Oni koji ne igraju te mrze. Mrze te i njihove žene, njigova deca. To je fudbal“.

Navijači su ipak zabrinuti zbog toga što su nakon ranih faza karijere – kad su igrači o Murinju uglavnom govorili samo u superlativu – došli dani u kojima su ga sve češće kritikovali.
PIRS MORGAN: “On je kao labrador. Moraš da ga voliš, da veruješ u njega, da bude srećan i da maše repom“.
MARTIN KION: “U Mančester junajtedu je gušio igrače zbog svoje potrage za slavom. On je serijski pobednik. Samo mora da bude oprezan da ne ponovi to i u Totenhemovoj svlačionici. Ove igrače mora da neguje. Da ne bude onih zajedljivih komentara u javnosti. Svlačionica nikako ne želi da po štampi čita kako te šef razvlači. A postoje dva Murinja i ne znamo koji će da se pojavi. Onaj prvi izgleda kao tvoj prijatelj, mentor. Drugi samo kritikuje. Murinjo je veliki rizik“.

I možda zbog toga – a možda i zbog toga što se Murinjo poslednjih godina posvađao sa maltene svima ui Engleskoj – učesnici ove kafanske rasprave nisu baš uvereni da će “Posebni“ uspeti da napravi čudo i da Totenhem sa 14. pozicije posle 12 kola dovede do nekog od prva četiri mesta na kraju sezone i Lige šampiona u narednoj. Dakle, da li će?
PIRS MORGAN: “Ne. Liverpul će da bude šampion, Mančester Siti drugi, Čelsi treći, a Lester četvrti“.
PITER KRAUČ: “Ne verujem. Lester i Čelsi su dobri, a razlika je već sada prevelika“.

A za kraj, seća li se neko da je Murinjo još 2015. rekao da nikada ne bi prihvatio posao u Totenhemu jer “previše voli Čelsijeve navijače“?
PIRS MORGAN: “Možda je hteo da kaže da nikad ne bi vodio tim iz sredine tabele koji kupuje jeftinu robu“.

Samo za kratko da se onda vratimo i na onu priču o Poketinu u Arsenalu. Argentinac je isto tako rekao da ne bi nikada radio u Barseloni i Arsenalu?
HARI REDNAP: “Ako ga Arsenal bude zvao sutra i rekao mu: ’Imaš ugovor na pet godina, platu 10.000.000 po sezoni i šta sve ne’, dotrčao bi tamo. Nemojte da se lažemo“.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara