(Real Madrid/Twitter)
(Real Madrid/Twitter)

Kad si najbolji onda ti ništa ne mogu ni povrede, ni duga sezona, ni mali klubovi

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.05.24. | 20:34

Real Madrid 36. put prvak Španije, Đirona razmontirala Barselonu u drugom poluvremenu i prvi put u istoriji izborila plasman u Ligu šampiona

Jedino je neizvesno u Premijer ligi. U ostalim najjačim državnim prvenstvima Evrope sve je jasno: Inter se prošetao do skudeta u Italiji, Pari Sen Žermen će biti najbolji u Francuskoj, Leverkuzen je u velikom stilu prekinuo Bajernovu dominaciju nemačkim fudbalom, a Real Madrid se vratio na tron u Španiji. Kraljevski klub je 36. put osvojio titulu, jer se na njegovu očekivanu pobedu nad Kadisom (3:0) naslonila havarija Barselone u drugom poluvremenu gostovanja na Montiliviju i slom pred jurišima Đirone, koja je tukla pokrajinskog rivala u katalonskom derbiju 4:2 i predala pehar u ruke Karlu Ančelotiju.

Prema svemu viđenom ove sezone – zasluženo. Real je dobio oba Klasika (pride i onaj u finalu Superkupa Španije), savladao baš Đironu iako ga je ova dugo izazivala i mimo očekivanja pretila da bude šampion, osvojio je najviše bodova i kod kuće i na strani, pretrpeo jedan jedini poraz još na početku ciklusa u gradskom obračunu sa Atletikom, ali je sve vreme bio konstantan. Ako važi mantra da se na slabijim utakmicama osvajaju trofeji, Real nijednom nije pogrešio. Za razliku od konkurenata koji su ispuštali bodove na Valjekasu, Madrigalu, čak i protiv otpisane Granade.

Izabrane vesti

Real je takve stanice prošao bez većih zastajkivanja, dao je najviše, primio najmanje golova, a sve to u nimalo prijatnim okolnostima, jer je paralelno dogurao do polufinala Lige šampiona i suočavao se sa mnogobrojnim povredama, pošto su mu iz stroja ispadali Tibo Kurtoa, Vinisijus Žunior, Džud Belingem, Eder Militao, David Alaba, Arda Guler, Luka Modrić... Ništa nije poremetilo Karletov stroj koji je u prvenstvu gazio odlučno, nepunu godinu posle odlaska Karima Benzeme i taman kad su mnogi pomislili da bez Francuza neće biti ubitačan, ispostavilo se da je slavlje toliko ubedljivo, da je drugoplasiranoj Đironi pobegao 13 koraka, a dosadašnjem vladaru 16.

Realu je ovo 36. titula, a tek druga sa Karlom Ančelotijem na klupi. Prethodna, dve godine ranije, osvojena je takođe na ubedljiv način, sa 13 bodova više od Barselone, kojoj posle sloma u komšiluku „visi“ i plasman u naredno izdanje Superkupa Španije, sledeće zime u Saudijskoj Arabiji. Na prvi pogled beznačajno, ali Đirona je pretekla Barsu i sad je ona u poziciji da sanja čak borbu za pehar trećeg po važnosti takmičenja u Španiji.

Još bitnije: pobedom je Đirona zvanično potvrdila učešće u Ligi šampiona prvi put u istoriji i tako krunisala sezonu za prepričavanje. Skoro idealnu. U poređenju sa ulaganjima i očekivanjima, cilj je odavno premašen i klub koji funkcioniše u sistemu Siti grupe proživljava najlepše trenutke u istoriji. Najviše zahvaljujući stručnom radu – gle koincidencije – jednog Madriđanina. Mićel Sančes nikad nije igrao za Real (njegova karijera i igračka i trenerska je vezana za Rajo), ali je sugrađanima omogućio da se rauduju.

Samo što je za Real to postala redovna pojava. Za Đironu vanredna. Uspon kluba počeo je baš angažovanjem Mićela, pre dve sezone ekipa se plasirala u Primeru, nikad ranije nije bila plasirana bolje od desetog mesta, nikad ranije nije ni znala za pobedu nad Barselonom na Montiliviju, ali nikad ranije nije ni igrala ovako lepo. Efikasno, milina za gledanje, pa kao što je na Monžuiku tukla Blaugranu, sad joj je uzela meru na svom terenu, iako je Ćavijev tim bio bolji sve do sredine drugog poluvremena. A onda je Mićel poslao na teren Portua, da bi nekadašnji član Sosijedada i Hetafea za samo devet minuta dvaput savladao Ter Štegena i dopisao asistenciju za slom suseda, promociju Đirone u Ligu šampiona, a 36. titulu Real Madridu.

Po svim parametrima zasluženu.

PRIMERA – 34. KOLO

Petak

Hetafe - Atletik Bilbao 0:2 (0:1)

/I. Vilijams 27, 51/

Subota

Real Sosijedad - Las Palmas 2:0 (2:0)

/Suarez ag 33, Beker 45+1/

Real Madrid - Kadiz 3:0 (0:0)

/Dijaz 51, Belingem 68, Hoselu 90+4/

Đirona – Barselona 4:2 (1:2)

/Dovbuik 4, Portu 65, 74, Gutjeres 67 – Kristensen 3, Levandovski 45+1 pen/

21.00: (3,70) Majorka (3,20) Atletiko Madrid (2,15)

Nedelja

14.00: (3,00) Osasuna (3,20) Betis (2,45)

16.15: (2,40) Selta (3,50) Viljareal (3,05)

18.30: (2,10) Valensija (3,15) Alaves (3,90)

21.00: (1,58) Rajo Valjekano (3,90) Almerija (6,00)

21.00: (1,60) Sevilja (3,90) Granada (5,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Real MadridBarselonaĐirona

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara