Dijego Souza (©Reuters)
Dijego Souza (©Reuters)

Jedno ime, dva univerzuma: Gremio u slučaju kiksa smenjuje Mašada

Vreme čitanja: 5min | uto. 07.06.22. | 23:03

Brazil 2: Novorizontino uživa u debitantskoj kampanji u drugom rangu, dok velikan iz Porto Alegrea ne može da bude zadovoljan partijama

Jedan od interesantnijih duela 11. kola brazilske Serije B na programu je noćas (02.30) kada će se u Porto Alegreu sukobiti dva istoimena kluba. Naravno, deleko poznatiji i trofejniji je onaj koji noćas ima ulogu domaćina, dok je gost iz Novo Orizontea poznatiji upravo pod imenom predgrađa Sao Paula odakle i potiče, a ako se malo bolje zagledate u grb istog, primetićete njegov prvobitni naziv, Gremio.

Pored imena, ono što je, bar ove sezone, još zajedničko za ova dva tima, jeste da su se obojica sopstvenim zaslugama našli u drugom po jačini rangu brazilskog fudbala. U slučaju Novorizontina, to je bila promocija i napuštanje Serije C, kao najveći uspeh u dosadašnjoj istoriji kluba, dok sa druge strane, velikan iz Porto Alegrea ponovo proživljava teške trenutke.

Izabrane vesti

Ovo je prvi njihov susret ikada, što i ne čudi ako se uzme u razmatranje da je Novorizontino osnovan tek 2010. godine, na temeljima nekadašnjeg Esportiva iz istoimenog predgrađa najmnogoljudnijeg grada u Brazilu. Samim tim, u protekle dve decenije, klub se postepeno uzdizao na nacionalnoj sceni, dok je isti period, onaj poznatiji Gremio iskoristio da obogati svoju kolekciju trofeja sa još jednim peharom namenjenim Oslobodiocima Amerike, kao i Svetskog klupskog prvenstva, šest državnih trofeja, dva nacionalna Kupa, a uz sve to uspeo je da 2006. godine ispadne iz elitnog ranga i potom se ekspresno vrati, svrstavajući u svoju vitrinu i trofej trenutnog takmičenja u kojem drugi put nastupa u ovom veku.

Sa trenerom Rodžerom Mašadom koji je pod pritiskom i rizikom da bude otpušten u slučaju kiksa, Gremio će se noćas suočiti sa Novorizontinom, u meču koji je deo dnevnog reda 11. kola Serije B, a mesto sučeljavanja biće Arena do Gremio u Porto Alegreu.

02.30: (1,60) Gremio (3,35) Novorizontino (6,25)

Trikolori se vraćaju kući posle dva uzastopna meča u gostima. U oba slučaja na tribinama je bilo protesta i negodovanja navijača koji su tražili ostavku sadašnjeg trenera i povratak u klub Renata Gauša. Naravno, u malim razmerama, pošto je broj gostujućih navijača ograničen, ali pritisak je mnogo jači na društvenim mrežama.

Upravni odbor kluba je čak tražio da se pomeri vreme odigravanja ovog meča kako bi bilo više pristalica na domaćem stadionu. Ipak, zahtev je odbijen jer je, kako organizaciono telo kaže, podnet prekasno. Nije poznato da li je to bila greška ili namerno kašnjenje kreirano upravo da se spreče veći protesti i negodovanja protiv trenera i uprave. Kod većeg broja navijača vlada mišljenje i smatra se da će Rodžer Mašado biti otpušten u slučaju bilo kakvog drugog rezultata osim pobede.

Gremio nije pobedio još od 30. aprila. Tada je, takođe igrajući u svojoj areni, slavio sa 2:0 protiv Regatasa (CRB). Od tada je pretrpeo minimalan poraz od Kruzeira i zabeležio čak četiri remija zaredom, od kojih su poslednja tri završena bez postignutih golova. Sa 14 osvojenih bodova iz tri pobede, pet remija i dva poraza, tim iz Porto Alegrea zauzima 5. poziciju na tabeli, što je prvo mesto van zone pristupa za Seriju A, sa četiri boda manje od Vaska, koji se nalazi na četvrtom i poslednjem mestu koje garantuje promociju u elitni rang. Kao domaći tim, Gremio ne beleži baš sjajne rezultate. Od 12 bodova koliko je do sada imao u opticaju, osvojio je tek sedam iz dve pobede i jednog remija uz jedan pretrpljeni poraz, postigao je pet i primio dva gola.

Kao jedan od većih nedostataka za noćašnji meč ističe se odsustvo veziste Beniteza, koji se povredio na treningu, a čiji će oporavak prema trenutnim rezultatima medicinskog tima potrajati oko mesec i po dana. Trikolori neće moći da računaju ni na Kampaza, koji trenutno nastupa sa reprezentacijom Kolumbije.

Gremijev sledeći protivnik, Novorizontino, takođe kuca na vrata G4 (prvoplasiranoj četvorci) i trenutno zauzima šestu poziciju, sa istim brojem osvojenih bodova. Posle niza od tri pobede koje su ga približile zoni pristupa Seriji A, Novorizontino je izgubio dah. U prethodna tri kola sakupio je samo dva od devet mogućih. Oba remija bila su kod kuće i to bez golova, dok je kao gost poražen od Alagoana (CSA) sa 2:1.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Poslednji meč u ovom nizu odigrao se u subotu, 4. juna, protiv Sampaja Koree. Aurinegro je mnogo duže imao kontrolu na meču, gotovo 65% vremena, tokom kojih je uspeo je da razvije veći broj šansi. Međutim, imao je određenih poteškoća u završnici. Tako je morao da se zadovolji samo remijem, ali i napredovanjem do 14 bodova iz tri pobede, pet remija uz dva pretrpljena poraza. Može se reći da klub iz predgrađa Sao Paula pravi jednu od najiznenađujućih kampanja aktuelnog izdanja Serije B. Uprkos tome što ima isti skor kao njegov imenjak iz Porto Alegrea, trenutno mu pripada šesto mesto, jer je u nepovoljnijem položaju što se tiče gol-razlike.

Kao gost, Novorizontino ima petu najbolju kampanju u dosadašnjem delu takmičenja. Od 15 bodova koliko ih je bilo u opticaju, osvojio je šest, zabeleživši jednu pobedu, tri remija i poraz. Postigao je četiri gola, isto koliko je puta njegova odbrana kapitulirala. Sa devet postignutih i isto toliko primljenih golova u 10 mečeva reklo bi se da je ekipa koju predvodi trener Alan Al zaista tvrd orah za sve. Osim veziste Dijega Toresa, Novorizontino nema velike individualne talente u svom timu i više se ističe balansom između napadačkog i odbrambenog sektora, čemu u prilog govori i gol-razlika, koje je trenutno na nuli.

BRAZIL 2 - 11. KOLO

Utorak

Guarani - Operario PR 0:3 (0:1)

/Silvinjo 38, Bastos 84, Pavani 88/

23.55: (2,10) Londrina (3,00) Tombense (3,70)

23.55: (2,85) Nautiko (2,85) Vasko (2,65)

23.55: (2,10) Vila Nova (3,00) Bruske (3,70)

Sreda

01.30: (1,75) Krisijuma (3,30) Sampajo Korea (4,80)

01.30: (2,10) Ituano (3,00) Ponte Preta (3,70)

02.30: (2,05) CSA (3,00) Šapekoense (3,80)

02.30: (1,60) Gremio (3,35) Novorizontino (6,25)

23.55: (1,45) Kruzeiro (3,80) CRB (7,75)

Četvrtak

02.30: (1,90) Baija (3,15) Sport Resife (4,20)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 2GremioNovorizontino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara