Izgleda da nije slučajno: Haskić 17. put, prvi poraz Bate Mirkovića u Srbiji

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.03.19. | 19:51

Radnički tukao crno-bele u derbiju 25. kola Superlige golom prvog strelca prvenstva - 1:0

Pomažu im sudije. Uživaju podršku FSS. Moraju da budu drugi. Zaštićeni su. Takve i mnoge druge konstatacije mogle su se čuti otkako je počela sezona svaki put kad se zapodene priča o učinku Radničkog, međutim, ako se posmatraju isključivo dešavanja iz derbija 25. kola postaje jasno da Nišlije imaju argumente zašto su ispred Partizana. Sad, da li su baš zaslužili 11 bodova viška, koliko je trenutna razlika na tabeli, dilema je na koju različito gledaju u oba tabora, ali je nepobitna činjenica da je tim Nenada Lalatovića odneo ceo plen iz Humske - 0:1.

I postao prvi srpski tim za vreme trenerskog mandata Zorana Mirkovića koji je naneo poraz Parnom valjku. Prvi u Superligi još od julskog gostovanja Radniku u Surdulici, ali tad je na klupi sedeo Miroslav Đukić. U međuvremenu je Bata gradio utvrđenje, od 28 cigli, tačno toliko mečeva bez poraza u svim takmičenjima, ali kao što nekadašnji defanzivac nije izgubio od vodeće Crvene zvezde, tako je njegov kolega Lalatović pokazao na licu mesta - iako je pojedinim reakcijama iritirao publiku i ona njega - da zna znanje, pa mu niz bez neuspeha traje evo već 23 meča...

Izabrane vesti

Recept koji je Partizan primenio da ukoči napade večitog rivala u 159. derbiju prepisale su Nišlije, postavile snažan defanzivan blok na svojoj polovini, agresijom seckale igru, koristile izostanak Saše Zdjelara (koliko je samo večeras falio Parnom valjku), bile žustre taman toliko da im sudija Srđan Jovanović većinu startova toleriše, ali bi bilo pogrešno zaključiti kako su došle samo da se tuku. Znale su da se odbrane. A povremeno im se i igralo.

Pogotovo kapitenu Nikoli Drinčiću, začetniku svakog napada, sposobnom da uoči retke pukotine u poslednjoj liniji crno-belih i da "gađa" napadača Nermina Haskića. Iz takvog opredeljenja, Lalatovićevi pitomci, izuzetno fizički spremni, ne samo da su bili barabar sa domaćinom, već su preko Damira Kojaševića i Lazara Ranđelovića tukli pored stativa, a želju da se nadmeću definitivno potvrdile pred kraj prvog poluvremena. Zaboravili su domaći fudbaleri Stefana Đorđevića, levi bek Radničkog imao sve vreme ovog sveta da se namesti na centaršut, pucale su jedna za drugom karike u odbrani Partizana, popustila je i poslednja u vidu Strahinje Pavlovića (lopta mu prešla preko noge, mada je i pre i posle toga odigrao vrlo dobro), a Haskić 17. pogotkom u sezoni potvrdio status prvog strelca lige.

U tom delu Partizan bez šanse. Bez ideje. Bez energije. A sa dosta okretanja oko svoje ose, viška dodira, pasova u prazno... Iako je imao loptu, diktirao ritam, bio nešto bolji tim. Problem je bio taj što su u početku utakmice poput minule subote sprečeni pasovi Nemanji Nikoliću i Rikardu Gomešu, usamljenim u završnoj trećini terena, bez odgovarajuće podrške Armina Đerleka i Zorana Tošića, pa i Nebojše Kosovića... Pošto nisu mogli iz igre, iz akcije, da stvore šansu pred Borivojem Risićem, posezali su za individualnim rešenjima, međutim, udarci Nikolića (iz okreta), levog beka Miletića i Bambija Tošića pored stative bili su ili mlaki ili neprecizni da se matira golman drugoplasiranog tima na tabeli.

Ulazak Pantića nagovestio je buđenje domaćina, probudula se i publika u nekom svom sukobu sa Lalatovićem, mirisalo je na izjednačenje u bar dve situacije, a ruku na srce ima za čim da želi Partizan. Iako je u prva dva kola pogađao, Rikardo Gomeš u naredna dva posti. Na Marakani su ga sjajno čuvali Milunović i Savić, a večeras nije imao ni sreće, jer mu je najpre šut punom ukrotio Ristić, a posle udarca glavom, na "kiflu" Armina Đerleka nikome na stadionu nije bilo jasno kako je lopta izašla iz gola...

Svestan kakav kapital ima u džepu, Radnički se povukao. Ne i provukao, već  umešno sačuvao prednost, uz utisak sa tribinam da se odnos snaga ne bi promenio da se igralo još 45 minuta. Jednostavno, Partizan je posle derbija bio isceđen kao limun, gost sa Čaira našpanovan energijom Lalatovića i posle više od dve trećine prvrenstva već se nazire i krajnji ishod: Crvena zvezda, Radnički, Partizan...

PARTIZAN - RADNIČKI  0:1 (0:1)

/Haskić 41/

Beograd

Stadion Partizana

Sudija: Srđan Jovanović

Gledalaca: 13.000

PARTIZAN: Stojković – N. R. Miletić, Valijente, Pavlović, N. G. Miletić – Šćekić, Kosović (od 89. Stevanović), Tošić (od 46. Pantić), Đerlek (od 72. Georgijević) – Nikolić, Rikardo. Trener: Zoran Mirković.

RADNIČKI: Ristić – Todorovski, Pankov, Crnomarković, Đorđević - Bondarenko, Drinčić - Kojašević (od 75. Noma), Ranđelović (od 86. Petrović), Grbić - Haskić (od 90. Nikodijević). Trener: Nenad Lalatović.

SUPERLIGA - 25. kolo

Zemun - Proleter  0:0

Mačva - Dinamo Vranje 0:0

Rad - OFK Bačka 1:1 (1:0)
/Balabanović 32 - Tomić 67/

Čukarički - Napredak 2:1 (0:1)
/Stevanović 46, Šarić 90 - Ivanović 29/

Mladost - Crvena zvezda 1:3 (0:2)
/Bojić 55 - Ben 15 penal, Pavkov 29, Marin 70/

Radnik - Voždovac 2:1 (2:1)
/Zlatanović 27, Ristović 38 - Arsić 5/

Partizan - Radnički 0:1 (0:1)
/Haskić 41/

Vojvodina - Spartak 1:2 (1:0)
/Mitošević 29 - Kerkez 64, Denković 72/

(Foto MN Press)


tagovi

Nermin HaskićNenad LalatovićZoran Mirković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara