Masimilijano Alegri (Reuters)
Masimilijano Alegri (Reuters)

Istorijski lošem Juventusu preti finanijski cunami: Oterati Alegrija odmah ili opet rizikovatI?

Vreme čitanja: 4min | uto. 02.04.24. | 10:33

Tijago Mota prva želja Stare dame

Do pre dva meseca, Juventus je bio legitiman kandidat za titulu i zaostajao za liderom Interom samo dva boda u šampionskoj trci.

Danas Juventus kasni za Interom 20 bodova što je najveći zaostatak Stare dame u odnosu na nekog lidera nakon 30 kola u poslednjih 30 godina otkako se za pobedu u Seriji A dodeljuju tri boda. Istorijski loš rezultat i sezona koja bi opet mogla da se završi katastrofalno.

Izabrane vesti

Juventus ne samo da je ispao iz trke za skudeto, već polako dovodi pod znak pitanja i učešće u Ligi šampiona. Na prethodna četiri meča je osvojio samo dva boda i sada četvrtoplasiranoj Bolonji beži samo dva boda. S obzirom da će Italija najverovatnije imati pet predstavnika u Ligi šampiona, to je olakšavajuća okolnost jer Juve beži Romi sedam, a šestoplasiranoj Atalanti (ima i utakmicu manje) devet bodova. Međutim, ta prednost je ne tako davno znosila čak 17 bodova i nikome ni na kraj pameti nije bilo da bi Juventus mogao do kraja sezone da ugrozi plasman u Ligu šampiona...

Iako je Liga šampiona i dalje realno ostvariv cilj i bodovna zaliha je solidna, loši rezultati i igra su popalili sve alarme u Torinu. Sudbina trenera Maksa Alegrija je pod velikim znakom pitanja. Gotovo je izvesno da će stručnjak iz Toskane na kraju szeone napustiti klub ali sada se već šuška i o scenariju da dobije otkaz pre kraja sezone.

Juventus ne sme da rizikuje još jednu sezonu bez Lige šampiona jer samo učešće u grupnoj fazi od sledeće sezone bi Bjankonerima donelo oko 80.000.000 evra. ogroman novac ako se zna da je finansijska situacija u klubu odvano nestabilna. Odsustvo sredstava od igranja elitnog takmičenja bi bio težak udarac. Juventus će svakako morati na leto da proda nekog od kapitalaca iz prvog tima poput Vlahovića, Bremera ili Kjeze da bi poravnao klupske knjige. Bez novca od Lige šampiona bi morao da prodaje još i ne bi imao novac za dovođenje adekvatnih zamena. 

Prošle sezone je uprava kluba progutala Alegrijev neuspeh i odsustvo plasmana u Evropu ali ove to neće biti slučaj. Samo je pitanje da li treba odmah reagovati i sprečiti pre nego lečiti. Prošle sezone je uprava kluba stala iza trenera ali se rizik nije ispaltio. Sada se ostankom Alegrija rizikuje ekonomski cunami na klupsku kasu...

Alegrijeva sudbina se kuje u narednih desetak dana. Večeras Juve u polufinalu Kupa Italije igra protiv Lacija koji ga je minulog vikenda savladao u prvenstvu. Za oba tima je ovo poslednja šansa za trofej u sezoni. Potom dočekuje Fiorentinu sa kojom tradicionalno igra tesne mečeve, a onaj tamo vikend ga čeka gradski derbi protiv silno motivisanog Torina. Ukoliko bi se serija loših rezultata nastavila, uprava kluba bi morala hitno da reaguje i smenom Alegrija pokuša da spasi sezonu. Iako bi je to koštalo (Alegri ima ugovor do 2025. vredan 7.000.000 evra neto po szeoni), šteta bi bila mnogo manja nego da drugu sezonu zaredom izvisi za novac od Lige šampiona.

Već se pominju i privremena rešenja na klupi Bjankonera. To su ljudi iz kluba Masimo Brambila i Paolo Montero. Brambila trenira B tim koji se takmiči u trećoj ligi, dok je Montero trener omladinaca. Obojica su bivši fudbaleri i mladi stručnjaci koji znaju šta se očekuje u Juventusu, a možda bi Montero bio bolje rešenje za šok terapiju. Urugvajac je deceniju nosio dres Juventusa u vreme najvećih uspeha i vrlo dobro zna DNK kluba i koliko su pobede bitne. Kako kaže klupski moto: ’Pobede nisu važne, pobede su jedino što se računa’. Montero je i kao igrač bio lider od koga su se mnogi plašili i mogao bi da razmrda anemičnu svlačionicu Bjankonera u kojoj očigledno fali lidera posle odlazaka senatora Kjelinija, Bonućija, Bufona...

Montero bi mogao da bude privremeno rešenje ako Alegri odmah dobije otkaz, a dugotrajno je Tijago Mota. Tvorac hita u Bolonji je na meti jačih klubova, pominje se i kao budući trener Milana, Barselone, Pari Sen Žermena, Napolija... Pokazao je ozbiljan trenerski talenat, a bio bi i znatno jeftinija opcija od Alegrija. Ako želi jednog od najperspektivnijih trenera Evrope, Juventus ne sme mnogo da se kocka i da čeka. Smena Alegrija u finišu sezone bi bio snažan signal za Motu da ga čekaju u Torinu za razliku od ostalih zainteresovanih klubova u kojima situacije sa trenerima još nisu rešene.


tagovi

Masimilijano AlegriTijago Mota

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara